GLAZBENE LEGENDE

Duran Duran su koncertom u Puli pokazali zašto su institucija koja traje više od 40 godina

Foto: Privatni album
1/6
31.07.2024.
u 08:20

Koncert su otvorili novom verzijom pjesme "Night Boat", a onda je nastao urnebes. Simon je prvo publiku pozdravio na hrvatskom, a zatim se atmosfera užarila na prve taktove hita "Wild Boys", iste one pjesme na koju je Mirko Filipović godinama ulazio u ring.

Kada poznati glazbenici dolaze u Hrvatsku, često se posjetitelji žale da na koncertu nisu znali sve pjesme jer zvijezde najčešće žele promovirati novi album, a onda pred kraj koncerta "otpraše" hitove da poprave umjetnički dojam. Kod Duran Duran to nije slučaj. Njihovo sinoćnje treće gostovanje u Hrvatskoj, a prvo u pulskoj Areni, donijelo nam je 20 poznatih pjesama, same hitove.

Za bend s karijerom dužom od 40 godina vjerojatno je bilo i teško set listu svesti na 20 pjesama. Fascinantno je da Simon Le Bon, Nick Rhodes, Roger Taylor i John Taylor izgledaju jednako svježe i karizmatično, kao kad su sad već davne 1981. izdali eponimni debitantski album. Jedino pojačanje je Dominic Brown, koji je zamijenio bolesnog gitarista Andyja Taylora.

GALERIJA: Duran Duran su koncertom u Puli pokazali zašto su institucija koja traje više od 40 godina

1/6

Koncert su otvorili novom verzijom pjesme "Night Boat", a onda je nastao urnebes. Simon je prvo publiku pozdravio na hrvatskom, a zatim se atmosfera užarila na prve taktove hita "Wild Boys", iste one pjesme na koju je Mirko Filipović godinama ulazio u ring.

Teško je i pobrojati sve pjesme koje smo čuli. Našle su se tu i "Hungry Like A Wolf", tema Bondovog filma "A View To A Kill", "Notorious".... "Ordinary World" Simon je posvetio narodu Ukrajine, ali i ljudima u Izraelu i Pojasu Gaze, sa željom da konačno prestanu svi ratovi.

Nakon eksplozivnog kraja na kojem smo čuli "The Reflex" i "Girls On A Film" u miksu s obradom "Psycho Killer", uslijedio je bis. "Najglasnija ste publika na cijeloj turneji", rekao je Simon i uz pratnju publike otpjevao "Save A Prayer", a zatim i Rio na samom kraju još jedne prekrasne večeri u Puli.

Voljeli ih ili ne, jedno se mora priznati - Duran Duran su pop rock institucija, a svojim trećim koncertom u Hrvatskoj pokazali su zašto su jedan od najomiljenijih bendova svih vremena. Podsjetimo, rado su bili slušani s obje strane Atlantika, a to nije uspjelo mnogim britanskim bendovima.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, John Taylor i Nick Rhodes osnovali su Duran Duran 1978. u Birminghamu, s Taylorovim prijateljem iz umjetničke škole Stephenom Duffyjem, nazvavši svoj bend po “Dr. Durandu Durandu”, liku Mila O’Shea iz znanstveno-fantastičnog filma Barbarella (1968.), dan nakon što je film emitiran na BBC-ju 20. listopada 1978.

Najpoznatiju postavu grupe činili su Nick Rhodes (klavijature), John Taylor (bas-gitara), Roger Taylor (bubnjevi), Andy Taylor (gitara) te Simon Le Bon (vokal). Zanimljivo je da Taylori uopće nisu u krvnom srodstvu. Sastav je često trpio promjene u sastavu i u dva navrata je funkcionirao kao trio; između 1986. i 2001. gitaru je svirao Warren Cuccurullo, a od 1989. do 1991. godine bubnjar sastava bio je Sterling Campbell. Ipak, u vrijeme njihova novog povratka s albumom “Astronaut” iz 2004. godine, Duran Duran opet su bili u originalnoj postavi i krenuli su na svjetsku turneju s početkom u veljači 2005. Tijekom turneje, sastav u ljeto 2006. ponovo napušta Andy Taylor.

Duran Duran bili su među prvim bendovima koji su radili na vlastitim remiksevima. Prije dana digitalnog sintesajzera i jednostavnog audio sempliranja, stvarali su višeslojne aranžmane svojih singlova, ponekad snimajući posve različite produljene izvedbe pjesama u studiju.

VIDEO: Oženio se Matija Cvek: zasjao u ružičastom odijelu

Komentara 1

Avatar Provokator1
Provokator1
08:29 31.07.2024.

kraljevi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije