Skuhati fino varivo uvijek je dobra ideja, a recepti Nasje Duplančić garancija je da ćete uživati u ukusnom i zdravom jelu koje će ni najmlađi članovi obitelji neće odbiti.
Varivo od graha s raštikom i domaćom kobasicom
Sastojci:
350-400 g graha
2 mrkve
komadić korijena celera
1 luk
4 režnja češnjaka
2 lista lovora
2 pune šake listova raštike
2 domaće kobasice
prstohvat chili ljuskica
sol, papar
dimljena crvena paprika u prahu
Napomena: ako imate suhi grah, namočite ga dan ranije, zatim isperite. Smrznuti mladi grah, brže će biti kuhan i nije ga potrebno namakati.
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk. Mrkvu i celer ogulite pa naribajte. Češnjak narežite na listiće. Listove raštike operite i nasjeckajte na trake ili krupnije komade. U lonac stavite malo maslinova ulja i odmah dodajte luk, celer i mrkvu, posolite pa dodajte lovor i papriku. Miješajući dinstajte desetak minuta dok povrće ne uvene. Povremeno dolijevajte malo vode kako bi spriječili zagaranje. Ubacite češnjak pa još kratko dinstajte. Ubacite grah i prelijte ga vodom. Ubacite oprane kobasice. Neka se sve kuha uz povremeno miješanje 20-30 minuta. Kada procijenite da su kobasice gotove, izvadite ih. Grah će bubriti pa će mu trebati dodati još vode. Kušajte i dodajte po potrebi još soli, paprike, chilija. U šalicu stavite žličicu do dvije integralnog brašna pa ga rastopite s malo hladne vode i dodajte u varivo kako bi dobili potrebnu gustoću. Kada je grah gotov, ali ne raskuhan, dodajte mu raštiku i pustite da kuha još 5-6 minuta. Kobasice narežite na krugove i dodajte ih u varivo pa sve promiješajte.