CANNES

Bračne razmirice na francuskoj rivijeri

14.05.2003.
u 00:00

Svi s nestrpljenjem očekuju susret Nicole Kidman i Penelope Cruz

Projekcijom francuskoga filma "Fanfan La Tulipe" Gerarda Krawczyka počinje večeras 56. međunarodni filmski festival u Cannesu koji već na startu nudi jaku dozu zvjezdanoga. Film je prerada francuskoga hita iz 1952. s Gerardom Phillipeom i Ginom Lollobrigidom, ali je trenutačno od toga puno važnije to da u novoj verziji glavnu žensku ulogu tumači Penelope Cruz, čiji boravak u Cannesu, prema svemu sudeći, neće proći bez pojavljivanja Toma Cruisea. Međutim, budući da je najavljen i dolazak Nicole Kidman, glavne junakinje novoga filma Larsa Von Triera "Dogville", s velikim se nestrpljenjem među lovcima na žutilo iščekuje prvi javni susret troje megazvijezda. Naime, njih troje dosad još nikada nisu bili u isto vrijeme na istome mjestu otkad se Cruise rastao od Kidmanice i počeo romansu s Cruzovom.

"Fanfan La Tulipe" otvara festival, ali se za razliku od "Dogvillea" ne natječe za nagrade, tako da bivša i sadašnja partnerica Toma Cruisea neće biti i profesionalne konkurentice.

U službenoj selekciji natječe se još devetnaest drugih naslova, među kojima su novi filmovi Clinta Eastwooda, Pupija Avatija, Hectora Baneca, Petera Greenewayja, Aleksandra Sokurova, Gusa Van Santa i drugih poznatih imena.

Već sama kolizija Toma Cruisea i njegovih žena na početku festivala trebala bi zorno otkloniti dosadašnje najave da će glamur ovogodišnjega canneskoga festivala patiti od nedostatka velikih hollywoodskih faca za što se uzrok tražio u vraćanju duga Amerikanaca zbog otpora Francuske prema ratnoj intervenciji u Iraku. Međutim, nekoliko je velikih imena doista otkazalo svoje dolaske, ali prije svega zbog profesionalnih razloga. Nekoliko najavljenih projekata, na čelu s dugoiščekivanim filmom "Kill Bill" Quentina Tarantina, nije završeno na vrijeme. Sigurno da bi s Tarantinom, koji je još prošle godine najavljivao žiriju da dolazi po "j... Zlatnu palmu", canneski cirkus bio sigurno zanimljiviji, ali su organizatori i ovako ponudili sasvim pristojnu listu gostiju.

Uz već najavljeni trojac, francuska rivijera trebala bi ugostiti Lauren Bacall, Jamesa Caana, Tima Robbinsa, Keanua Reevesa, Carrie-Ann Moss, Ewana McGregora i druge.

Keanu Reeves gostovat će filmom "Matrix Reloaded", drugim nastavkom trilogije, a među događajne vrhunce festivala spada i najavljena MTV-jeva promocija trećega nastavka "Terminatora", na kojoj bi trebao biti i Arnold Schwarzenegger.

Festivalskim žirijem predsjedat će francuski glumac i redatelj Patrice Chereau, čiji je film "Intimnost" prije dvije godine osvojio Zlatnoga medvjeda, kojemu će u ocjenjivanju pomoći Meg Ryan, Steven Soderbergh, Danis Tanović i drugi članovi.

Festival završava 25. svibnja restauriranom verzijom Chaplinovih "Modernih vremena".

CANNES, ARSEN OREMOVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije