uklonila dojke

Liječnici: Angelina Jolie donijela je dobru odluku

angelina jolie
Press Association/PIXSELL
Autori: Sonja Hoffman, Radmila Kovačević
14.05.2013.
u 19:32

Uklapamo se u svjetske statistike koje kažu da od 5 do 10 posto žena koje obole od raka dojke imaju spomenute mutacije gena – rekla je dr. Sušac

Angelina Jolie otkrila je da se u veljači odlučila operacijom ukloniti obje dojke i ugraditi implantate jer je testiranjem otkrila da u sebi nosi gensku mutaciju BRCA 1 koja i do 85 posto povisuje opasnost za obolijevanje od raka dojke i jajnika. Hrvatski stručnjaci poručuju: glumica je donijela pravilnu odluku.

Što je veći rizik?

Na žalost, ističu liječnici, u nas se takav zahvat kao prevencija opake bolesti koristi trostruko manje nego na Zapadu. Iako se i kod nas može napraviti testiranje na BRCA1 i BRCA2 mutacije gena, malo se žena testira jer to stoji više od 8500 kuna, a troškove ne pokriva HZZO.

– Od 3800 žena koje su na našoj klinici u posljednjih 15 godina imale mastektomiju dojki samo ih se 45 odlučilo to učiniti da bi smanjile rizik od obolijevanja od raka – otkrio je doc. Rado Žic s Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u KB-u Dubrava. Riječ je o ženama koje su već imale promjene na dojkama zbog kojih su trebale česte preglede i punkcije.

– Do prije nekoliko godina testiranje gena u Hrvatskoj nije bilo moguće, no onda su na Institutu Ruđer Bošković razvili varijable testiranja koje odgovaraju Hrvaticama – objasnio je i dodao da su sve žene nakon testiranja dobrodošle na kliniku.

– Ovisno o nalazu, liječnički konzilij procjenjuje nadilazi li rizik obolijevanja onaj od same operacije – objasnio je doc. Žic. Dodao je i da žene nakon zahvata, jer se odstranjuje samo tkivo dojke, a ne koža i bradavice, mogu odmah dobiti implantate te iz bolnice izaći s dojkama. A 2009. godine u istraživanju BRCA1 i BRCA2 mutacija u Hrvatica sudjelovala je i onkologinja dr. Ilona Sušac iz Poliklinike Eljuga. Istraživanje je provedeno na uzorku od 200-tinjak žena, a financirano je iz sredstava koje je Hrvatska liga protiv raka prikupila utrkom Terryja Foxa.

>>Angelina Jolie: Odstranila sam obje dojke zbog rizičnog gena

>>I one su učinile isto: Nisu htjele prolaziti pakao dva puta

– Uklapamo se u svjetske statistike koje kažu da od 5 do 10 posto žena koje obole od raka dojke imaju spomenute mutacije gena – rekla je dr. Sušac. Kod nekih su mutacije takve da imaju i 85 posto rizika za razvoj bolesti, kod drugih su postoci niži. I nakon operacije, jer ostaje uvijek malo tkiva, rizik nije sveden na nulu.

– Test trebaju sve žene koje su u obitelji imale rak dojke – istaknula je liječnica i dodala da one s BRCA1 mutacijom imaju i povišen rizik za obolijevanje od raka jajnika. A u Poliklinici Medikol, koja u suradnji s IRB-om, provodi ovo gensko testiranje krvi, kažu da im povremeno dolaze žene koje žele testom utvrditi nose li mutacije gena.

– Možda jedna u tri mjeseca – kaže ravnateljica Medikola Ivanka Trstenjak-Rajković. Uglavnom je riječ o zdravim ženama, koje u svojoj obiteljskoj anamnezi imaju slučaj karcinoma.

Strah tjera na pregled

– Zabrinute su i ustrašene, no treba reći i da dijagnosticiranje toga gena ne znači i bolest – poručila je dr. Rajković. A da na odluku "preventivnog uklanjanja dojki" žene uglavnom natjera strah, slažu se i psihijatri.

– Ako je stres uistinu velik i ne dopušta osobi da se odlijepi od ideje da će dobiti rak pa mu ona postane vodiljom u životu, možda se može razmišljati bi li zahvat donio olakšanje. Međutim, ako su strah i nelagoda dio cjelokupne problematike ličnosti, tko kaže da nakon te operacije neće naći nešto drugo – poručio je dr. Ivan Ćelić, psihijatar iz bolnice Vrapče. Zamislite, ističe, koliko je organa u tijelu i koliko šansi da dobijemo karcinom.

– Pobjeći od straha takvim je načinom nemoguće ili vrlo teško – istaknuo je Ćelić. Zato ne bi bilo dobro stalno se podvrgavati pretragama da vidimo koliko smo posto u opasnosti oboljeti od teške bolesti i onda se odmah odlučivati na radikalne zahvate. To bi, smatra Ćelić, trebala biti odluka pacijenta nakon dublje individualne procjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije