Često nam je užurbani tempo današnjice glavna izlika kada se ne pridržavamo načela pravilne prehrane, iako znamo da hrana igra jednu od ključnih uloga u kvaliteti života čovjeka i uspješnom nošenju s većinom zdravstvenih izazova. Osnovu pravilne prehrane čine raznolikost i umjerenost jer samo tako svojem tijelu možemo osigurati sve potrebne tvari te spriječiti preveliki unos onih nepoželjnih.
U posljednjih nekoliko godina popularan trend postala je bezglutenska prehrana pa se gluten-free namirnice danas mogu pronaći u sve više trgovina. Za one koji još uvijek ne znaju o čemu je riječ i koje su prednosti prehrane bez glutena, istražili smo njezine karakteristike i učinke na zdravlje.
Zašto izbjegavati gluten
Gluten je poseban tip proteina koji se nalazi u pšenici i srodnim zrnima, kao što su ječam i raž. Prisutan je u širokom spektru prehrambenih proizvoda kao što su tjestenine te pekarski i slastičarski proizvodi. Jedna od glavnih svrha ove bjelančevinaste tvari je zadržavanje elastičnosti hrane pa je upravo gluten taj koji kruh čini mekim i elastičnim, a sprječava da druga hrana poput tijesta postane ljepljiva.
Bezglutenska prehrana počela je dolaziti u sve veći fokus zbog nedavnog porasta ljudi s dijagnozom celijakije i osjetljivosti na gluten. Brojna istraživanja liječnika i stručnjaka iz područja prehrambene industrije dokazala su kako dijeta bez glutena može imati različite zdravstvene prednosti poput poboljšanja razine kolesterola, uravnotežene probave i povećanja razine energije za sve koji imaju netrpeljivost na gluten. Često se u prilog bezglutenskoj prehrani navodi i kako pomaže u mršavljenju, što je i jedan od glavnih razloga njezine popularnosti. Naime, u gluten-free jelovniku su kruh, slatkiši, pržena hrana i tjestenine zamijenjeni većom količinom cjelovitih žitarica te povrća i voća, što olakšava gubitak suvišnih kilograma, a time i smanjuje rizik za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Izbacivanjem glutena iz prehrane isključuju se i visokokalorični ugljikohidrati koji mogu izazivati nadutost i osjećaj tromosti.
Ključ je u ravnoteži
Kao i inače u životu, ključ zdrave prehrane leži u balansu. Idealno bi bilo kada bismo svoj dnevni unos rasporedili na tri glavna obroka i dva međuobroka. Kada govorimo o međuobroku, većina ljudi nije svjesna da je jednako važan kao doručak te se zbog užurbanog tempa današnjice odlučuje za „usputne“ namirnice koje kupimo na putu do posla, kuće ili u šetnji pa se izbor najčešće svodi na nezdravi fast food, nakon čega nam ostaje osjećaj gladi, a paralelno smo unijeli velik broj kalorija. To opravdavamo „nedostatkom vremena“ za kvalitetan obrok, zbog čega često i preskačemo obroke, a u kasnim satima jedemo sve što nam se nađe na dohvat ruke.
Međuobroci koji su nutritivno vrijedni itekako su zdravi i važni jer upotpunjavaju naš cjelodnevni prehrambeni unos i pridonose zadovoljavanju dnevnih potreba za vitaminima i mineralima. Jako je važno da vaš želudac uvijek ima osjećaj da se „nešto događa“, odnosno da se unosi hrana u manjim količinama. Kao međuobrok možete konzumirati primjerice svježe voće, energetske pločice, salate, orašaste plodove, jogurt ili svježi sir, ali slatke snackove koji su istovremeno ukusni i zdravi jer odricanje od glutena ne podrazumijeva i odricanje od slatkog.
Danas je moguće uživati u proizvodima koji će zadovoljiti onu tako poznatu hedonističku potrebu da se nagradimo slatkim užitkom, a istovremeno biti nutritivno vrijedni i zdravi. Idealan su primjer Grana bezglutenski medeni keksi od datulja punjeni šljivama napravljeni od prirodnih sirovina bez dodatnog šećera i glutena.
Slatkoća ovih keksa potječe od voća s dodatkom meda, a bogati su prirodnim vlaknima, što je posebno korisno osobama na dijetama i sličnim tretmanima. Već mala količina stvara osjećaj sitosti, a ako osjećate manjak energije u toku dana, u ovim keksima možete uživati bez bojazni da ćete imati potencijalne probavne teškoće koje su posljedica brze hrane. Glavni sastojci su heljdino, rižino i kukuruzno brašno, mljevene datulje, voćni nadjev od šljiva, chia sjemenke, začini (cimet, klinčić, đumbir), med i kokosovo ulje. Visok sadržaj neprobavljivih vlakana usporava porast razine glukoze u krvi i smanjuje glad.
Kad u svakodnevnu prehranu uvrstite nutritivno kvalitetne međuobroke, brzo ćete uočiti razliku. Pogotovo u ovo doba godine kada svi za ljeto želimo biti fit. Ta mala promjena donijet će puno dobroga, a Grana bezglutenski medeni keksi od datulja punjeni šljivama bit će vaš stalni partner. Onaj koji nikad ne iznevjeri.
Sadržaj nastao u suradnji s Granom.