Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon nagađanja

Buckinghamska palača potvrdila da princ Harry dolazi na krunidbu, ali ne i Meghan Markle

Foto: Reuters/Pixsell
1/33
12.04.2023.
u 16:16

Iz palače su potvrdili kako će princ doći na krunidbu svog oca i biti mu podrška, no da s njim u pratnji neće biti njegova supruga Meghan Markle. Ona će s njihovom djecom ostati u Kaliforniji.

Nakon puno nagađanja i rasprava oko dolaska princa Harryja (38) na krunidbu kralja Charlesa, koja je zakazana za početak svibnja, oglasila se i Buckinghamska palača. Naime, iz palače su potvrdili kako će princ doći na krunidbu svog oca i biti mu podrška, no da s njim u pratnji neće biti njegova supruga Meghan Markle (41). Ona će s njihovom djecom, dječakom Archijem i djevojčicom Lilibeth, ostati u Kaliforniji, piše BBC.

Harry će se pridružiti više od 2000 uzvanika koji će 6. svibnja biti u Westminsterskoj opatiji. Prvi će to biti put da se Harry susreće s članovima kraljevske obitelji nakon što su objavljeni njegovi memoari pod naslovom 'Spare' ('Rezerva'). 

Inače, zbog dolaska na krunidbu svog oca, Harry neće biti uz svoga sina Archieja koji istog dana slavi rođendan.

Iz Palače su kazali i da su princa i Meghan kontaktirali pomoću emaila prije više od mjesec dana vezano za dolazak na krunidbu. No, do sada nije bilo jasno hoće li oni doći ili ne. 

Podsjetimo, napetost u kraljevskoj obitelji postoji zbog tajni koje su Harry i njegova supruga otkrili u raznim televizijskim showovima, ali i on u svojim memoarima. Harry je uz brojne optužbe upućene kraljevskoj obitelji u svojim memoarima pričao i o sukobu svoje supruge i princeze od Walesa, Kate Middleton, pisao je i fizičkom obračunu s bratom zbog Meghan, kao i o broju ljudi koje je ubio na dužnosti u Afganistanu. Ovo su samo neki od detalja kojih su se dotakli, a Harry je u svojim memoarima iznio još mnogo toga. Harry i Meghan ranije su dali i intervju Opri Winfrey u kojem su iznijeli brojne optužbe na račun kraljevske obitelji.

Inače, krunidba će trajati tri dana, odnosno od 6. do 8 . svibnja, a sve će se odvijati u Westminsterskoj opatiji. Samu krunidbu će predvoditi nadbiskup Canterburyja. Prije glavne svečanosti bit će i procesija od Buckinghamske palače do opatije, pa onda još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske obitelji. Tada će svi zajedno izaći na balkon palače, gdje će supružnici biti okrunjeni. Ovo su samo neki detalji o krunidbi koji su ranije dospjeli u javnost, a strani mediji ranije su pisali kako, Charlesov mlađi sin, princ Harry neće biti na balkonu tijekom krunidbe kralja i kraljice supruge s ostatkom obitelji. Naime, kako oni navode, na balkonu je dopušteno biti samo zaposlenim članovima obitelji, a Harry, kao i princ Andrew to više nisu, jer ne obnašaju službene dužnosti. 

Ranije je objavljeno da bi trebala biti nešto skromnija nego prijašnje. Krunidba kraljice Elizabete II. trajala je tri sata, a Charlesova će trajati nešto više od sat vremena te će imati oko dvije tisuće gostiju. Pomazanje monarha bit će isto kao i 1953. godine. Kralj će sjediti u krunidbenoj stolici i zaklet će se da će biti 'branitelj vjere'. Tada će mu na glavu staviti krunu svetog Edwarda te tako službeno postaje kraljem. Camilla će preuzeti titulu kraljice supruge te će njoj na glavu staviti krunu kraljice Elizabete. Princ William na krunidbi će biti službeno imenovan princem od Walesa. 

Palača je ranije objavila i službeni amblem koji će se koristiti za proslavu krunidbe britanskog kralja Charlesa III., a dizajn odaje počast monarhovoj dugogodišnjoj kampanji za zaštitu okoliša. Amblem prikazuje floru iz sve četiri nacije koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo - englesku ružu, škotski čičak, narcis iz Walesa i sjevernoirsku djetelinu, čime se odaje počast kraljevoj ljubavi prema prirodi, priopćila je Buckinghamska palača. Korištene su boje britanske zastave: crvena, bijela i plava. "Dizajn je inspiriran ljubavlju kralja Karla prema planetu, prirodi i njegovom velikom brigom za prirodu", rekao je dizajner Jony Ive. "Amblem govori o optimizmu proljeća i slavi početak ovog novog razdoblja za Ujedinjeno Kraljevstvo."

Uz krunidbu održat će se proslave, uključujući tradicionalne procesije, glazbeni koncert u dvorcu Windsor, ulične zabave, svjetlosne predstave i volontiranje zajednice, priopćila je Buckinghamska palača. No, britanski mediji sada pišu kako će se ipak dogoditi jedna razlika kod pomazanja. Naime, kralj Charles III. mogao bi postati prvi monarh u britanskoj povijesti koji će biti javno pomazan na svojoj krunidbi u još jednom prekidu tradicije, pišu mediji o svojim saznanjima iz palače. U prethodnim krunidbama, trenutak u kojem nadbiskup Canterburyja svetim uljem pomazuje ruke, grudi i glavu suverena nije viđen u javnosti ni pred kamerama. Kada je Elizabeta II. pomazana za britansku kraljicu, iznad njezine glave je stajao baldahin od zlatnog platna, a televizije koje su prenosile krunidbu na nekoliko sekundi su zamračile sliku. Razlog ovakvoj tajnovitosti ovog postupka jest u tome što se pomazanje monarha smatra najsvetiji čin krunidbe koji javnost ne smije vidjeti te je time ujedno i najmisteriozniji čin same svečanosti. Ako se ovo pokaže istinitim, to bi bio još jedan od prekinutih običaja koje je Charles najavio u svojoj vladavini.

VIDEO Duško Lokin otkrio da je prošle godine ostao bez supruge: 'Preminula je od korone, bila je zdrava'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije