U turističkoj zemlji kao što je Hrvatska nije baš pohvalno što glavna
sezona počinje tek prvog srpnja, ali tako je već desetljećima i na taj
su se ritam privikli i trgovci, koji od tog datuma podižu cijene na
tržnicama, u kafićima i restoranima.
Prihvatljivo u Dubrovniku
Usporedili smo “morske” s cijenama u Zagrebu, u kojem su one visoke
cijele godine i koji je među najskupljim hrvatskim gradovima, a to
visoko mjesto drži i dalje, ali i s cijenama na dva naša najpopularnija
otoka – na Braču i Hvaru – s kojima se ni glavni grad ne može nositi.
Uostalom, na otocima je zbog troškova prijevoza skuplje čak i gorivo na
benzinskim postajama.
Turist koji se odluči za boravak na najsunčanijem hrvatskom otoku mora
biti spreman i te kako iscijediti novčanik, i to čak ako samo naruči
kavu na terasi s pogledom na Paklinske otoke ili običnu pizzu. Naime,
na Hvaru se cijene kave s mlijekom penju do petnaest kuna, dok ćete
pizzu, želite li jesti i gledati u more, platiti šezdesetak kuna (u
Sunčanom Hvaru).
Hvarane vjerno i u stopu slijede i Bračani, koji su jednako
“nemilosrdni” kad je riječ o povrće i riba. Začuđujuće “jeftin” ispao
je Dubrovnik, u kojem se može pojesti i popiti po, za turističko
mjesto, pristojnim cijenama. Nanese li vas put u Rijeku, pripremite se
na također visoke cijene pizze (64 kune u Zlatnoj školjci ili 70 u
Romeu), ali barem su uobičajene cijene na tržnicama – posebno povoljne
su srdele, koje stoje deset kuna.
Fast food najpovoljniji
Ako ste pak ljubitelji ćevapa i druge brze hrane, utješit će vas
podatak da su te poslastice na moru čak jeftinije nego na kopnu. U
sutrašnjem broju donosimo usporedbe kopnenih i morskih cijena
najtraženijih namirnica iz supermarketa i malih dućana.
CIJENE VEĆ DIVLJAJU I u jadranskim kafićima vidi se da je počela glavna turistička sezona