Kažu da su za vrhunsku kvalitetu žumberačkih pastrva zaslužni hladni gorski potoci. No ima nešto i u tome kako i tko je sprema, a pastrva će biti posebno ukusna ako odlučite u njoj uživati na obroncima ove gore. Najukusnije su netom ulovljene, a na Žumberku ih u sklopu raznih izletišta i OPG-ova znaju jednostavno uvaljati u kukuruzno brašno ili tucane bučine koštice pa ispeći na žaru. Znaju ih i puniti, pa tako, primjerice, u Kršlinovu mlinu u Grdanjcima, pastrve koje uzgajaju u potoku Bregana nadijevaju vrganjima u kombinaciji sa špekom.
– Gosti se iznenade kad je probaju jer okus vrganja i špeka uopće ne prijeđe na riblje meso – kaže Božica Kršlin, glavna kuharica ovog izletišta koje drži njezina obitelj, gdje poslužuju i žablje krake i vinogradarske puževe.
Pastrve iz svog ribnjaka spremaju i u bistrou Žumberački raj obitelji Miljenović u mjestu Žamarija, a uzgaja ih na izvoru potoka Kupčina i Tomo Vrabac, gdje se i sami možete okušati u ribolovu, a ulovljene ribe ili ponijeti kući ili ih na licu mjesta ispeći na roštilju. Za ribiče su u Ribnjacima Vrabac osigurali dva jezera za ribolov, a ostali željni odmora mogu napraviti piknik na prostranoj livadi u blizini, gdje su i vrtni paviljoni s roštiljem.
No pastrva je tek dio onoga što se može probati na tamošnjim izletištima, u ponudi ima još domaće klope kao što su juhe s domaćim rezancima, gulaši, krvavice, odojak, janjetina i teletina ispod peke, purica s mlincima, dok neki, poput domaćinstva Oslaković kuhaju i lovačke specijalitete poput juhe od fazana ili paprikaša od divljači.
U nekim bistroima, restoranima i OPG-ovima jede se uz najavu, ovdje je i popis onih na području Žumberka i okolice.