Zamijesite ih sami

Ovi njoki s raštikom neopisivo su ukusni i izdašni pa predlažemo da odmah udvostručite količine

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
07.12.2022.
u 06:00

Raštika je apsolutna kraljica zime, a u ovoj kombinaciji možete je "podvaliti" i onim članovima obitelji koji je dosad nisu prihvatili. Recept nam je posudila Nasja Duplančić – gastroblogerica čiji je blog nepresušan izvor inspiracije.

Ima jela od kojih baš nikada ne pokušavam napraviti “zdravu inačicu”. Burek, štrukli, njoki, krafne, knedli… Isključivo bijelo brašno… Pirovo ili pšenično – nikakva druga mogućnost ne postoji. Barem za mene, kaže na svom blogu Mama, ja sam gladan, autorica ovog famoznog recepta. Mi se potpuno slažemo!   

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Njoki s raštikom u umaku od mrkve 

Za njoke:

850 g krumpira

180-200 g brašna (pirovo bijelo) ili pšenično glatko

2 šake listova raštike

1 velika žlica maslaca

1 jaje

sol

Za umak:

3 veće mrkve

1 manji ili 1/2 većeg luka

malo limunova soka

sol

papar

2 žličice curryja (može i malo više)

mlijeko (kravlje, kokosovo, bademovo…), koliko je potrebno da dobijete umak

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Pripremite umak:

Luk sasvim sitno narežite i stavite da se pirja na malo maslinova ulja. Odmah posolite, dodajte curry i miješajući pirjajte dok luk ne uvene. Dodajte na tanke kolutove narezanu mrkvu pa je pirjajte desetak minuta uz lagano podlijevanje vodom da ne zagori. Ulijte mlijeko da prekrije mrkvu i pustite da kuha dok mrkva ne omekša toliko da je možete štapnim mikserom izraditi u pire. Kada ste je propasirali, dodajte još toliko mlijeka da dobijete kremasti umak i dodajte još začina po želji (sol, papar, curry). Na samom kraju dodajte malo limunova soka.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Njoki postupak:

Raštiku operite i stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu 2-3 minute. Kada je gotova, prelijte je hladnom vodom, dobro procijedite i istisnite svu tekućinu. Stavite raštiku u sjeckalicu i nasjeckajte sasvim sitno. Krumpire kuhajte s korom 1 sat ili manje (probajte vilicom jesu li gotovi). Ogulite ih i dok su još topli pa pasirajte. Stavite ih u zdjelu, posolite, dodajte maslac i jaje i s prstima dobro zgnječite da se sve dobro poveže. Dodajte raštiku pa opet dobro promiješajte. Sipajte brašno dok ne dobijete mekanu kuglu koju možete primiti, a da se ne lijepi za prste. Nemojte odmah usuti svu količinu brašna, lako ćete ga dodati kasnije. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu pa lagano zamijesite i formirajte kuglu. Podijelite je na 4 dijela pa svaki izvaljajte u oblik kobasice. Režite njoke. Svaki komadić lagano utisnite vilicom kako biste dobili rebrasti izgled (ako želite). Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi 2-3 minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Servirajte njoke na tanjur, dodajte malo maslinova ulja, malo ribanog parmezana i na kraju umak. 





 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije