Sva hrana daje energiju, no to ne znači da su sve namirnice jednake kad se radi o dobivanju energije nakon obroka.
Hrana koja jača i vraća energiju potiče metabolizam omogućavajući tako bolju sposobnost pretvorbe hrane u energiju. Ta je hrana u pravilu bogata vitaminima B-kompleksa, omega-3 masnim kiselinama, ali i mnogim drugim hranjivim nutrijentima povezanima s povećanom budnošću.
1. Kava. Kofein je najdostupniji u kavi, ali je se ne preporuča piti u poslijepodnevnim satima jer vam može poremetiti noćni san. Šalica kave zasigurno će vam pomoći da lakše ostanete budni i bolje se koncentrirate.
2. Crna čokolada. Za energiju je najbolja ona koja ima puno kakaa (više od 50 posto) zato jer u sebi sadrži hranjive tvari koje se bore sa stresom i potiču energiju i koncentraciju. Tamna čokolada ima visok udio kofeina što pomaže brzom vraćanju energije.
3. Citrusi. Plodovi puni C vitamina ne samo što će pomoći održati jak imunosustav, već će pomoći povećati energiju i pobljšati budnost, pa i ako im samo omirišete koru.
4. Voda. Iako voda nema energetsku vrijednost, može pomoći razbistriti misli. Ako imate osjećaj da ste previše usporeni, to bi mogao biti znak dehidracije, koja se očituje i u umoru. Dobra prevencija protiv pospanosti te za održavanje budnosti je polagano pijenje vode.
5. Žitne mekinje. Zahvaljujući optimalnoj dozi vitamina B kompleksa i složenih ugljikohidrata zajedno s vlaknima, mekinje su prava hrana za dugotrajnu energiju.
6. Losos. Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje tijelo koristi kao građevne blokove za mišiće i druga tkiva, ali i za energiju.
7. Jaja. Zahvaljujući kolinu, esencijalnom nutrijentu vitamina B kompleksa, jaja mogu doprinijeti energiji na nekoliko načina - kolin je uključen u metabolizam i samim time pomaže njegovoj učinkovitosti, te pomaže održavati središnji živčani sustav u funkciji.
8. Grah. Grah je bogat B vitaminom, biljnim bjelančevinama i ugljikohidratima, te nudi dugotrajnu energiju tijekom dana.
9. Zeleno povrće. Kelj, blitva i ostale zelene biljke mogu pomoći u proizvodnji energije u kombinaciji s visokim razinama folne kiseline, vitamina C i K , kalcija, te beta karotena.
10. Orasi. Od svog orašastog voća imaju najveću koncentraciju omega-3 masnih kiselina i to ih čini najvećim "proizvođačem" energije.