Prošle je godine Institut za hranu i biotehnologiju ustanovio da se na svjetskoj razini godišnje baca oko 1,3 milijarde tona hrane - otprilike trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje - a namirnica koja u privatnim domaćinstvima najčešće završi u smeću je 'stari' kruh.
- Ako se na kruhu nije razvila plijesan, nemojte ga bacati - savjetovala je predsjednica nacionalnog Vijeća za hranu SAD-a Gayle Velum koja ima i nekoliko ideja kako najbolje iskoristiti stari kruh.
Napravite bruschette
Ovo je talijansko predjelo jednostavno je za napraviti i lako ga se može prilagoditi raznim okusima. Tradicionalna metoda je da se kruh prvo tostira, zatim premaže uljem i doda sjeckani češnjak, rajčica, svježi bosiljak i sol.
Sjećate li je se? Bila je natjecateljica u popularnoj emisiji gdje je opravdala očekivanja, a sada s dečkom sudjeluje u još jednoj
Krišku starog kruha stavite na tavu i prepecite s jedne strane. Preokrenite i premažite s malo maslinovog ulja, stavite sir, a zatim prelijte omiljenim umakom i opet prepecite dok se namaz ne otopi, a kruh ne porumeni.
Napravite krušne mrvice
Krušne se mrvice rade tako da se samelju ostatci starog kruha, a ako ih nećete odmah koristiti možete ih zamrznuti. Spremljene u vrećice za zamrzavanje mogu trajati mjesecima...
Što možete raditi s krušnim mrvicama:
- Pospite tjesteninu - pospite malo krušnih mrvica zajedno s ribanim sirom na vrh lazanja, makarona sa sirom ili tjestenine od tune.
- Napravite nadjev za nedjeljno pečenje s nasjeckanim lukom, začinskim biljem, jajima, začinima i krušnim mrvicama.
Napravite puding
Puding od kruha i maslaca radi se sa slatkom kremom od mlijeka, jaja i šećera preliveni po kriškama kruha, a umjesto mlijeka možete koristiti i vrhnje ili pak kremi dodati kakao u prahu za čokoladni okus.
Napravite krutone
Kruh jednostavno narežite ili natrgajte na komade, pokapajte s malo maslinovog ulja i pecite u pećnici oko 10 - 15 minuta 0; dok ne postane zlatan i hrskav.
Krutone možete koristiti u Cezar salati, uz kremaste domaće juhe ili ih preliti otopljenim sirom...
Koliko često zapravo treba prati traperice?
ILI!!!! Narezete kruh na snite (jer vise to u trgovinama ne mozete napraviti na njihovim masinama) i stavite u zamrzivac. A kad vam zatreba kruh, izvadite onoliko koliko vam treba i puknete na odmrzavanje u mikrovalnu... ili ostavite vani da se odmrzne! I onda morate kupovati mrvice u trgovini! Pa, onda opet svratite na ove glipave savjete da vam objasne kako se kupuju mrvice u pekari ili trgovini!