Trend

Downton Abbey - britanska serija radi koje je vintage opet IN!

Downtown Abbey (1)
Foto: Arhiva VL
1/5
21.01.2012.
u 00:01

Povećali su prodaju vintage odjeće, a dobru staru britansku eleganciju gurnuli u prvi plan - upoznajte junake serijala Downton Abbey, koji je osvojio i publiku i kritiku

Zbog njih se elegancija vratila u britanske trgovine odjećom, a zabilježen je i porast kupovine vintage komada - a sve to zahvaljujući hit seriji Downton Abbey, čija je druga sezona upravo emitirana na stranim televizijama. Mini serija britanske produkcije (budžet svake epizode je milijun funti) prati događaje s početka 20. stoljeća, a očarala je gledatelje u Europi, ali i Americi. Glavne glumice - Michelle Dockery, Laura Carmichael i Jessica Brown Findlay (sestre Crawley) postale su prave zvijezde, s kojima je i američki Vogue napravio editorijal. Serija je osvojila gledatelje, ali i kritičare napetom pričom o borbi britanske plemićke obitelji da zadrži svoje imanje, ali i njihovog složenog odnosa s brojnom poslugom.

Komade odjeće iz naših dućana s pripadajućim cijenama potražite u tiskanom izdanju V Magazina od subote, 21. siječnja.

Kostimografkinja Susannah Buxton imala je zahtjevan zadatak vjerno dočarati i modu iz toga razdoblja te kako se ona mijenjala.

 - Dame su prvo nosile korzete, a onda smo ih odbacili. Lady Sybill bila je prva koja je u seriji odjenula hlače. Nakon Prvog svjetskog rata svim smo ženama otkrili gležnjeve - objašnjava S. Buxton te dodaje kako odjeća toga vremena nije bila samo za pokazivanje već je jasno govorila o nečijem društvenom položaju i statusu, a posebno se računa vodilo o odorama posluge. Kada su muškarci u pitanju, odjeća je također vrlo formalna, barem kada je gledamo iz ove perspektive. A o tome najbolje govori scena u kojoj Lord Crawley objašnjava svome komorniku (osobi koja je zadužena isključivo za njegovo odijevanje) - nije loš ovaj smoking, poslužit će za ležerne prilike.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije