Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK JACKA BAUERA

Hoće li '24' ponovo biti na vrhu?

08.01.2009.
u 16:02

U SAD-u upravo počinje prikazivanje nove, sedme sezone popularne špijunsko-trilerske serije u kojoj se događaji odvijaju u stvarnom vremenu. Prethodna, šesta sezona nije naišla na baš oduševljen prijam, no producenti su zbog scenarističkog štrajka imali prisilnu stanku od godinu i pol, koju su iskoristili da "stanu na loptu" i ponovno smisle dobar siže koji će privući gledatelje.

Štoviše, nestrpljivim obožavateljima čekanje je ublaženo time što su neki elementi zapleta, za koje je konačno odlučeno da ipak ne idu u seriju, iskorišteni za poseban dvosatni TV-film ("24: Redemption") koji je poslužio kao uvod u novu sezonu. Radnja filma "24: Iskupljenje" smještena je u Afriku, i ono što se tamo dogodi Jacku Baueru imat će bitne posljedice tijekom njegova sedmog napetog 24-satnog dana.

Evo kako novu sezonu "24" predstavljaju glumci Kiefer Sutherland, Jon Voight i Cherry Jones, te producenti Howard Gordon i Jim Cassar (koji je i režirao "Iskupljenje").

Koliki je problem razmak od 18 mjeseci između prethodne sezone i "Iskupljenja"?

Kiefer Sutherland: Odgađanje prikazivanja zbog štrajka nam je dosta teško palo. Čak 16 epizoda sedme sezone bilo je snimljeno i spremno za prikazivanje punih osam mjeseci. Ispričavamo se gledateljima zbog kašnjenja.

Kakvo mjesto "24" zauzima u doba Obamina predsjednikovanja?

Howard Gordon: Jack je odrastao nakon događaja koji su obilježili 11. rujna, i tijekom godina postao je vrlo mračan lik. U ovoj sezoni Jack mora postaviti neka vrlo teška pitanja o tome kako je moguće živjeti u svijetu Guantanama i Abu Ghraiba, i mislim da nalazi zanimljive odgovore. Jon Cassar: Naši scenaristi prate vijesti i uvijek su u stanju pisati o "što ako" situacijama. Teško je znati koliko će nova sezona biti relevantna dok se ne prikaže. U "Iskupljenju" smo se bavili nečim što već postoji, pitanjem djece-vojnika, i ponosni smo što smo taj problem istaknuli. Ali sedma sezona skoro odražava Obamu i njegovu politiku, premda nismo znali da će on biti izabran kad smo prije 15 mjeseci počeli snimati.

Kakvi su politički stavovi prve žene na predsjedničkom položaju u "24"?

Cherry Jones: Glumila sam mnoge snažne žene, ali mislim da ni stvarnim predsjednicima to ne dođe u glavu dok ne dođu u Ovalni ured i prvi put sjednu u taj stolac. A moj dan, tijekom kojeg me vidite kao predsjednicu, je grozan, toliko užasan da je to nestranački. U ovoj seriji nema ni prošlosti ni budućnosti, samo sadašnjost. Nisam se brinula o njezinoj stranačkoj pripadnosti, brinula sam se o njezinoj duši i onome što ona smatra da je ispravno. A zašto žena? Valjda su mislili da će Hillary Clinton biti izabrana. A opet, nakon dva Afroamerikanca i tri bijelca u prethodnim sezonama, koga su mogli staviti?

Kako je bilo dio filma snimati u Južnoj Africi? I koliko se film uklapa u koncept stvarnog vremena?

Jon Cassar: Svaka čast Foxu što nam je to priuštio. Prvo smo mislili da kao TV serija imamo mali proračun, da ćemo morati otići u neki pusti dio Kalifornije i pretvarati se da smo u Africi. Ali smo na kraju ipak otišli, pa je sve autentično – krajolici, ljudi... A "Iskupljenje" je još uvijek u stvarnom formatu, cijela se radnja događa u dva sata. Kiefer Sutherland: Putovanje nam je komplicirano u kontekstu serije, jer je to 24 sata stvarnog vremena, ali bi za kinofilm svakako bilo dobra opcija. Raspravljali smo o tome da jednu sezonu radimo u Europi, sezonu u Londonu, a kako smo zadnju sezonu radili u Washingtonu, sve nam je bliža ta ideja.

Kako biste voljeli da serija završi što se Jacka Bauera tiče?

Howard Gordon: Volio bih vidjeti sretan kraj za Jacka, ali se bojim da to neće moći biti tako. Ipak je ova serija tragedija. Postoji veliko iskušenje da tako, u stvarnom vremenu, prikažemo zadnji dan života Jacka Bauera. Bilo bi to dirljivo, ali ne znam bi li nam u Foxu to dopustili. Jon Cassar: To je teško pitanje. Mislim da smo i Kiefer i ja u jednom trenutku smatrali da Jack Bauer mora poginuti, da je to jedini realističan kraj. Ali onda su ljudi počeli spominjati mogućnost kinofilma, pa ga sad nismo toliko spremni ubiti.

Za koga bi Jack Bauer glasovao? Za Obamu ili McCaina?

Howard Gordon: Nisam baš siguran da bi on uopće glasovao. On služi domovini na jedan drugi, izvanstranački način. Uz tu napomenu, mislim da ima stvari i kod Obame i kod McCaina koje bi se njemu svidjele. Jon Voight: O tome ne želim ni razmišljati! Ja nisam glasovao za Obamu, ali mu želim sve najbolje, i svi mi želimo da on bude velik predsjednik. Navijam za njega, on je naš predsjednik.

Tko je veća faca, Jack Bauer ili James Bond?

Kiefer Sutherland (smije se): Svi oko mene viču: "Jack! Jack!", pa ću se ja složiti s njima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije