Kanadski su istraživači sa Sveučilišta Quebec htjeli provjeriti utječu li i naizgled nebitne svakodnevne navike poput ispijanja šalica kave na proporcije klimatskih promjera, a u svom su zaključku ljudima poručili da kao dio rješenja popularni napitak konzumiraju umjereno.
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....
“Vaš doprinos klimatskim promjenama zahtijeva prilagođenu prehranu, a ni kava nije iznimka. Njena priprema na način da se emitira što manje stakleničkih plinova, kao i umjerena potrošnja, također mogu biti dio rješenja”, napisali su u svom zaključku.
Također, njihova je studija otkrila da je kuhanje kave u kapsulama za okoliš mnogo bolje od pripreme npr. filter kave, koja se najviše konzumira.
„Naša je analiza jasno pokazala da tradicionalna filter kava ima najveći ugljični otisak, uglavnom zato što se u njenoj proizvodnji koriste veće količine kave u prahu. A proces proizvodnje filter kave također troši i više električne energije”, napisali su istraživači koji su usporedili procese pripreme svake vrste kave i donijeli zaključak da je instant kava ekološki najprihvatljivija.
Inače, prošlogodišnje su studije o kavi i njenom utjecaju na zdravlje otkrile da je za zdravlje srca optimalno ispijanje jedne do dvije šalice kave dnevno.
American College of Cardiology otkrio je u studiji objavljenoj u ožujku 2022. da je kava u toj količini povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i opasnih srčanih ritmova.
Konzumiranje previše soli može oslabiti imunitet, tvrdi novo istraživanje: