PRIČA U MAXU!

Blanka Vlašić ide na četvrte Olimpijske igre: 'Zbog Rija sam plakala i otrpjela puno boli'

Blanka Vlašić
Foto: Press Association/Pixsell
1/7
12.08.2016.
u 09:55

– Nadam se da će sve na kraju ispasti dobro. Jer, odlazeći u veljači na operaciju, bila sam svjesna da ću ugroziti odlazak u Rio. Riskirala sam. Sad, hoće li se rizik isplatiti, to ćemo vidjeti. Nego, čuvajući Ahilovu tetivu desne noge, pravo je čudo kako sam izbjegla sve druge ozljede – istaknula je Blanka, piše Max!

Blanka Vlašić (32) u Riju će nastupiti na svojim četvrtim Igrama. U Sydneyu 2000. godine bila je na zaletištu visa sa samo 16 godina. Četiri godine kasnije u Ateni išla je po medalju, ali nije uspjela. U Pekingu 2008. godine bila je prva favoritkinja za zlato. Došla je kao svjetska prvakinja iz Osake, nitko joj nije bio ni blizu, a onda joj je zlato “otela” belgijska sedmobojka Tia Hellebaut koja je baš na tim Igrama odlučila nastupiti samo u visu. London je propustila zbog ozljede i sad je opet tu.

U Riju će pokušati osvojiti svoju drugu medalju na Igrama. Malo je visašica kojima je to uspjelo. Od 1928., kada se ženski vis našao na programu Igara, dvije medalje osvojile su samo Iolanda Balas (dva zlata), Ulrike Meyfarth (dva zlata), Sara Simeoni (zlato i srebro), Stefka Kostadinova (zlato i srebro), Hestrie Cloete (dva srebra) i Ana Čičerova (zlato i bronca).

U društvo legendi

Blanka sanja zlato s kojim bi ušla u red najvećih, premda ona tamo po rezultatima već i jest. Bila je europska i svjetska prvakinja. A znate li koliko je visašica koje imaju sva tri naslova?

Stefka Kostadinova, Heike Henkel i Ana Čičerova imaju europsko, svjetsko i olimpijsko zlato. Blanki je Rio posljednja prilika da se ukrca na vlak s ove tri velikanke. Možda bi bilo i više visašica u ovom društvu da se svjetska prvenstva nisu počela održavati tek od 1983. godine. A može li Blanka u to društvo? Mi vjerujemo da može. Kada bi osvojila medalju, bila bi to sjajna podloga za jedan dobar igrani sportski film. Ostati u svjetskom vrhu toliko dugo i s tako velikim stankama, to je doista priča za neki dobar filmski scenarij.

– Kada me prijatelji pitaju kako se osjećam, nema mi druge nego kazati: “Nije dobro!”. Noga još uvijek boli premda je od operacije prošlo dosta vremena (na dan kada će putovati u Riju proći će točno šest mjeseci, op. a.). Kada treniram, skačem samo na lijevu nogu. Ne, daleko od toga da mi je lako. Osjećam bol i kada ne treniram, osjećam bol kada hodam. Bila sam nedavno kod dr. Millera u Münchenu koji je pogledao kako napreduje oporavak. Izrazio je zadovoljstvo i nekako dao zeleno svjetlo za nastup na Igrama. Imali smo i nekoliko terapija radijacijom tako da je barem sad nestala bol dok ne treniram – počela je svoju priču Blanka.

Prvi put u povijesti ženskog visa dogodit će se da će jedna atletičarka doći bez ijednog pripremnog natjecanja na Olimpijske igre. Naime, Blanka ove sezone nije skakala ni na jednom mitingu. Propustila je zbog operacije i dvoransku sezonu.

– Već odavno ne treniram i ne skačem po nekakvim obrascima. Pa ja sam u posljednja tri mjeseca nebrojeno puta promijenila plan i program priprema. Slična situacija bila je i lani prije Svjetskog prvenstva u Pekingu. Sad to mogu reći, išla sam u Peking s velikim rizikom da se Ahilova tetiva nikad više ne oporavi. U Rio idem bez ijednog natjecanja, ali s puno manjim rizikom – istaknula je naša najbolja visašica.

Njezina jedina natjecanja ove su sezone na treninzima.

– Na treninge idem po osjećaju. Ako mislim da će bol biti prejaka, onda taj dan preskačem. Problem su i te sprinterice, specifične za vis. Nakon svakog treninga noga boli i moram obavezno na terapije. Gotovo svaki dan putujem Split – Šibenik – Split. U Šibenik idem k Nenadu Bakuli koji se brine o oporavku noge nakon treninga. Autocestu između ta dva grada znam napamet. Koliko sam samo suza prolila vozeći se u jednom ili drugom smjeru, koliko je samo tu bilo boli. U očaju sam znala plakati za upravljačem. Da, bilo je jako teških dana – istaknula je Blanka.

Ugrozila nastup u Riju

U Riju će je dočekati dobar liječnički tim koji je osigurao Hrvatski olimpijski odbor. Ponajviše će se brinuti o Ahilovoj tetivi. Bit će ondje i dr. Đurović koji joj je bio od velike pomoći lani u Pekingu i koji je asistirao u veljači na operaciji.

– Nadam se da će sve na kraju ispasti dobro. Jer, odlazeći u veljači na operaciju, bila sam svjesna da ću ugroziti odlazak u Rio. Riskirala sam. Sad, hoće li se rizik isplatiti, to ćemo vidjeti. Nego, čuvajući Ahilovu tetivu desne noge pravo je čudo kako sam izbjegla sve druge ozljede – istaknula je Blanka.

Od četiri nastupa na Igrama tri su bila daleka putovanja – Sydney, Peking i sad Rio.

– Ma ne zabrinjava me dugo putovanje.

A virus Zika?

– S obzirom na moje probleme, o virusu Zika nisam stigla razmišljati. Kupila sam nekakav sprej protiv komaraca. Valjda će to biti dovoljno da me neki ne upikne – zaključila je Blanka.

Cijeli intervju čitajte u MAX-u.

Komentara 11

DH
dalibor.hren
10:11 12.08.2016.

Sretno Blanka!

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
10:03 12.08.2016.

ne moraš oborit svjetski rekord samo skoči za zlato

SA
santos008
12:23 12.08.2016.

''Prava Hrvatina'',da je to tako kako ti mislis,srpkinje skakale priko Avale.Kakav ti spominjes afrodizijak ,nije Olimpijada u Africi vec u Juznoj Americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije