Simptomi bolesti salmonele, odnosno salmoneloze ili “bolesti prljavih ruku” uključuju proljev, temperaturu i slabost, a liječenje traje nekoliko dana i uključuje mirovanje, dok je u određenim slučajevima potrebna i hospitalizacija. Važno je paziti na higijenu, ali i na dobru termičku obradu kako ne bi došlo do salmonele, piše Best Life.
Simptomi salmonele obično počinju šest sati do šest dana nakon infekcije. Dok se većina ljudi oporavi unutar četiri do sedam dana bez liječenja antibioticima, neki koji pate od teškog proljeva možda će morati biti hospitalizirani ili uzimati antibiotike.
VEZANI ČLANCI:
Očistite svoje ruke i površine za kuhanje: Prvi korak je čišćenje. “Prati ruke sapunom i čistom tekućom vodom najmanje 20 sekundi prije i nakon rukovanja hranom, osobito nakon dodirivanja sirovih ili nedovoljno kuhanih jaja, mesa, peradi (poput piletine i puretine), plodova mora ili njihovih sokova”, kažu. “Operite pribor, daske za rezanje, posuđe i radne površine vrućom vodom s sapunom, osobito nakon što su dotakli sirova ili nedovoljno kuhana jaja, meso, perad, plodove mora ili njihove sokove.” Jedan iznenađujući prijedlog? Odvraćaju od pranja sirove peradi, mesa ili plodova mora prije kuhanja. “Pranje može proširiti klice na drugu hranu, posuđe i površine”, objašnjava CDC.
Odvojite određene namirnice od druge hrane: Držite sirovo meso, perad, plodove mora i jaja odvojeno od ostale hrane u kolicima s namirnicama i u hladnjak. “Čuvajte jaja u originalnoj kutiji i pohranite ih u glavnom dijelu hladnjaka, a ne u vratima”, savjetuje CDC. Također, držite sirovo meso, perad i plodove mora odvojeno od hrane gotove za konzumaciju, poput salata i delikatesnog mesa. Koristite zasebne daske i tanjure za rezanje namirnica i sirovog mesa, peradi, plodova mora i jaja. ” “Nikad ne stavljajte kuhanu hranu na tanjur na kojem su prethodno bila sirova ili nedovoljno kuhana jaja, meso, perad, plodovi mora ili njihovi sokovi”, upozorava CDC. Kuhajte hranu na sigurnoj temperaturi: Budući da se salmonela redovito širi nedovoljno kuhanom hranom, predlažu korištenje termometra za hranu kako bi se osiguralo da je hrana pripremljena na sigurnoj unutarnjoj temperaturi pojedinih namirnica:
VEZANI ČLANCI:
63°C za govedinu, svinjetinu, šunku, teletinu i janjetinu (zatim ostavite meso da odstoji 3 minute prije rezanja ili jela)
63°C za ribu s perajama (ili kuhajte dok meso ne postane neprozirno i lako se odvaja vilicom)
71°C za mljevenu junetinu, mljevenu svinjetinu, mljevenu teletinu i mljevenu janjetinu
71°C za jela od jaja koja ne sadrže meso ili perad
74°C za jela od jaja koja sadrže meso ili perad
74°C za perad (piletinu, puretinu, patku), uključujući mljevenu piletinu i mljevenu puretinu
74°C za ostatke i složence
Prikladno ohladit: CDC također naglašava važnost pravilnog hlađenja hrane. “Držite svoj hladnjak na 4°C ili niže”, kažu. “Nikada ne ostavljajte kvarljivu hranu izvan hladnjaka dulje od DVA sata ili JEDAN sat ako je hrana izložena temperaturama iznad 30°c (poput vrućeg automobila ili piknika). Kvarljiva hrana uključuje meso, perad, plodove mora, jaja, mliječne proizvode , narezano voće, nešto povrća, kuhana riža i ostaci.
Četiri koraka za sprječavanje infekcije salmonelom: Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) predlaže da se pridržavate smjernica čistoće, razdvajanje namirnica, pravilno kuhanje i hlađenje namirnica. “Ovi koraci mogu zaštititi vas i vašu obitelj od infekcije salmonelom i drugih vrsta trovanja hranom”, pišu.
Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!