domaći glumac u problemima

Glumac Kiki Ugrina radio je na građevini, a sada dostavlja hranu: 'Vraćam tuđe dugove kredita'

Prijatelji i kolege oprostili se od legendarnog glumca Žarka Potočnjaka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
11.11.2021.
u 08:31

Ugrinina kolegica glumica mu je, nakon smrti supruga, kazala da diže kredit kako bi mužu podigla nadgrobni spomenik. Rate kredita plaćala je sve dok nije otišla u mirovinu. Radilo se o kreditima na dulji rok.

Kad nije na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih, poznati glumac Kristijan Kiki Ugrina (49) dostavlja hranu na biciklu. Kaže, snalazi se kako zna i umije, jer posljednjih deset godina vraća tuđe dugove. I nije jedini koji se našao u bezizlaznoj situaciji, ispričano je u RTL-ovoj emisiji Potraga.

''To je standardna hrvatska priča kad netko hoće nekome pomoći, a taj drugi iskoristi tu dobronamjernost. Tako sam i ja završio u jednoj takvoj priči kada me žena mog profesora s Akademije, kojeg sam jako volio, pitala da joj budem jamac za dva kredita. Pristao sam, a ona je u jednom trenutku prestala vraćati te kredite pa sam kao jamac naslijedio te dugove'', kaže Ugrina.

Ugrinina kolegica glumica mu je, nakon smrti supruga, kazala da diže kredit kako bi mužu podigla nadgrobni spomenik. Rate kredita plaćala je sve dok nije otišla u mirovinu. Radilo se o kreditima na dulji rok.

''Napravila je moratorij na kredit, ali kamata se morala plaćati i to je raslo. Cifra je postala golema. Na kraju sam jedan kredit u pregovorima s bankom otkupio za nekih 50 do 60 tisuća kuna'', rekao je Ugrina za RTL.

U međuvremenu je njegova kolegica kojoj je bio jamac preminula, a on i banka su trenutačno u statusu quo jer nema odakle platiti dug. Snalazi se na razne načine. Osim u matičnom kazalištu ZKM-u, novac je zarađivao radeći s građevinarima, a danas razvozi hranu na biciklu. Naime, i u slučaju smrti dužnika, dug ostaje, a i status jamca također.

Nasljednici, kaže pravnica i javna bilježnica Valerija Pernar, imaju mogućnost ne prihvatiti imovinu i dugove pa u tom slučaju imovina prelazi na jedinice lokalne samouprave. Ako odluče prihvatiti nasljedstvo, tada odgovaraju i za dugove ostavitelja, ali do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Primjerice, ako su naslijedili nekretninu i neke pokretnine u vrijednosti od 100.000 kuna, a dug ostavitelja iznosi 150.000 kuna, nasljednici bi odgovarali do vrijednosti naslijeđenog, odnosno 100 tisuća kuna.

Smrću dužnika obveze jamca ne prestaju, a vjerovnik može izabrati od koga će se naplatiti – od nasljednika ili od jamca, pojašnjava javna bilježnica Pernar. Ugrina kaže da dugovi njegove pokojne prijateljice koje on mora vraćati nisu jedini njezini dugovi, a doznao je da su nastali zbog kocke.

VIDEO>>Nakon voditeljskog gafa u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" HRT se ispričao gledateljima

Ključne riječi

Komentara 40

CA
car100
09:17 11.11.2021.

zato otkantaj sve koji od tebe traže da im budeš jamac, osim ako nisi unaprijed spreman plaćati njihove dugove (npr. za najbližu rodbinu, najboljeg prijatelja ...)

DU
Deleted user
10:28 11.11.2021.

Dobar i lud su prijatelji. Kako se banka ne može naplatiti od njene imovine. Bilo bi vrijedno čuti i ime te pokvarene osobe ali i banke koja dere narod kao Atila

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
10:35 11.11.2021.

Gospodine Ugrina lijepo je vidjeti da u ovoj "državi" osim ovih lopova što ih sada i EU hapsi postoje i oni koji dugove vraćaju pa makar i tuđe, dakle postoje ljudi s moralom i koji se ni posla ne boje. Pozdrav vama i vašim najbližima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije