Zaboravite na zobene pahuljice i kroasane, najzdraviji doručak sastoji se od slanine, kobasica, jaja, graha, gljiva, rajčica... Takozvani engleski doručak, tvrde znanstvenici nakon provedenog istraživanja, bolji je za srce, vašu liniju i krvni tlak nego pahuljice, razne vrste kruha i tijesta bogate ugljikohidratima.
Prema rezultatima istraživanja prženi doručak pripremit će metabolizam za ostatak dana te će lakše sagorjeti ostale obroke i ostalu hranu u danu. Žitarice, čini se, pripremaju tijelo samo za probavljanje ugljikohidrata. Studija je objavljena u časopisu International Journal of Obesity.
Američki znanstvenici tvrde da redoslijed obroka treba izgledati ovako: obilan, mastan doručak, nešto manje obilan ručak te lagana večera.
Tijekom istraživanja miševi kojima su znanstvenici davali masni obrok odmah nakon buđenja ostali su zdravi, ali oni koji su jeli doručak bogat ugljikohidratima pa zatim ručali masni obrok, bili su nešto lošijeg zdravlja. Ovi potonji su se udebljali te su imali problema s probavljanjem šećera, zbog čega je porastao njihov rizik od dijabetesa.
- Prvi obrok, čini se, programira vaš metabolizam za obroke u ostatku dana. Dakle, ako jedete doručak bogat ugljikohidratima to će potaknuti vaš organizam da tijekom ostatka dana lakše koristi ugljikohidrate - kaže dr. Martin Young sa Sveučilišta u Birminghamu, gdje je istraživanje provedeno.
Budući da većina ljudi jede raznoliku hranu tijekom dana, čini se da bi bilo dobro pripremiti organizam na sve vrste hrane.
Zaboravite na pahuljice, doručkujte kobasice i grah
Vrsta hrane koju pojedete za doručak priprema vaše tijelo za ostatak dana pa je dobro jesti raznoliko.
Komentara 8
opet te engleke ili američke studije ma ljudi zabole nas za to, dajte neki domaćih tema
Samo ne stavljajte luka u doručak.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Zato su Englezi tak lepi kad tak fino, raznoliko papaju!