POTREBA ILI "ŠMINKA"

Anđeli čuvari još izazivaju sprdnju

12.10.2001.
u 00:00

* Neki, poput Tončija Huljića i Zdenka Runjića, imaju prave tjelesne čuvare, drugi, poput Severine ili Vesne Pisarović, imaju kombinaciju vozača i čuvara s glasnogovorničkim pretenzijama. Treći, tj. treće, poput Ivane Banfić i Ire iz Colonije, ovise o snazi vlastitih supruga

Denis Latin na sudu se pojavio u pratnji dvojice kršnih momaka, niječući da su mu klonirane spodobe tjelesni čuvari. Činjenica je da mu se u posljednje vrijeme - posebno nakon "Latinice" posvećene zločinima u Domovinskom ratu - sve više prijeti, pa se njegov slučaj ne uklapa potpuno u rašireni estradnu shemu koja nameće pitanje jesu li zvijezdama domaćeg neba uistinu potrebni tjelesni čuvari.

"U svijetu normalna stvar, kod nas stvar preseravanja", netko je duhovito prokomentirao sve češći običaj unajmljivanja tjelesnih čuvara koji paze i maze uglavnom estradnjake. Premda i vani neke od najvećih zvijezda pretjeruju jer teško je povjerovati da Madonni treba čak šest zaštitnika tijekom jogginga po londonskom Hyde Parku, zabilježeni su i primjeri obrata cijele situacije. Tako uz incidentnog i agresivnog boksača Mikea Tysona uvijek ide najmanje četvero ljudi, ali kako bi njega držali na oku i zapravo branili nedužne slučajne prolaznike. Naravno, katkad i tjelesni čuvari ne uspijevaju postići stil onoga najslavnijeg među njima - lika koji je Kevin Costner utjelovio uz tad još dobrodržeću Witney Houston. Takvi su zaslužni za pogrdan naziv gorile koji ih prati. Da priča nije bez vraga, potvrdila su na prošlom festivalu u Sanremu dvojica tjelesnih čuvara pjevačice Anastacije. Talijanska novinarka prišla je dovoljno blizu zvijezdi da joj pokuša privući pozornost. Neoprez su ona i njezin fotoreporter platili slomljenom rukom.

Ako to pokušate preslikati na domaće prilike, zamislite samo kako bi Splićani reagirali da netko poznat trči po Marjanu, a oko njega cijela svita kršnih momaka koji onemogućavaju pristup ikome na trim stazi. Istinske svjetske sportske zvijezde poput Tonija Kukoča i Gorana Ivaniševića tvrde da upravo zbog toga što bi ih u takvom pokušaju ismijao cijeli grad obožavaju Split. I u njemu se - kao i u ostatku Hrvatske - osjećaju kao normalni ljudi. Možda bi za Severinu i bilo normalno da je prate i obični momci i starci i djeca, ali zbog sasvim nesigurnosnih razloga. No, zato je Tonči Huljić postao predmetom sprdnje među sugrađanima kad se jednoga prekrasnoga sunčanog dana na Bačvicama pojavio na kavi u pratnji tjelesnih čuvara. Je li to bio potez dokazivanja prestiža ili moći, sasvim je nebitno, to više što je upravo time prouzročio lavinu tračeva o raspadu njegova estradnog carstva.

Splitom ipak, i nakon toga, bez ikakve tjelesne pratnje koračaju i najpoznatije osobe s domaćeg terena: Dino Rađa, Oliver Dragojević, Boris Dvornik... Stoga možete zamisliti nevjericu Ekranove novinarke kad je prije nekoliko godina, za Melodija hrvatskog Jadrana intervjuirala Zdenka Runjića. Na tribinama Zvončaca za vrat joj je puhao pravi pravcati tjelesni čuvar premda je jedino oružje koje je novinarka imala bio diktafon.

Dok Doris Dragović ima svog anđela čuvara koji je prati na koncertima, Sandiju on nije potreban. Čim se pojavi na nekom od brojnih izbora ljepote, zaštitari reagiraju sami: poznavajući njegovu sad već legendarnu sklonost misicama, oni se bace na evakuaciju svih natjecateljica na pristojnu udaljenost od pjevača.

No, kad se bolje razmisli, kod nas postoji kategorizacija tjelesnih čuvara: prva su skupina namrgođene sjene koje u stopu prate izvođače i ne progovaraju, poput Huljićeva i Runjićeva. Drugi su, zapravo mnogo češći, mješavine tjelesnih čuvara, vozača i glasnogovornika. Najbolji primjeri te skupine su Severinin Miči Kuzmanović ili Dragan Hamović koji prati Danijelu Martinović i Vesnu Pisarović. U treću kategoriju ubrajaju se vitezovi zaštitnici. Tako je Ivani Banfić suprug Robert i menadžer i vozač i čuvar, dok Iri iz Colonije suprug Narcis nosi kovčege, prati je na nastupima, bdije nad svakim njezinim pokretom i ispunjava svaku želju. O Mineinoj se sigurnosti brine dečko, a čak i Giuliana prati prijatelj iz djetinjstva Vedran.

M. Marinović

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije