talenti

Woodoir Noir nakit izrađen od hrasta starog 8000 godina

Sanja Rotter (1)
Foto: Arhiva VL
1/3
22.09.2012.
u 10:00

Sanja Rotter prvenstveno se bavi izradom namještaja, no kao hobi je započela izrađivati nakit od ostataka drva koji je oduševio sve ljubitelje unikatnih dodataka

Diplomirana industrijska dizajnerica Sanja Rotter u drvo se zaljubila tijekom izrade magistarskog rada.

“Izrada diplomskog se odužila, ali u tom periodu nastalo je mnogo predmeta od kojih je proizašla i serija namještaja Woodoir”, objašnjava Sanja. Kako bi popunila budžet, Sanja je započela s izradom sitnijih stvari za osobnu upotrebu poput nakita i češljeva, a uskoro je napravila i nekoliko komada nakita. “Koristila sam ostatke drva iz stolarije Močvarni hrast gdje radim”, kaže Sanja.

Specifičnost njezina nakita je da se izađuje od hrasta starog nekoliko tisuća godina - abonosa ili crnog duba. Hrast od kojega je nastala njezina kolekcija star je više od 8000 godina, a autentičnost je dokazana posebnim testiranjima radioaktivnim izotopom ugljika.

\"Bez prisustva kisika, drvo je ostalo sačuvano tisućama godina a zbog kemijske reakcije tanina (kojeg hrastovina sadrži) i željeza u vodi, drvo tamni i nakon 5 - 6 tisuća godina postaje potpuno crno. Najstariji trupac hrasta pronađen je na ušću Krapine u Savu, čija je starost pomoću testiranja radioaktivnim izotopom ugljika C14 procijenjena na oko 8290 godina\", objašnjava Sanja.

Sanjin Woodoir Noir nakit možete pronaći na Facebooku.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije