Niže uspjehe

Arija Rizvić uspješno je režirala još jednu predstavu i otkrila nam: Planiram se vratiti i glumi, a kuha se i jedan TV projekt

Foto: Zrinka Magazin
1/8
14.03.2022.
u 08:00

Talentirana glumica i redateljica Arija Rizvić nakon uspjeha predstava "Da sam ptica" i "64" postavila je "Ženski orkestar", novu predstavu u šibenskom HNK.

Redateljica Arija Rizvić na daske šibenskog HNK postavila je predstavu "Ženski orkestar", prema tekstu slavnog francuskog dramatičara Jeana Anouilha, i uoči same premijere otkrila nam zašto je odabrala baš ovaj tekst i kako je došlo do suradnje s HNK u Šibeniku.

– Kada sam dobila poziv ravnatelja Jakova Bilića za režiju u HNK Šibenik, njegova želja bila je da radim komediju. Potom sam tragala za nekom dobrom ženskom komedijom, što nije lako jer dramska literatura zapravo ima malo tekstova u kojima su samo ženska lica. No kad sam vidjela da je glazba u ovom tekstu jedna od glavnih uloga, a ja obožavam glazbeni teatar, odluka je pala na tekst "Ženski orkestar". Naša predstava suvremena je adaptacija originalnog teksta, a koju je napisala dramaturginja Mirna Rustemović, režijski sam je postavila u cabaret-formu, u kojoj glumci uživo sviraju i pjevaju, a kraj predstave potpuno je autorski – prenosi nam dojmove rada s timom šibenskog kazališta.

– Moram pohvaliti cijelu ekipu HNK Šibenik, oni su jedna vrijedna i radišna ekipa puna pozitivne energije i elana. To me odmah osvojilo. Užitak mi je bio raditi predstavu sa svima njima. Jedini problem bila je korona, koja nas je na početku procesa zaustavila na tri tjedna jer nas je pola bilo bolesno – govori nam redateljica, koja je na novom projektu okupila jaku žensku glumačku postavu, a i ostatak ekipe koja je radila na ovom komadu mahom su žene. Kako je funkcionirao ovaj ženski kolektiv u procesu pripreme predstave?, pitali smo redateljicu.

09.03.2022., Sibenik - U HNK u Sibeniku odrzana je generalna proba predstave "Zenski orkestar" prema adaptaciji dramskog teksta Jean Anouilha reziju potpisuje Arija Rizvic.Redateljica je na sceni okupila snaznu glumacku ekipu u kojoj su Franka Klaric i Ana Perkovic,clanice HNK u Sibeniku, a gosti su Marina Redzepovic, Iva Simic Sakoronja, Gloria Dubelj i Ivan Cuic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Osim pet glumica, i u autorskom timu više je žena: Mirna Rustemović je dramaturginja, Larisa Lipovac Navojec suradnica za scenski pokret, Ana Mikulić kostimografkinja i ja kao redateljica. Ali ne smijemo zaboraviti i naše divne dečke. Jedini muški glumac u predstavi je Ivan Čuić, a tu je i skladatelj Ivan Pešut, scenograf Frane Celić i dizajner svjetla Josip Bakula. Sve glumice moje su prijateljice, tako da smo otpočetka svi "nabrijani", svima nam je jako stalo i uživamo u procesu – zadovoljno kaže. Njezine predstave "Da sam ptica" i "64" publika je odlično prihvatila, a i kritičari su dali pohvalne osvrte. Strahuje li Arija od kritika za ovu predstavu?

– Meni je najveća i najbitnija kritika reakcija publike. Naravno da sada postoji svojevrstan pritisak sa svakom novom predstavom, ali pokušavam se ne zamarati jer uvijek će biti podijeljenih mišljenja, i može se dogoditi da nekad predstava i ne uspije. Sve je to dio iskustva i kazališnog stvaralaštva i uspješne i manje uspješne predstave te samo mogu tjerati naprijed. Moja je želja da "Ženski orkestar" osvoji publiku i igra što dulje. I vjerujem u to! – odgovara nam. Na popisu njezinih interesa su balet, ples, gluma i režija, a nakon što je prošlu godinu uglavnom posvetila redateljskom angažmanu, kaže nam da je u nastajanju jedan projekt kojim će se vratiti i glumi.

– Ova je godina definitivno bila režijska, ali planiram se vratiti i glumi. Kuha se i jedan TV projekt, tako da ću paralelno i dalje graditi obje karijere, i režijsku i glumačku, i veselim se budućim projektima.

Zbog predstave u Šibeniku njezin život odvijao se na relaciji Šibenik – Zagreb, a život na dvije adrese nije utjecao na njezinu vezu s RTL-ovim sportskim novinarom Markom Vargekom, jer su se oboje već navikli na užurban radni ritam.

– Marko i ja imamo intenzivne poslove, ali on je uspio doći na nekoliko dana u Šibenik, a dolazi svakako i na premijeru. Nakon premijere planiramo nekamo na put pa ćemo nadoknaditi vrijeme koje nismo proveli zajedno – kaže Arija. Pitali smo je razmišlja li o nekom komadu sportske tematike na kazališnim daskama.

– Nisam o tome razmišljala, ali dali ste mi ideju. Moram priznati da sada više pratim sport i uživam, zabavlja me gledati utakmice s Markom. Postala sam fan Luke Modrića i volim s Markom analizirati njegove poteze i tehniku – kaže Arija.

VIDEO Valentina Baus i Dino Goleš nominirani su za Večernjakovu ružu: "Stvarno nismo očekivali nominaciju"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije