- U svakom ćemo tjednu upoznati pet novih natjecatelja, koji će jedni
druge pokušati oduševiti svojim kulinarskim
vještinama - objašnjava Antonija Blaće koncept
nove RTL-ove emisije "Večera za 5", koja s emitiranjem kreće u
ponedjeljak, 14. svibnja.
- Svaki natjecatelj kuha jedan dan i pokušava što
hranom, što atmosferom, što iznenađenjima
osvojiti druge. Na kraju dana ocjenama od jedan do deset ocjenjuje ga
preostala četvorka, a u petak se doznaje i pobjednik tjedna -
objašnjava Tonka, koja će u kulinarskom showu biti u ulozi
moderatora.
- U emisiji nisam u ulozi profesionalca. Ja nisam kuhar, ja sam samo
gurman. I uistinu nemam što voditi. Za mene su voditelji oni
koje rade emisije uživo, a sve ostalo su predstavljači i moderatori. To
je slučaj i s "Večerom u 5", u kojoj, eto, egzistiram u kadru kao lice
poznato ljudima - kroza smijeh objasnila je svoju funkciju, te rekla
kako je tamo da bi gledateljima otkrila zašto netko kuha
onako kako kuha.
- Moram priznati, međutim, da često nailazim na problem jer kandidati
govore razloge poput "mama mi je tako rekla", "ne znam zašto
stavljam peršin, ali, eto, stavljam ga" i slično. "Večera za
5" je lifestyle emisija u kojoj želimo vidjeti kako ljudi žive jer se
kroz hranu može dosta toga vidjeti: od toga kako se garnira hrana, kako
je aranžiran stol...
Sve to ide u konačnu ocjenu, iz koje se pak jednako može mnogo doznati
o životnim stilovima ljudi. Netko, primjerice, može reći: "Meni nije
važno na čemu je servirano, važna mi je hrana pa evo desetka", a
drugome cjelokupnu hranu mogu pokvariti ružni tanjuri -
objašnjava Tonka, a kaže i kako je za nju mnogo teže snimati
emisije koje ne idu uživo.
- Meni to najviše odgovara jer sve teče u stvarnom vremenu i
kad iskrsne problem, ti ga odmah rješavaš. Mislim
da se svi moji aduti u vođenju tu ne mogu vidjeti jer emisija koja se
montira, ovisi o mnogo čimbenika. Možda mojih pet dobrih fora zbog
montaže ili vremena uopće neće ući u emisiju. Mislim da je ovo mnogo
napornije. Bolje funkcioniram uživo i to je za mene velika blagodat jer
je taj tip emisija najteže raditi.
Nakon što se sama prijavila i ušla u izolaciju s
ostalim stanarima u prvoj sezoni "Big Brothera", dvije je godine vodila
taj reality. Sad je ta dvostruka dobitnica Večernjakova Ekrana, kao
pravi gurman koji voli kuhati i u kuhinji spajati nespojivo, dobila
priliku raditi kulinarski show.
- Stvarno sam se rodila pod sretnom zvijezdom. Kad vrtim film, nekako
mi se na kraju uvijek sve lijepo složi. Na trenutke mi se čini kako
ništa neće biti kako treba, ali na kraju sve ispadne dobro.
Kad gledam unazad, privatno mi najteže pada što sam
primorana promijeniti se. Ne smijem biti više toliko
otvorena jer mi se nekad to obije o glavu. Jednostavno moraš
napraviti svoju neku čahuru i nešto zadržati za sebe.
Uz voditeljski posao, Antonija privodi kraju studiranje, a od diplome s
Grafičkog fakulteta dijeli je još diplomski rad.
- Čami već mjesecima i čeka da ga napišem. Kampanjac sam u
svemu, pa tako i u tome. Jednostavno, životni bioritam mi je takav.
Spavam zimski san pa se probudim i radim milijun stvari odjednom, pa
opet malo hiberniram. Sad imam plan: moram do ljeta napisati diplomski
rad. Nadam se da će ostati vremena i za godišnji odmor. Kako
sad stvari stoje, formula za godišnji bit će more, barka i
Hrvoje i ja.
Njih su dvoje u vezi više od godinu dana, odnedavna i žive
zajedno, a kako stvari stoje u njihovoj kuhinji?
- Iskreno, otkad snimam, u nas doma više nitko ne kuha. No
nisam mogla sama sebi vjerovati, ali jedan sam dan u pauzi snimanja
otišla doma i zamijesila kolač. Ipak, moram priznati da mi
se više ne da niti jesti, niti kuhati, niti gledati hranu.
Ne zbog natjecatelja, jer su oni odlični, nego kad ste cijeli dan
okruženi hranom, izgubite volju za jelom.
Tako da, kako god to tragično zvučalo, često i na cjelodnevnim
snimanjima ostanem gladna. Ipak, naravno, tijekom kuhanja
kušam hranu jer je stvarno glupo da stojim sa strane i
pravim se da nemam nikakve veze s tim - objašnjava,
otkrivajući kako je meso baš i ne fascinira.
- Uvijek ću prije odabrati ribu. Ma ja sam zapravo prava krvna grupa A:
zanimaju me samo ugljikohidrati - objašnjava, te kroza
smijeh poručuje:
- Ako se i udebljam zbog showa, možda će mi to osigurati nastavak
emisije "Skidajmo kile".