nutricionist savjetuje

Želite zdravo srce? Maknite ove namirnice sa stola

čvarak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
13.01.2014.
u 14:03

U terapiji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti ključnu ulogu imaju preporuke za prehranu

Posljednjih 20 godina postalo je sasvim jasno da u terapiji i prevenciji kardiovaskularnih bolesti ključnu ulogu imaju preporuke za prehranu.

Treba skinuti višak tjelesne težine, smanjiti razinu triglicerida i kolesterola u krvi, zadržati dobro fizičko stanje. Uz to treba smanjiti oksidacijski stres i tlak, a to se postiže smanjivanjem napetosti te izborom neslanih namirnica. Promijeniti prehrambene navike svakako je najteži zadatak, ali i jedini mogući ako se želi postići napredak u ozdravljenju.

Nije teško shvatiti da je restrikcija masnoća životinjskog podrijetla najvažnija u procesu, a to je objašnjeno pod pojmovima “što treba i što ne treba jesti”.

Naime, zasićene masnoće bogate kolesterolom potpomažu proces stvaranja plakova u krvnim žilama, što pogoršava postojeće stanje. Najbolje je takve namirnice potpuno izostaviti. Neke namirnice i dodaci prehrani mogu biti korisni. Tako, primjerice, polifenoli iz bobičastog voća štite srce, a tu je i resveratrol iz crnog vina. Preporučuje se sok od crnog grožđa i sok od nara...

Orašasti su plodovi izuzetno korisni zbog obilja mononezasićenih masnih kiselina. Kuhanje na maslinovu ulju potpuno mijenja masno-kiselinski sastav obroka. Ne treba zaboraviti ni fizičke vježbe prema obrascu koji daje ordinirajući liječnik, a to je osobito važno nakon pretrpljenog infarkta.

NUTRICIONISTOVA LISTA

NE JESTI ILI NE PITI

● Svinjetinu i govedinu

● Iznutrice, špek, čvarke

● Kobasice i suho meso

● Fast food (pizza, pljeskavice)

● Gazirane napitke

● Punomasno mlijeko

● Punomasne sireve

● Krumpirov čips

● Masna variva

● Bijeli kruh, kolače i pecivo

DOPUŠTENO JESTI

● Ribu i posno meso (teletinu, junetinu, piletinu, puretinu)

● Voće sve vrste

● Blitvu, brokulu i grah

● Crni kruh od punog zrna

● Posne sireve

● Mlijeko sa 1,5% masti

● Kefir i malomasni jogurt

● Maslinovo ulje

● Crno vino, 1 do 2 čaše na dan

● Orašaste plodove

>>Što će se dogoditi ako svaki dan jedete zobenu kašu za doručak?

Komentara 6

AR
arjavas
14:29 13.01.2014.

Moj pokojni djed je jeo sve ovo kaj je po ovom Dr. Sc . nezdravo, i je umro u 91. godini života . Svaki dan , su mu za užinu bili masni žganci sa prepečenim čvarkima . Nakon toga jetoga je otišel na livadu gdje je ručno pokosio jutro i pol trave . Za gablec mu je baka donjela još suhoga špeka ili šunke ( ako je bilo ) i gibanice od sira . Imal je 75. kg i nije nikad boloval od težih bolesti . Ključ je u tome da se potroši ono kaj se unese i onda nema kolesterola .

AL
Alkana
16:57 13.01.2014.

Uh, što lijepo izgledaju oni čvarci gore! Još ako se fino posole... njam njam. Stvar je u umjerenosti a ne u izbacivanju hrane iz jelovnika.

Avatar Cat
Cat
14:40 13.01.2014.

Od špeka i čvarki od domaćeg pajceka nitko se nije razbolil, ali od ovih gmo svinja je. Stres je najveći neprijatelj srca i krvnih žila a ne prehrana, umjerenost je ono kaj je bitno, a može se jesti sve. Svaa ulja za koje nam govore da su zdrava kad ih grijemo postaju jednako štetna. Svinjska mast od domećeg pajceka najzdravija je za prženje i pečenje jer je termostabilna. Uživajte u domaćoj klopici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije