Bill Marler je odvjetnik koji je svojim klijentima koji su se otrovali hranom u parnicama "osigurao" više od 600 milijuna dolara.
Kroz razne sudske procese spoznao je koje su namirnice u najrizičnijim skupinama za trovanje hranom, a najčešće je riječ o zarazi bakterijom E. coli, a to ga je "natjeralo" da neke namirnice nikada više ne stavi u usta.
O kojim namirnicama je riječ, otkrio je za Independent.
Kamenice
Marler je rekao da je u posljednjih pet godina bio svjedok više trovanja hranom zbog konzumacije morskih školjaka nego u posljednja dva desetljeća. Razlog je, tvrdi, u činjenici globalnog zatopljenja mora, što pridonosi lakšem razmnožavanju bakterija u, primjerice, školjkama. Kamenice su "prijetnja" jer se jedu sirove.
Polugotovo ili isprano voće i povrće
Ovo se može činiti zgodnim, spremno je za pripremu obroka, ali Marler tvrdi da ovakve namirnice izbjegava "poput kuge" zbog prijetnje zarazom E. coli. Što više ljudi radi u obradi i procesuiranju hrane, opasnost od zaraze je veća, tvrdi.
Sirovo meso i jaja
Gotovo sirov ili slabije pečen odrezak svakako se neće naći na tanjuru Billa Marlera. Meso, prema riječima stručnjaka, treba biti pripremljeno na temperaturi ne nižoj od 160 stupnjeva kako bi se spriječila zaraza E. coli ili salmonellom. Što se tiče sirovih jaja, Marler ih neće konzumirati iako tvrdi da je danas znatno manje prijetnje od zaraze salmonelom nego prije 20 godina. Ali on neće riskirati.
Nepasterizirano mlijeko i sokovi
Posljednje vrijeme trend je upozoravati ljude da što češće piju nepasterizirano mlijeko i sokove jer se na taj način ne gubi toliko nutritivnih vrijednosti u njima. Ipak, Marler navodi kako pasterizacija nije opasna dok svježe i nepasterizirano mlijeko ili sok može biti sadržavati bakterije, viruse i parazite.
>>Ovo je hrana od koje postajete još gladniji
I tako kažu, ne na manjoj temp od 160°? što automatski isključuje sva mesna jela koja se kuhaju. opet je netko prepisivao sa mozgom u leru.