Jedite fino i zdravo

Voda od špinata je zdrava, a žitarice koje mijenjaju boju mlijeka nisu

zitarice
21.01.2010.
u 15:54

Uz dvadeset savjeta koje donosi novinar Daily Maila Michael Pollan osjećat ćete se bolje, živjeti zdravije i hraniti se pravilnije. Ne morate uložiti mnogo truda i, ne zaboravite, dovoljno je da prihvatite barem neka pravila.

Čips ili jabuka? Bijeli kruh ili onaj sa žitaricama? Odgovori na ova pitanja nisu teški jer svi znamo da je zabranjeno voće poput čipsa ili bijelog kruha najslađe. Pravila u prehrani, kojih bi se trebalo držati prema savjetima nutricionista i liječnika, nitko ne voli.

No nisu sva pravila stroga i teška, a neka od ovih vrlo lako mogu postati  zdrave životne navike.

Uz dvadeset savjeta koje donosi novinar Daily Maila Michael Pollan osjećat ćete se bolje, živjeti zdravije i hraniti se pravilnije. Ne morate uložiti mnogo truda i, ne zaboravite, dovoljno je da prihvatite barem neka pravila. Nemojte se loše osjećati ako ne poštujete sve. Dovoljno je nekoliko vama najdražih...

Izbjegavajte bijeli kruh
Bijelo brašno i nije najzdravija namirnica na svijetu. Ne razlikuje se puno od šećera. Prema istraživanjima, ljudi koji jedu kruh od cjelovitog zrna, duže i zdravije žive.

Ne jedite žitarice koje mijenjaju boju mlijeka
Takve su žitarice prerađene i prepune rafiniranih ugljikohidrata kao i kemijskih aditiva.

Izbjegavajte hranu koju po izgledu ne prepoznajete
U trgovačkim lancima postoje tisuće prehrambenih artikala koje jednostavno nitko ne može prepoznati. Takva je hrana dizajnirana da bi nas natjerala da je kupimo.

Jedite kada ste gladni, a ne kada vam je dosadno
Za mnoge ljude hrana ima malo što s osjećajem gladi. Jedemo kada nam je dosadno, za zabavu, da se nagradimo i slično. Isprobajte jedan zanimljiv test: ako niste dovoljno gladni da pojedete jabuku, tada uopće niste gladni.

Jedite u bojama
Zdrav tanjur sadrži hranu u nekoliko različitih boja. Boja povrća otkriva različite antioksidativne fitokemikalije koje sadrži. Mnoge od tih kemikalija mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti, ali svaka na svoj način. Zato je najbolje da se na tanjuru nalazi povrće različitih boja.  

Izbjegavajte duge popise sastojaka u proizvodu
Što više različitih sastojaka sadrži jedan proizvod, veća je vjerojatnost da se radi o prerađenoj hrani.

Izbjegavajte sastojke koje ne prepoznajete
Proizvodi obično sadrže razne aditive koje po nazivu i ne prepoznajemo. Obično ti sastojci produljuju rok trajanja i zaslužni su što hrana izgleda svježije nego što to uistinu jest. U trgovini kupujte u rubnim dijelovima zato što je svježa hrana obično posložena uza zid, a ona prerađena dominira na policama u sredini.

Nemojte izbjegavati masnu ribu
Skuša, sardine i inćuni iznimno su dobar izbor. Riba je dobra za zdravlje i jedite je najmanje dva puta tjedno.

Jedite hranu koja nakon nekog vremena trune
Prava je hrana živa i nakon nekog vremena umire. Ako hrana dugo ostaje svježa, znači da je prerađena i ima manje nutritivnih svojstava.

Izbjegavajte hranu deklariranu kao nemasnu
Odstranjivanje masti ih hrane, ne čini je nemasnom. I ugljikohidrati vas mogu udebljati. Mnoga nemasna hrana ili ona s malo masti ima više šećera kako bi se nadoknadio manjak ostalih začina.

Jedite polako
Jedite dovoljno polako da osjetite aromu hrane jer tada ćete trebati mnogo manje da biste utažili glad.

Pijte vodu u kojoj se kuhao špinat
Voda u kojoj se kuha povrće, bogata je vitaminima. Sačuvajte je za juhu ili umake.

Kupite manje tanjure i čaše
Što je veća porcija, više ćete pojesti. Trgovački lanci pakiraju hranu u velika pakiranja kako bi nas natjerali da kupimo više. Neki stručnjaci smatraju da unosimo i do 22 posto manje hrane kada smanjimo tanjur.


Jedite kao Francuz, Japanac, Talijan ili Grk
Ljudi koji jedu tradicionalnu hranu, zdraviji su od onih koji jedu modernu i prerađenu hranu.

Prestanite jesti prije nego što ste siti
Svi mislimo da je normalno da jedemo dok se ne najedemo, ali mnoge kulture savjetuju da se prestane jesti prije nego što je cilj “dostignut”. Japanci kažu da biste trebali prestati jesti kad ste 80 posto siti, a Kinezi smatraju da biste trebali prestati jesti kad ste 70 posto siti.

Ne kupujte hranu na benzinskim crpkama
Hrana koja se tamo prodaje, prerađena je. Uglavnom se tu radi o slatkišima i jako zaslađenim pićima.

Pokušajte ne jesti sami
Kada jedemo sami, jedemo više. Obrok koji dijelite s nekime podiže hranu na jednu višu razinu od pukog trpanja u sebe. To je jedan obiteljski ritual.

Nije hrana ako ima isto ime na svim jezicima
Primjerice Big Mac ili Pringles.

Tretirajte slatkiše kao prigodnu poslasticu
Ne postoji ništa loše u slatkišima i ostalim slasticama kao prigodnoj hrani, ali nije svaki dan prigoda za tu hranu. Čips, kolači i sladoled veliko su zadovoljstvo u životu pa si takva zadovoljstva ne biste trebali uskraćivati.

Naposljetku, predahnite od pravila svako malo
Slijepo praćenje pravila u prehrani loše je za vašu sreću, ali i za zdravlje. Postojat će dani kada ćete htjeti odustati od svega i baciti pravila kroz prozor, ali tada neće sve nestati. Neke dobre navike ostat će  i slijedit ćete ih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije