Nakon 14 godina praćenja prehrambenih navika i zdravlja više od sto tisuća ispitanika, harvardskom studijom utvrđeno je da konzumiranje cjelovitih žitarica ima dugoročni utjecaj na zdravlje, ali i – godine života.
Smjernice u prehrani
Smrtnost niža pet posto te smrt zbog bolesti srca manja za devet posto može se zahvaliti, tvrde znanstvenici, svakodnevnoj konzumaciji 28 grama cjelovitih žitarica. Dakle, zdjelica zobene kaše dnevno produljuje život, prenio je britanski Telegraph citirajući i vodećeg istraživača iz te studije dr. Hongyua Wua s Harvard School of Public Health.
– Tim su nalazima podržane trenutačne smjernice u prehrani kojima se preporučuje povećani unos cjelovitih žitarica. Također su i obećavajući dokaz prema kojem prehrana obogaćena cjelovitim žitaricama pridonosi produljenju očekivanog trajanja života.
Zaključak istraživanja ostao je jednak neovisno o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti ili pušačkoj ovisnosti te se, piše Telegraph, pretpostavlja da se uvođenjem cjelovitih žitarica u prehranu mogu godišnje spasiti tisuće života.
Umjesto crvenog mesa
Bolesti srca u nizu zemalja vodeći su uzrok smrtnosti, a prema spomenutom istraživanju, jednostavnim mijenjanjem prehrambenih navika može se smanjiti rizik od srčanih bolesti. Žitarice poput kvinoje, zobi, smeđe riže, mekinja... štite od bolesti srca, ali i drugih oboljenja. Preporučuju se zbog brojnih nutrijenata koje sadrže poput cinka i mangana, a smatra se i da jačaju gustoću kostiju, snizuju krvni tlak, smanjuju rizik od šećerne bolesti. Kao jedan od primjera koji prenosi Telegraph navodi se učinak beta glukana, koji se nalazi u zobi, na snižavanje kolesterola. Zamjena jedne dnevne porcije prerađenih žitarica cjelovitima ili pak porcije crvenog mesa smanjuje smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za osam odnosno 20 posto.
>> Ove će namirnice pomoći da izgubite kilograme, zategnete kožu, ubrzate metabolizam...
Zobena kaša, da, ali ne od zobenih pahuljica, već od punoga zrna. S malo grožđica s kojima se kuha u mlijeku i žlicom meda nakon što je skuhana i servirana u tanjuru te malo cimeta (ali onog iz Sri Lanke, nipošto kineskog), izvrsno je i vrlo zdravo jelo.