Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.12.2013. u 12:00

SDP nije uvjetovanjem pokušao uvjeriti HDSSB u bezopasnost Josipovićeva prijedloga jer im je netko važniji od homoseksualaca

U jeku kampanje kad i SDP za sebe govori da su u svemu spori, ali na pravom putu, jedino se pokažu brzima tamo gdje ih je Ustavni sud upozorio da se to najmanje očekuje jer bi se mogli naći na pogrešnom putu. Što se i dogodilo, po ocjeni Ive Josipovića. U dobronamjernost i stručnost predsjednikova “zakašnjelog” prijedloga popravka dijelom potencijalno opasnih ustavnih promjena, nitko razuman pa ni najveći zagovornik teorija zavjera na relaciji Josipović – Milanović ne sumnja.

Osobito kad je riječ o konstitucionalizaciji zakona koja omogućuje da ova ili neka buduća vlast, ako ima potrebnu većinu, može donijeti i protuustavni zakon koji Ustavni sud ne bi mogao srušiti. Ili, da svaka vlast bira “ubojstva” za koja (ne)će vrijediti zastara. Stoga začuđuje s kakvom je lakoćom “vidoviti” Milanovićev aparatčik za ustavna pitanja otklonio predsjednikovu inicijativu tumačeći kako je očito da za njezino prihvaćanje nema dovoljno ruku. Nije ni pokušao progurati barem djelomično popravljanje teksta ustavnih izmjena kad već zbog “više sile” SDP nije u stanju HDSSB staviti pred dvojbu – ustavno jamstvo obiteljskog života svim životnim zajednicama ili otpadaju regije.

Što nije hamletovska dvojba koliko god se činila po egzaltiranom istupu inače lucidnog HDSSB-ova zastupnika Dinka Burića, koji je Josipovićev prijedlog nazvao podmuklim i nedostojnim predsjednika. Samo zato što je predložio da se životnim zajednicama različitim od braka jamči “pravo na obiteljski život i njegovu zaštitu”!? Što je u tomu podmuklo i nedostojno predsjednika? To što se ne poštuje referendumska volja građana i pokušava homoseksualcima dati kategorija prava u Ustavu, obrazložio je Burić. Ali, to pravo za koje se predsjednik založio, istospolna zajednica uživa, a i Europski sud za ljudska prava to pravo štiti, bez obzira ušlo to u Ustav ili ne. I Ustavni sud je na to upozorio. Josipovićev prijedlog pravno ne donosi ništa novo istospolnim i izvanbračnim zajednicama, osim formalnog osjećaja ravnopravnosti. Utoliko je to (ne)važan prijedlog. Premda bi se od Peđe Grbina očekivalo više srčanosti u zauzimanju da se to prihvati s obzirom na to da je bio spreman rušiti i ustavni poredak te se suprotstaviti volji naroda radi zaštite prava homoseksualaca. A izbjegava sukob s Burićevim malim timom!? Opet, kao kad je trebalo postaviti pitanje ustavnosti referenduma, SDP prstom ne mrda ni kad im je Josipović namjestio loptu na volej. Ali zato i zadnji atom snage koriste kad zagovornike braka u Ustavu prikazuju zatucanima iako su im i sami puno bliži nego homoseksualcima.

Činjenica da SDP nije ni sekunde potrošio kako bi uvjerio HDSSB u bezopasnost Josipovićeva prijedloga govori da im je do nekoga stalo daleko više nego do homoseksualaca. Još jedna indicija da postoji ustavni projekt Josip Perković. Uz to što rade izmjene Ustava “na brzaka”. Stoga im je Burićev svjetonazorski dramolet dobrodošao kao izgovor. Kao bi oni, ali HDSSB očito neće. Burić je pak istupio kako ni Željka Markić nikad ne bi. I to ima svoje zašto. Kako bi skrenuo pozornost s Josipovićeve kritike regija, koja je u jeku recesije potpuno razumljiva svakom Hrvatu, te utoliko opaka jer u okolnostima kad treba uštedjeti milijarde kuna mi stvaramo ustavni okvir za povećanje javne potrošnje. Za taj politički “fast food dobitak” HDSSB je spreman “prodati” i ustavni poredak, jednako kao i Laburisti samo kako bi u svojim i u očima sve manje birača ispali važan politički faktor. Jadan Ustav!     

Komentara 6

M1
marin_11
12:13 17.12.2013.

ako hdssb digne ruke za ovakve usravne promjene ostat će zapamćeni kao najveće hrvatsker jude. A za najviše godinu dana neće ih biti na političkoj sceni !

DU
Deleted user
12:57 17.12.2013.

ajde, baš ćemo vidjeti jesu li ove ustavne promjene namjenjene zaštiti jednog čovjeka. mogu se svi iz sdpea, i ekipe praviti blesavi ali ćemo ubrzo vidjeti hoće li perkan u minhen što se tiče hdssb-a, ne treba trošiti riječi nana njih, ma koliko god oni vikali na hdz, ne mogu sakriti činjenicu da hdz ne glasa za ove ustavne promjene koje zabranjuju referendume narodu i štite Perkovića od izručenja.

GI
gismund
13:00 17.12.2013.

za najkasnije 2 godine birat ćemo one koji će obećati ukidanje ovih antidemokratskih ustavnih promjena koje nam spremaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?