legendarni glazbenik

Drago Diklić odao je počast Ivi Robiću, supruga Ljerka bodrila ga je iz prvog reda

Zagreb: Drago Diklić održao je koncert u Tvornici kulture
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/22
19.03.2023.
u 10:29

Na koncert su stigle i naše glazbene dive Tereza Kesovija i Gabi Novak. Prije koncerta stvorio se veliki red ispred Tvornice, te je publika nestrpljivo čekala priliku da uđe u dvoranu i čuje velike hitove Diklića i Robića. U publici je bila i Dragina supruga Ljerka.

Skladatelj, pjevač, saksofonist, dugogodišnji umjetnički direktor Zagrebačkog festivala te „kralj evergreena“, Drago Diklić (85) održao je koncert pod nazivom 'Ivo Robić' povodom stogodišnjice rođenja tog legendarnog hrvatskog glazbenika u Tvornici kulture. Diklić je osim vlastitih pjesama izveo i neke Robićeve kako bi dao počast velikom prijatelju i kolegi glazbeniku. Na koncert su stigle i naše glazbene dive Tereza Kesovija i Gabi Novak. Prije koncerta stvorio se veliki red ispred Tvornice, te je publika nestrpljivo čekala priliku da uđe u dvoranu i čuje velike hitove Diklića i Robića. U publici je bila i Dragina supruga Ljerka. 

Diklić je ove godine primio novu nagradu, za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu, koji slavi 70. izdanje.

– Fino zgleda! Svako priznanje koje čovjek dobije za neki svoj, da tako velim, opus, pokazuje da sam nešto napravio u ovaj dugi, dugi niz godina (smijeh). Dugo sam bio direktor festivala, bilo je uvijek veselo i svirala se dobra glazba. Zagrebački festival, iako ih je tada bilo mnogo, bio je prvi i najbolji u bivšoj državi – kazao je Diklić primajući nagradu. Povodom sedamdesetog rođendana Zagrebačkog festivala, Hrvatsko društvo skladatelja i Večernji list predstavili su posebnu monografiju.

Njegova „Još samo večeras“ kronika je jedne kratkotrajne romanse, dok je „Opet si plakala“ posvećena njegovoj supruzi Ljerki: „Još samo večeras je nagrađena, a ja sam bio i zaboravio da je poslana na festival. Pjesme se i danas slušaju, hitovi kao što su 'Samo jednom se ljubi', 'Zamagljen prozor' stari su i preko pedeset godina, a i danas su svježi, zeleni!“, zaključuje popularni „Fiko“.

Zagreb: Drago Diklić održao je koncert u Tvornici kulture
1/50

Rođen je u Sinju 1937., a 1954. počinje se baviti jazzom i zabavnom glazbom te nastupati u Zagrebu, ali i na inozemnim turnejama. Na Zagrebačkom festivalu debitirao je 1962. s čak tri izvedbe, a u festivalsku antologiju ulazi već godinu dana kasnije nezaboravnim evergreenom „Još samo večeras“. Za pjesmu „Igra života“ nagrađen je 1969., a kao autor i izvođač obilježio je Zagrebački festival tijekom naredna tri desetljeća. Ulogu umjetničkog direktora festivala preuzimao je u čak tri navrata: 1971.-1972., 1982.-1985. te 1988.-1998.

VIDEO Predstavljen je ovogodšnji CD, izdanje Zagrebačkog festivala, poseban box set „70 godina Zagrebačkog festivala“ te serijal HDS ZAMP-a i CMC televizije

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije