talentirani Marko Bošnjak

Eurosong mu je izmakao 'za dlaku', a sada poručuje: 'Svoje snove ostvarit ću u Berlinu'

Festival zabavne glazbe Split 2022., nagradu žirija osvojila Lorena, a nagradu publike dobio Luka Nižetić
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/10
30.07.2022.
u 10:35

Svoju glazbenu karijeru mladi glazbenik Marko Bošnjak odlučio graditi na velikim pozornicama i to vrlo uspješno, a paralelno s glazbenom karijerom uspio je ostvariti i još jedan veliki san - upisati studij u inozemstvu.

Sa samo 12 godina Marko Bošnjak odnio je pobjedu na jednom od najpoznatijih srpskih talent showova Pinkove zvezdice, s tek navršenih 18 debitirao je na Dori i osvojio visoko drugo mjesto, a potom početkom srpnja s 'Pjesmom za kraj' osvojio i dvije nagrade na Splitskom festivalu, onu za najboljeg debitanta te treću nagradu žirija. Svoju glazbenu karijeru ovaj mladi glazbenik porijeklom iz Rame u Bosni i Hercegovini odlučio graditi na velikim pozornicama i to vrlo uspješno, a paralelno s glazbenom karijerom uspio je ostvariti i još jedan veliki san - upisati studij u inozemstvu. Marko je postao student njemačke glazbene akademije, a u Berlinu, koji će mu uskoro postati drugi dom, studirat će poslovni aspekt glazbe (music business) koji će mu zasigurno biti od velike koristi u daljnjoj karijeri, a možda i proboju na inozemno glazbeno tržište. 

Marko, posljednji razgovor vodili smo prije samo pet mjeseci uoči vašeg debija na Dori i od tada do danas puno se lijepih stvari dogodilo. Čini se da su vam se baš sve kockice posložile. Nakon visokog drugog mjesta na Dori zaredale su se i dvije nagrade na Splitskom festivalu. Jeste li mogli uopće zamisliti da ćete u manje od pola godine nanizati toliko uspjeha? 

Uvijek sam priželjkivao i nadao se jednom uspješnom periodu poput ovoga koji traje već par mjeseci. Iznimno sam zahvalan i sretan da se velike stvari događaju u mojoj karijeri trenutno, te se radujem svemu što slijedi. 

Na Dori ste nastupili s tek navršenih 18 godina, a potom ste se, kao što smo već ranije spomenuli, publici predstavili i na jednom od najcjenjenijih glazbenih festivala u Hrvatskoj. Čini se da Vam zaista odgovaraju svjetla ovako velikih i značajnih pozornica? Kako to da ste glazbenu karijeru odlučili graditi upravo u tom smjeru i tako velikim koracima? 

Svjetla velikih pozornica sam imao priliku doživjeti još na početku svoga glazbenog puta koji je ozbiljnije započeo prije par godina. Na raznim nastupima i turnejama sam imao priliku sa velikim imenima regionalne glazbene scene stvoriti vještine koje su potrebne za profesionalan, kvalitetan i opušten pristup nastupima. To iskustvo mi je dalo veliku spremnost i motivaciju te uživam u tim "velikim koracima". Smatram da je potrebno osloboditi se bilo kakvog straha, a pogotovo kada je riječ o javnom nastupu.  Nastojim uživati i vjerovati u sebe, isto kao i u tim ljudi s kojima surađujem. 

Je li vas ikada bilo strah neuspjeha?  

Strah od neuspjeha je stvar koja mi daje najveću motivaciju i vjetar u leđa, jer smatram sebe perfekcionistom kada je riječ o glazbi i interpretaciji. Veliki dio te osobine koju posjedujem čine prijašnja iskustva s nastupa, na kojima sam razvijao svoje samopouzdanje i autentičan umjetnički izričaj. Strah od neuspjeha je po meni dio bavljenja umjetnošću, ali je ključ svega volja i snaga za daljnji rad. 

Foto: Sanja Bistričić

Djelujete poprilično prizemno. Nije vas ulovila euforija nakon uspjeha na Dori? Kako ste uspjeli zadržati prizemnost i skromnost? 

Smatram da sam se u životu uspješno  okružio ljudima koji mi daju iskrene i konstruktivne kritike što odlično utječe na moju prizemnost i zahvalnost. Naravno da sam ponosan na sve što je pjesma 
"Moli za nas" postigla, ali trudim se proživjeti cijelu situaciju toplog srca i hladne glave. 

Unatoč tome što se maksimalno posvećeni glazbenoj karijeri uspjeli ste uspješno položiti sve ispite državne mature, ali i ostvariti si svoj veliki san - upisati studij u inozemstvu. Kako je pala odluka da studirate baš u Berlinu i to smjer 'music businnes' na tamošnjoj glazbenoj akademiji? Je li bilo zahtjevno upisati upravo taj studij? Što je sve prethodilo tome? 

Moja želja od malih nogu je bila studirati negdje u inozemstvu. Dobio sam odličnu priliku i opciju stipendije da ostvarim svoje snove, te smatram da je trenutno pravo vrijeme za takav korak. Cijeli proces prijave i prijemnih ispita je po meni prošao odlično i jednostavno, te sam jako sretan i uzbuđen zbog svega što me čeka. 

Iza vas su dva objavljena singla, a već radite i na trećem za koji ste ovih dana snimili i spot. O kakvoj je pjesmi ovoga puta riječ? Nastavljate li i dalje suradnju s istom ekipom? 

Nastavljam suradnju s Vlahom Arbulićem te iskreno vjerujem u našu kvalitetu. Ovoga puta smo se odvažili na zvuk koji je više eksperimentalan i drugačiji, te se nadamo da će ispuniti očekivanja publike. 

Vjerujete li da ćete uspjeti uskladiti glazbenu karijeru i studij ili će ipak karijera barem jedno vrijeme 'na čekanje'? 

Smatram da gdje postoji želja, postoje i mogućnosti. U Berlinu ću biti dio glazbene akademije koju će pohađati sa ostalim glazbenicima od kojih ću zasigurno puno naučiti, te planiram steknuto znanje prenijeti na svoju glazbu koju ću objavljivati i tijekom studija.

VIDEO Pogledajte kako je bilo na promociji knjige Željka Bebeka 'U inat svima'

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije