Božić može početi tek kad osjetimo miris pečenog dizanog tijesta. Naša omiljena gastroblogerica na svom blogu predlaže da ga se uvrsti u terapiju lošeg raspoloženja – ispeci orahnjaču i upijaj mirise... Bez nuspojava i kontraindikacija. Ideja o kojoj bi valjalo razmisliti! Ovih blagdana, kao i svih dosad, uživajte u poznatom mirisu i stvarajte nove uspomene.
Orahnjača
Za kvasac:
35 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
30 g glatkog brašna
1,5 dl toplog mlijeka
Za tijesto:
500 g glatkog brašna (+3-4 žlice po potrebi)
2 jaja
100 g rastopljenog maslaca
1,2 dl toplog mlijeka
40 g šećera
naribana korica jednog limuna
prstohvat soli
Za punjenje:
500 g mljevenih oraha
200 g šećera
2 šake grožđica
2 dl vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
naribana korica jednog limuna
Priprema:
U lončić ubacite izmrvljeni kvasac, toplo mlijeko, šećer i brašno pa sve pjenjačom dobro izmiješajte. Prekrijte čistom krpom i pustite da se kvasac aktivira oko 15 minuta. U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer i limunovu koricu pa sve dobro promiješajte žlicom. Mlijeko ugrijte, maslac rastopite, jaja istucite u posebnoj zdjelici. Kada se kvasac aktivirao, ubacite ga u brašno pa po redu sve tekuće sastojke: maslac, jaja i mlijeko. Sve dobro izradite mikserom sa spiralnim nastavcima. Pred kraj, kada se tijesto počelo odvajati od stijenki posude, prebacite ga na radnu plohu. Ako je jako ljepljivo dodajte još koju žlicu brašna. Tijesto mora ostati masno, nemojte pretjerivati. Formirajte glatku kuglu tijesta, vratite je u zdjelu u koju ste stavili malo brašna i pokrijte krpom. Neka se tijesto diže 1 sat dok se udvostruči.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Sameljite orahe, ugrijte mlijeko do vrenja. U zdjelu s orasima dodajte sve navedene sastojke i sve prelijte mlijekom te promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu. Podijelite ga na 2 jednaka dijela. Svaki razvaljajte prema duljini lima za pečenje. Moj je bio 37 cm pa sam razvaljala tijesto otprilike 37×25 cm. Dodajte pola količine smjese za punjenje. Ravnomjerno rasporedite pazeći da smjesa bude raspoređena na svim krajevima, osim na gornjem kraju. Tamo završite smjesu 2 cm od ruba. Pažljivo zarolajte tijesto. Lijevi i desni kraj pažljivo utisnite kako vam smjesa ne bi iscurila. Lim za pečenje premažite maslacem pa posipajte s malo brašna, a višak istresite. Pažljivo prebacite orahnjaču u lim tako da rub koji se preklapa bude okrenut dolje. Isto ponovite s drugom orahnjačom. Prekrijte ih krpom i pustite još 15-ak minuta na toplom.
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Nakon 15 minuta, orahnjače premažite razmućenim jajem pa ih stavite u pećnicu i pecite 40-45 minuta. Nakon pečenja ih izvadite i pustite 20 minuta da se odmore prije posipanja šećerom u prahu i rezanja. Najbolje su dok su tople, kao i sva dizana tijesta.
Orehnjače ili kako ih u Slavoniji nazivaju masnice iz moga djetinjstva imale su prst debelu filu od oraha.