NOVI BABY DERBY

Pjaca, Ćorić, Balić, Vlašić, gledajte ih i uživajte!

Ćorić, Vlašić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
11.07.2015.
u 20:32

Derbi u znaku mladih reprezentativaca, igrača na meti najvećih europskih klubova

Bit će ovo 2. dio baby derbija, nastavak uzbudljive proljetne uspješnice, u kojoj su potezi dvojice genijalaca, Ante Ćorića i Andrije Balića, mamili uzdahe.

Kada njima pridružimo samo još robusnoga Pjacu i silovitoga Vlašića, zajamčen je novi spektakl u izvedbi najdarovitijih hrvatskih nogometaša. Nekima s ovoga popisa, primjerice Marku Pjaci, na kojemu Milanov trener Siniša Mihajlović već tjednima "igra flaster", možda je ovo i posljednji derbi u hrvatskoj ligi. Zbog tih dečki isplati se sutra doći u Maksimir: gledajte ih i uživajte, možda više nećete imati priliku...

Ivić gađao kopačkom

Sva četvorica dragulja u koje će biti uprte sve oči još u kadetskoj dobi prošla su kroz ruke tadašnjega izbornika Ivana Gudelja, nekada najveće nade splitskoga kluba. Pitali smo Hajdukovu legendu sjeća li se svoga prvoga derbija.

– S 18 godina igrao sam protiv Dinama u Maksimiru. Utakmicu smo dočekali u "Inter-Contiju", tamo se oko nas okupilo neko društvo, bila je i jedna djevojka, popili smo piće u hotelskom lobiju. Nisam ni slutio što će mi to donijeti. Naime, izgubili smo od Dinama 0:1, igrao sam na poziciji stopera, a gnjevni trener Tomislav Ivić gađao me kopačkom, uz prijeteće riječi: "Mi igramo derbi, a ti se zabavljaš!". Da me kramponima pogodio u glavu, mogao me teško ozlijediti – prisjeća se kroz smijeh Ivan Gudelj.

Kakav je danas odnos trenera prema mladim igračima? Umjesto autoritativnog pristupa – podilaženje?

– Ne bih rekao da im se podilazi, ali je odnos sasvim drugačiji. Nekada je na djelu bila autokracija, a danas prema mladima vlada puna demokracija, što je i razumljivo. Treneri moraju slijediti politiku kluba, a ti mladi igrači postali su projekti čija prodaja klubu znači život – dodaje Gudelj.

Kako vidi poziciju Hajduka predvođenog golobradim mladićima?

– Volio bih Hajduk uvijek vidjeti u borbi za prvo mjesto, te kao stalnog sudionika u europskim kupovima. No, teško mi je i zamisliti da bi ova momčad mogla dulje vrijeme ostati na okupu, da će se dati tim mladićima prilika da stasaju u Hajduku. Naravno da mi je drago vidjeti ekstratalente u prvom planu, kao i "moga" Roguljića. Žao mi je što je nestao Bašić, čini mi se da nije dobio pravu šansu – nastavlja Gudelj.

Tko je za vas kao izbornika bio mjerna jedinica za talent?

– Uvijek ću reći – Alen Halilović. Znali su mu zamjerati što davi loptu, a ja sam ga uvijek branio: Pa to mu je najveća kvaliteta, neka uzme loptu, prijeđe trojicu i zabije gol! Sjećam se i Pjace s 15 godina, kada je još bio u Lokomotivi. Kolega Brane Ujević upozorio me na njegov talent. I odmah sam vidio igrača koji vozi slalom kao Stenmark, te sam ga priključio starijoj generaciji – ispričao je Gudelj.

Zašto nema 'Odegaarda'?

Ekstratalenti, a samo Pjaca sa dva nastupa za A-vrstu?! Zašto Hrvatska nema svoga Odegaarda, klinca koji sa 16 godina zakuca na vrata reprezentacije?

– U moje su vrijeme mladi igrači, s 18 godina, pozivani u reprezentaciju, ne da bi igrali, nego samo da bi osjetili atmosferu u njoj. Ne vidim zašto se taj recept ne bi primjenjivao i sada – zaključio je Gudelj.

Jedini izbornik koji je imao takav refleks bio je Igor Štimac postavivši Alena Halilovića u momčad sa 16 godina, 11 mjeseci i 22 dana.

>> Počinje HNL, evo što su iz HNS-a poručili uoči nove sezone

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije