Borovnice su sočno i fino voće koje je često i sastojak brojnih kolača, pita ili džemova. Nažalost, ne traju dugo nakon što su ubrane, pa ih je najbolje pojesti što prije. No, ako ih ipak ne želite jesti odmah, važno je da ih pravilno zamrznete, kako bi one ostale svježe što duže, piše Real Simple.
Kroasan u Italiji, jaja u Indoneziji... U ovoj zemlji se jede najzdraviji doručak:
Ako planirate borovnice prvo oprati, onda imajte na umu da se prilikom pranja bobica podvrgavaju dodatnom mehaničkom stresu, od kojeg se mogu nagurati ili deformirati. Osim toga, višak tekućine prilikom smrzavanja beskoristan je. Ako se ipak odlučite oprati borovnice, onda trebate to napraviti pažljivo.. Operite ih u posudi s vodom, polako prenoseći oprane borovnice, jednu po jednu u drugu zdjelu. Nakon toga borovnice položite na papirnati ručnik i ostavite da se temeljito osuše jer su ključ za kvalitetno smrzavanje su suhe bobice.
Dakle, borovnice stavite na papir za pečenje da budu razdvojene koliko mogu, te ih držite u zamrzivaču oko 4 sata. Važno je spriječiti direktnu izloženost ledenom zraku kako bi se smanjila mogućnost 'ozeblina' voća, pa koristite vrećicu za zamrzavanje ili hermetičku posudu kako biste očuvali svježinu borovnica.
Borovnice su najbolje prvih šest mjeseci nakon smrzavanja, ali možete ih jesti do deset mjeseci od smrzavanja, samo zapamtite ili označite na posudi ili vrećici kad ste ih zamrznuli. Ako vas zanima kako ih odmrznuti jednom kada ih odlučite jesti ili iskoristiti za nešto drugo, evo kako to možete napraviti. Borovnice otopite u zdjeli, isperite i odmah upotrijebite ako ih koristite za smoothie od smrznutih borovnica, ili ih pustite da odstoje dok ne dosegnu sobnu temperaturu, otprilike jedan sat. Drugi način je da bobice stavite u cjedilo i prelijete ih hladnom vodom. Otopljene borovnice bit će mekane i savršene za smoothieje, pite, palačinke, muffine ili džemove.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu: