BUNGA BUNGA

Berlusconijeve zabave popularizirale su novi termin, a lani je simbolično oženio 53 godine mlađu djevojku

silvio berlusconi
Foto: Instagram/Wanda Nara
1/9
12.06.2023.
u 11:23

Izrazu je navodno naučio Silvija Berlusconija Muammar al-Gaddafi, koji je također bio  začetnik izraza "zenga zenga". Premda je "bunga bunga" izraz koji potječe iz 19. stoljeća u Australiji te je označavao jedan dio ove zemlje, popularnost je stekao 2010. u Italiji. Suvremena objašnjenja nisu se slagala oko njegova značenja ili su možda ilustrirala njegov referentni raspon

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je danas preminuo u 87. godini života, bio je poznat po svom osebujnom stilu, ali i vezama sa ženama. Prije 12 godina talijanski mediji popularizirali su termin "bunga bunga", kojim su se opisivale Berlusconijeve razuzdane zabave, na koje je dovodio i maloljetnice. 

Izrazu je navodno naučio Silvija Berlusconija Muammar al-Gaddafi, koji je također bio začetnik izraza "zenga zenga". Premda je "bunga bunga" izraz koji potječe iz 19. stoljeća u Australiji, te je označavao jedan dio ove zemlje, popularnost je stekao 2010. u Italiji. Suvremena objašnjenja nisu se slagala oko njegova značenja ili su možda ilustrirala njegov referentni raspon. Rečeno je da je to bila "vrsta orgija u kojoj su gole mlade žene navodno okruživale golog domaćina i/ili njegove prijatelje u bazenu".

Berlusconi, tadašnji premijer Italije, optužen je u aferi "Ruby" da je u razdoblju između veljače i svibnja 2010 platio seksualne usluge Marokanki Karimi El Mahroug, poznatoj i pod umjetničkim imenom "Ruby Rubacuori" ("Ruby Srcolomka"). Ona se predstavljala kao unuka tadašnjega egipatskog diktatora Husnija Mubaraka. Tada još nije bila navršila 18 godina, ali pošteno valja priznati da je izgledala starije. Za plaćeni seks s maloljetnom osobom u Italiji kazna je do 15 godina zatvora. Berlusconi je suđen i zato što je, prema optužbi, koristio se političkim pritiskom da Ruby bude puštena iz pritvora jer je bila osumnjičena za krađu i nije imala osobne isprave. U prizivnom postupku ukinuta mu je prvostupanjska kazna na sedam godina zatvora.

Naime, El Mahroug nijekala je spolni odnos Berlusconijem koji joj je navodno ubrzo isplatio pet milijuna eura. To bi bila vjerojatno najskuplja tarifa za prethodno uredno naplaćeno prostituiranje da Virginia Giuffre nije nedavno naplatila navodnih 12 milijuna dolara za svoje malodobno prostituiranje s britanskim princem Andrewom. Nakon izbijanja afere Ruby Berlusconi je djevojkama, svojim gošćama za stolom i katkad u krevetu, plaćao 2500 eura mjesečno kao "naknadu što im je karijera ugrožena skandalom" te ih je besplatno ugostio u stanovima u Milanu. Zbog toga je 2011. pala njegova četvrta vlada, a Berlusconi je svih optužbi oslobođen tek u veljači ove godine.

silvio berlusconi
1/13

Inače, Berlusconi se lani treći put oženio, za 53 godine mlađu Martu Fascinu. Mladenka, lijepa Marta Fascina iz malog mjesta u Calabriji, na vrhu talijanske čizme, privukla je pozornost svojeg "supruga" tekstovima i pismima o tome koliko je oduševljena strankom Forza Italia. Kad je obožavateljicu upoznao, odmah je prekinuo dugogodišnju vezu s Francescom Pasquale. Uskoro je Marta postala i parlamentarna zastupnica Berlusconijeva domovinskog pokreta Forza Italia. Iako je bila odjevena kao princeza iz bajke, u čednu bijelu čipkastu vjenčanicu Antonija Rive s velom i šlepom dugim više od tri metra, koja je stajala 20.000 eura, navodno je bila bijesna kad je shvatila da se neće zapravo udati, da je to fiktivno vjenčanje, bez obzira na cvijećem ukrašenu vilu, veliku tortu na nekoliko katova i šezdesetak uzvanika na piru koji je bivšeg premijera stajao 400.000 eura. 

Berlusconi ipak nije želio svađu sa svojom djecom iz prethodna – stvarna – dva braka. Djeca koja vode njegove poslove ozbiljno su se zabrinula oko svojeg nasljedstva koje ne žele dijeliti s pridošlicom Martom. Najstarije Berlusconijevo dijete, kći Marina (57), vodi najveću talijansku izdavačku kuću Mondadori s očevim koncernom Fininvest, koji je vlasnik i najveće talijanske komercijalne medijske kuće Mediaset, kojom upravlja njezin brat Pier Silvio Berlusconi (54).

Marina i Pier Berlusconijeva su djeca iz prvog braka s Carlom Dall'Ogliom, koju je upoznao kad su oboje bili na fakultetu u Milanu. Taj brak trajao je 20 godina, uostalom kao i brak s drugom ženom Veronicom Lario. Kad su se razveli, Carla je poštovala želje svojeg bivšeg muža i djece i baš nikada o njemu nije dala nijedan intervju. Kloni se medija.

Glumica ili, bolje rečeno, starleta Veronica itekako je voljela davati intervjue o Silviju nakon što se njihov brak raspao 2010., kad je postala svjesna, kako je tvrdila, njegovih veza s mladim djevojkama i prostitutkama te famoznih bunga bunga partija, zapravo orgija. S Veronicom Berlusconi ima Barbaru (39), koja također sjedi u upravnom odboru Fininvesta, te ljepoticu Eleonoru (37) koja radi na očevoj televiziji. Najmlađe Berlusconijevo dijete financijaš je Luigi (34) koji je nakon studija biznisa na milanskom Bocconiju otišao na specijalizaciju u jednu londonsku banku. Danas nadgleda poslovanje raznih obiteljskih tvrtki, a naročito ga zanimaju startupi. Pier navodno nije želio doći na lažno očevo vjenčanje, ali su ostala djeca i unuci ipak došli.

O Berlusconijeve tri godine u opoziciji, između 2006. i 2009., Paolo Sorrentino napravio je i satiričku grotesku, film "Loro" (2018.). Taj talijanski redatelj neobuzdane mašte, autor serije "Mladi papa" i filma "Velika ljepota" (2013.), s kojim je osvojio Oscara te nagrade Golden Globe i BAFTA za najbolji strani film, pokušao je prikazati nestvarni Berlusconijev svijet kao iz realityja, s neprestanim bunga bunga partijima s mladim prostitutkama na kojima se paralelno odvijaju i politički koruptivni dogovori uz pomoć kojih se bivši premijer želi ponovno domoći vlasti.

Poznati novinari Marco Travaglio i Enzo Biagi tvrdili su da je Berlusconi zapravo i ušao u politiku samo zato da spasi svoje problematične kompanije od bankrota. Početkom devedesetih njegova kompanija Fininvest bila je više puta pod istragom javnih tužitelja Milana, Torina i Rima. Sumnjalo se da je kompanija korupcijom lokalnih političara dobivala brojne ugovore i poslove. Ti procesi rezultirali su nizom presuda pa onda poništenja koje je zaista teško pratiti. Berlusconi je jednom bio i osuđen za lažno svjedočenje, kad je tvrdio da nikad nije bio član zlokobne masonske lože P2 s nizom kriminalnih afera, uključujući i bankrot Banco Ambrosiano, banke povezane s Vatikanom. Pisalo se da je Berlusconi bio povezan i s Mafijom jer je zaposlio jednog pripadnika te organizacije osuđenog za ubojstvo, krijumčarenje droge i iznudu. Na izborima 2001. na Siciliji osvojio je 100 posto glasova, što je vjerojatno znakovito. Najbizarnija je bila njegova presuda da je jednom potkupio odvjetnika da lažno svjedoči u njegovu korist i zatvori oči na veliku količinu dokaza da je u svojim privatnim kućama i državnim rezidencijama organizirao brojne orgije s plaćenim eskort djevojkama. Dakle, na sudu potkupljuje odvjetnika s druge strane i to uspijeva politički preživjeti.

VEZANI ČLANCI

Nakon što je 2009. snimljen s Noemi Letizijom na njezin 18. rođendan, kad je izašlo u javnost da mu se ona obraća s "tatice", Berlusconi je mirno objasnio da je on stari prijatelj Noemina oca, koji je bio šofer socijalističkog političara i premijera Bettina Craxija, Berlusconijeva zaštitnika, koji je pobjegao u Tunis da izbjegne optužbe za korupciju. Kasnije se pokazalo da njezin otac nikad nije radio kao šofer, još manje Craxijev, no Berlusconi se više tim skandalom nije zamarao.

Berlusconi je volio da ga opisuju u medijima kao vječno nasmijanog zafrkanta koji ništa ne shvaća ozbiljno, naročito istinu i formalnosti. Ostavljao je državnike da ga čekaju dok brblja na svom omiljenom "telefoninu", to je jednom napravio u svečanoj prigodi i Angeli Merkel. Sjetimo se kako se jednom u šali obratio bivšem srpskom predsjedniku Borisu Tadiću s "gospodine Clooney", a onda nastavio kako mu srpski nije naročito lijep jezik i kako je njegov puno muzikalniji, a još uvijek čeka da čuje prvu operu na srpskom.

VIDEO: Paradžiković opisala avanturu koju je prošla: 'Ostala sam bez benzina, pa shvatila da nemam novčanik'

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar HajdukLika
HajdukLika
13:35 12.06.2023.

Sućut Furiu Radinu.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
13:27 12.06.2023.

A sad je red došao na Trumpa …

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
12:35 12.06.2023.

Simbolična je bila i njegova dugogodišnja veza sa Francescom Pasquale, jer se uspostavilo da je ona lezbijka...g. đica Pasquale sada maršira u LGTBQ- povorkama...A mnoge TV-voditeljice i žene iz showbizza kažu da je mnogima pomogao ekonomski bez da traži zauzvrat išta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije