osluhnite ga

7 znakova o zdravlju koje vam šalje tijelo, a na koje ne biste smjeli odmahnuti rukom

umorna žena
Foto: Shutterstock
04.06.2014.
u 09:00

Ne odmahujte rukom na ispucale usne, možda vam manjka vitamina B12

Užurbana svakodnevica ostavlja vam malo vremena da "stanete i pomirišete ruže", a kod liječnika idete tek kad zaista zagusti?

Onda barem pronađite vremena da osluhnete svoje tijelo koje vam na niz načina može ukazati na određene zdravstvene tegobe.

Fitnea donosi 7 znakova koje šalje tijelo, a na koje ne biste smjeli tek tako odmahnuti rukom.

1. Ispucale usne

Znak za uzbunu je kad vam usne ispucaju na kutovima. To može ukazivati na nedostatak vitamina B12 što može na koncu voditi do anemije i problema s krvi. razmislite o nabavci suplemenata ili napunite smočnicu namirnicama bogatima kompleksom vitamina, a to su morski plodovi i školjke, mlijeko, fermentirani sirevi..

Foto: screenshot/facebook

2. Niste više visoki kao što ste bili

S godinama se smanjujemo, ali bitno je koliko. Ako primjetno niste visoki kao nekada, to bi moglo indicirati da postoji problem s kostima ili da ste počeli razvijati osteoporozu. Ako su kosti oslabjele i mali pad može rezultirati lomom, a kosti će i sporije zarastati.

Fitnea napominje da je rana dijagnoza ključna da biste na vrijeme promijenili prehranu i pomogli si.

3. Često ste prehlađeni

Sve donedavno bili ste zdravi kao dren, ali onda su se počele nizati prehlade? Vjerojatno vam je oslabio imunitet.

Oboružajte se za početak vitaminom C, popravite prehranu, napravite čaj od đumbira.

Ako potraje, potražite liječničku pomoć jer učestale prehlade mogu indicirati na to da je u tijelu prisutan virus koji još niste otkrili.

4. Urin je intenzivno žute boje

Boju urina trebali biste što češće provjeriti. Zdrava je prozirna boja koja upućuje na to da ste dovoljno hidratizirani. Ako pak smatrate da pijete dovoljno tekućine, ali urin je i dalje intenzivno žute boje, moguće je da se je riječ o problemima s bubrezima te da se višak tvari ne izlučuje iz organizma kako bi trebao.

Ako se stanje ne promijeni, zakažite kod liječnika pregled funkcije bubrega.

5. Koža je stalno upaljena

Akne, ekcemi i slične promjene na koži koje se učestalo događaju mogu biti znak alergijske reakcije ili vam tijelo želi poručiti da je pod stresom i da biste trebali usporiti.

6. Ne spavate dobro

Ako ste primijetili da vam je sve teže zaspati, patite od nesanice ili jednostavno ne spavate dobro kao inače, jedan je to od pokazatelja da je organizam pod stresom.

Ako se ne možete kvalitetno naspavati i "napuniti baterije", oslabjet će imunitet i bit ćete podložniji bolestima. Prije spavanja otiđite u laganu šetnju te izbjegavajte gledanje u ekran pametnog telefona netom prije spavanja.

7. Umorni ste iako ste spavali osam sati

Ako dovoljno spavate, a svejedno ste popodne premoreni, to bi moglo upućivati na problem sa štitnjačom.

>>7 stvari koje će vam nokti otkriti o vašem zdravlju

>>7 stvari zbog kojih mislite da ste gladni. A, zapravo niste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?