zasoljen život

Znate li koja je preporučena vrijednost dnevnog unosa soli?

sol
Foto: Thinkstock
11.06.2014.
u 08:09

Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo prehranom nalazi se u prerađenim namirnicama.

Stručnjaci tvrde da ne bismo smjeli unositi više od 5-6 g soli dnevno iako većina unosi više od 10 g.

Sastojak kuhinjske soli koji se dovodi u vezu s hipertenzijom jest natrij klorid (NaCl), spoj koji je prisutan u sastavu mnogih namirnica.

Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo prehranom nalazi se u prerađenim namirnicama. Zato je važno da uvijek provjerite njihov sastav na pakiranju.

To upozorenje osobito se odnosi na kruh, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela.

U jednom opsežnom istraživanju britanskih znanstvenika istraživana je veza između prehrane i krvnog tlaka.

Uočeno je da je tlak snižen kod ispitanika koji su izbacili zasićene masnoće iz prehrane i zamijenili ih voćem, povrćem, posnim mliječnim proizvodima, integralnim žitaricama, ribom, piletinom i orašastim plodovima.

>>Izvor je života, ali opasnost vreba iz namirnica u kojima je ne očekujemo

>>5 začina koji će pobuditi osjetila, zaštiti od bolesti i ojačati imunitet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?