Perete li piletinu prije kuhanja ili pečenja?
Nemojte to više raditi, upozoravaju stručnjaci ukazujući na povećanu opasnost od širenja bakterije odgovorne za trovanje hranom. Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije.
Ustanovili su da dvije petine osoba sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu.
Trovanje se uglavnom manifestira kao bol u abdomenu, teški proljev i povraćanje. U nekim slučajevima može voditi do sindroma iritabilnog crijeva i Guillain-Barréova sindroma, navodi The Guardian.
Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću.
Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.
>>Što možete jesti, a što ne nakon isteka datuma 'najbolje upotrijebiti do...'
>>Ovo je 9 razloga zašto biste trebali jesti krumpir
Ja živo pile, pa u lonac, što je sigurno-sigurno.Neće on meni prljat sudoper!