tv kritika

Sreća da je Euro završio, nema više "Joško točiiiiii"

Rijeka: Joško Gvardiol i Lovro Majer na press konferenciji
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/11
16.07.2024.
u 20:32

Emisija urednice Tee Blažević koja se bavi svemirom zaslužuje ružu unaprijed samo zbog toga jer na komercijalnoj televiziji u prime timeu imamo takvu emisiju znanstvenih tema gdje se predstavljaju hrvatski znanstvenici, zvjezdarnice i knjige iz područja astronomije. Za svaku pohvalu je što se daje malo više vremena primjerice Kozmološkom društvu iz Križevaca i njihovom centru u kojem entuzijasti i školarci teleskopom mogu pogledati kratere na Mjesecu ili prstenove Saturna.

Reklame vezane uz Euro, sve televizije, dva kaktusa

Jedna od stvari za kojima nećemo žaliti nakon završenog nogometnog Eura su reklame vezane uz nogomet, Euro i našu reprezentaciju. Ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi, ali kolege iz filmske industrije mi govore da oni imaju budžete kao oni koji snimaju reklame da bi nam filmovi puno bolje izgledali i mogli bi proizvesti više kvalitetnijih filmova. Siguran sam da su u tom slučaju i budžeti za reklame koje su vezane uz nogometna prvenstva izdašni pa je onda time još veća tragedija kada vidimo što nam se prikazivalo na desetine puta kroz večer i cijele dane za vrijeme euro groznice. Ja sam veliki poklonik svakojakog trasha i zato mi se uvukla pod kožu koliko sam vidio po društvenim mrežama mnogima najiritantnija reklama “Joško, toči”, ali kada se uozbiljim i realno procjenjujem, sve su bile otužne. Eh, nekada su napadači znali zabiti gol, znalo se što je dozvoljeno igranje rukom, a bome su i reklame na Euru bile bolje.

Toplinski udar, dnevnici svih televizija, srijeda, tri kaktusa

Lik televizijskog reportera kojeg tumači Bill Murray u filmu Beskrajan dan u srijedu nije ostao zatočen zbog snježne oluje u gradu Punxsutawneyju, nego je očigledno ostao u šok sobi negdje u Hrvatskoj od posljedica toplinskog udara. Zoran Šprajc je u svom stilu nakon tih središnjih informativnih emisija u srijedu napisao da je “svojedobno i sam sudjelovao u toj izuzetno zahtjevnoj novinarskoj disciplini ali površan i banalan kakav već jest nikad nije uspio nategnuti više od minut i pol izvještaja o tome da je danas bilo vruće”. A urednici emisija u srijedu bome su se potrudili i pokrili vrućine iz svih mogućih kuteva u toliko varijanti i toliko priloga da se činilo da tome nikad neće biti kraja. Vidjeli smo tako posjetitelje legendarnog benkovačkog sajma, montere klima koji su zauzeti idućih sat i pol, standardne ljude na Trgu bana Jelačića koji govore da ne slušaju tuđe upute, dramatične grafičke prikaze u studiju gdje nam se prikazivala zlokobna užarena kugla Sunca. Vruće je i već godinama slušamo isto i idućih desetljeća će biti isto pa mislim da se možemo vratiti na Šprajcovih nekadašnjih minutu i pol priloga. Eh Dario i crni Šprajcu, lako vam je to reći, misli si sad neki urednik TV dnevnika koji ovo čita, vi niste radili središnju informativnu emisiju od sat, sat i 15 minuta. Boga mi, ni Šprajc nije radio takvu informativnu emisiju. Uh, stvarno! Da moram napuniti sumanutih sat vremena dnevnika vjerojatno bi i ja čekao toplinski udar i sestru mu toplinsku kupolu da imam jedan lagan dan na poslu i popunim tih sat vremena.

VEZANI ČLANCI:

Otvorenje 75. Dubrovačkih ljetnih igara, HRT 1, dvije ruže 

Jedan od simbola početka onog pravog ljeta je otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara koje su ove godine doživjele čak svoje 75. izdanje što je za svaku pohvalu i mi iz Večernjeg lista koji je neki dan doživio 65. rođendan možemo čestiti starijoj hrvatskoj instituciji i poželjeti da i jedni i drugi uđemo i u iduće stoljeće. Nova ekipa je na čelu Igara prevođena novom umjetničkom ravnateljicom Martinom Filjak, te su tradicionalno pozorno prati kakva će biti samo svečanost otvaranja. Redatelj i scenarist ovog otvaranja je bio Paolo Tišljarić koji može odahnuti jer ništa nije pošlo po zlu i otvaranje je bilo na traženoj visokoj razini. Malo je otvaranja koje nose toliko simbolike u sebi, koje spajaju današnji trenutak sa onim davno minulima na ovim prostorima te shodno tome, ima li ičeg snažnijeg i značajnijeg od završnog recitiranja stihova Gundulićeve Himne slobodi i podizanja zastave Libertas? Ove godine je stihove recitirao jedan od najslavnijih hrvatskih glumaca Goran Višnjić, a i najpoznatija naša glumica Zrinka Cvitešić je sudjelovala u svečanosti netom prije Višnjića. Mene je tijekom prijenosa jedino golicalo zašto župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ima suzne oči dok je do njega govorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković? Ne znam jesu li ga ganuli stihovi Luke Paljetka koje je recitirao Franković, je li čuo da nema šanse da završi u budućnosti na plaći u europskom parlamentu ili je saznao prije ceremonije da mu žena ne može naći daljinski od klime? Ili je posrijedi nešto četvrto?

GALERIJA Znate li tko je ovo? Bila je mnogima omiljena bucka, danas ima 55 godina i nikad nije bila mršavija

Rijeka: Joško Gvardiol i Lovro Majer na press konferenciji
1/20

Tajne svemira, N1, ruža

Emisija urednice Tee Blažević koja se bavi svemirom zaslužuje ružu unaprijed samo zbog toga jer na komercijalnoj televiziji u prime timeu imamo takvu emisiju znanstvenih tema gdje se predstavljaju hrvatski znanstvenici, zvjezdarnice i knjige iz područja astronomije. Za svaku pohvalu je što se daje malo više vremena primjerice Kozmološkom društvu iz Križevaca i njihovom centru u kojem entuzijasti i školarci teleskopom mogu pogledati kratere na Mjesecu ili prstenove Saturna. No minus je u samoj izvedbi emisije jer to ispadne kao još jedna tipična govorna emisija u studiju N1 gdje se kroz dan već izmijenilo na desetke gostiju. Definitivno bi sve skupa bilo atraktivnije kada bi gosti malo kraće razgovarali i kada bi vidjeli bar jedan atraktivan prilog. Gost iz Križevaca je već bio lica prekriven grašcima znoja, bome se dugo kuhao pod reflektorima N1 studija, a tek nas je čekala Tatjana Kren, autorica knjige Hrašćinski meteorit.

VIDEO Preminula je Shannen Doherty, glumica (53) najpoznatija po ulozi u seriji Beverly Hills 90210

Ključne riječi

Komentara 17

VR
Vrbanek
09:41 17.07.2024.

Nas su u grupi svi, natočili do vrha ....

ŽI
Živac
06:28 17.07.2024.

Ovo s reklamama ste potpuno u pravu, bedaste, su, površne, prepune glupih poruka na vrlo nemaštovit način, ispod svake razine… No, nagađanje o županovim suzama je Vaš promašaj? To veze nema s TV kritikom! Dakako, ta i Vi to znate!

18
188
08:37 17.07.2024.

Antipatična reklama jer je nogometna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije