Internet je pun savjeta o detoksikaciji organizma izbacivanjem šećera, no jednu nam stvar malo tko kaže: da je šećer, koji treba jesti umjereno i unutar uravnotežene prehrane, nemoguće potpuno izbaciti. Evo što treba znati o tome što se stvarno događa kad prestanemo jesti šećer i zašto to nije nužno dobra ideja.
– Iako nam šećer nije neprijatelj, ne treba ni potpuno odbaciti dokaze da njegovo dugotrajno konzumiranje u prekomjernoj količini može povećati rizike od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i drugih kroničnih stanja – kaže autorica i nutricionistkinja dr. Alissa Rumsey, osnivačica centra Alissa Rumsey Nutrition and Wellness.
Upozorenje stručnjaka: Pandemija neće završiti za još 7 godina i to zbog jednog razloga
Ali ne sugerira se da ga treba potpuno izbaciti iz prehrane. Trenutačne prehrambene smjernice u SAD-u preporučuju da brinemo o tome da dodani šećeri koje u danu konzumiramo, a koji su već u hrani ili piću, nemaju ukupno više od deset kalorija, a među dodane šećere, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, podrazumijevaju i kukuruzni sirup, smeđi šećer i melasu.
A ta preporučena ograničenja, kaže dr. Rumsey, ne vrijede za šećere iz prirode, poput onih u voću ili mlijeku.
– Nemoguće je potpuno izbaciti sav šećer iz prehrane, jer se svi ugljikohidrati kad ih pojedemo na kraju razgrade u šećere – podsjeća ona.
Naše tijelo, dodaje, probavlja i razgrađuje ugljikohidrate u glukozu, jednostavan šećer koji kroz tijelo i mozak prolazi kako bi nam dao energiju.
– Kad se odlučite na detoksikaciju i izbacite iz prehrane dodane šećere, voće s visokim udjelom šećera i sve drugo, zapravo uopće ne izbacujete šećer jer ga još uvijek dobivate, samo u drugom obliku – rekla je dr. Rumsey za Health.
Ona kaže kako sve i da potpuno prestanemo jesti ugljikohidrate, tijelo još uvijek ne bi bilo bez šećera jer bi proteine i masnoće pretvaralo u glukozu kako bi stvorilo hranu za organe i mozak.
– Većina zagovornika odvikavanja od šećera zaobilazi činjenicu da je prehrana vrlo složena i da ne trebamo sami postavljati sebi proizvoljna pravila oko toga koja je hrana dobra, a koja nije – kaže Rumsey i dodaje kako često sreće ljude koji odluče iz prehrane izbaciti sve slatkiše ili deserte, čak i već pakiranu hranu koja sadrži šećer; dok su drugi još ekstremniji i prestanu jesti većinu ugljikohidrata, što ne može biti dobro ni za čiji organizam.
U Trogiru možete probati novu gurmansku poslasticu: Biftek omotan zlatom
smanjit cu ga za pola