Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedni artefakt

Jeste li upoznati s pričom iza tijare koju nosi kraljica Camilla? Ovaj komad nakita izaziva kontroverze

Foto: Profimedia
1/6
29.06.2024.
u 22:00

Riječ je o jednom od najzanimljivijih komada koje je pokojna Kraljica Elizabeta posjedovala, kako zbog dizajna tako i zbog simbolike, a njegova povijest seže sve do prve polovice 70-ih godina prošlog stoljeća.

Ovih dana u Velikoj Britaniji održana je posebna svečanost. Naime, kralj Charles III. i kraljica Camilla priredili su doček za japanskog cara Naruhita i caricu Masako u prostorijama Buckinghamske palače. Ne treba naglašavati kako se radi o važnom događaju, no pažnju je ovaj put sasvim neočekivano ukrao jedan modni detalj na glavi kraljice.

Camilla je za svečani banket odjenula svilenu bijelu kreaciju s potpisom dizajnerice Fione Clare. Međutim, raskošnu bijelu haljinu zasjenila je tijara od crvenih rubina s dijamantima koja se savršeno uklopila uz frizuru Charlesove supruge. Ovo je drugi put da Vojvotkinja od Cornwalla nosi ovaj vrijedni komad nakita, budući da se s istim pojavila 2023. godine tijekom južnokorejskog banketa u Buckinghamskoj palači. Ono što posebno intrigira je priča iza ovog vrijednog artefakta, a koju prenosi Town&Country.  

GALERIJA: VIDEO Kraljica Camilla priredila veliku neugodnost Brigitte Macron! Ovo nitko nije očekivao

1/9

Riječ je o jednom od najzanimljivijih komada koje je pokojna Kraljica Elizabeta posjedovala, kako zbog dizajna tako i zbog simbolike. Njegova povijest seže sve do prve polovice 70-ih godina prošlog stoljeća, odnosno 1973., kad Elizabeta, tada još uvijek princeza, traži Kuću Garrard da joj izrade tijaru od rubina s draguljima. Naime, narod Burme (današnjeg Myanmara) 1947. je godine najdugovječnijoj britanskoj monarhinji poklonio 96 rubina povodom njezinog vjenčanja za princa Filipa. 

- 96 rubina imaju simbolično značenje, budući da rubini u burmanskoj kulturi štite od bolesti i zla, u ovom slučaju služe kako bi osobu koja ih nosi zaštitili od 96 nevolja koje mogu pogoditi ljude", istaknula je Kuća Garrard u priopćenju. - Rubini i dijamanti postavljeni su u nizu motiva ruža inspiriranih Tudorskom ružom, heraldičkim simbolom Britanije - također stoji u objašnjenju. Prema svemu sudeći, Burmanci su kraljici darovali ovaj dragi kamen kako bi, na osnovu lokalnog vjerovanja iliti praznovjerja, osigurali njezinu dobrobit.

VEZANI ČLANCI:

 

Tijekom 19 godina obnašanja funkcije člana kraljevske obitelji, Camilla je nosila brojne tijare — prije nego što je postala kraljica, preferirala je Boucheron Honeycomb tijaru, ali nakon svoje krunidbe okrenula se kraljevskim trezorima, odlučivši se za svijetleće komade poput 'Girls of Great Britain and Ireland' tijare te tijaru od dijamanata i safira koja je pripadala pokojnoj Kraljici Elizabeti. Neke od komada nakon kraljičine smrti naslijedila je i princeza od Walesa Kate Middleton. 

Podsjetimo, Camilla se 6. lipnja pojavila na obilježavanju Dana D u Normandiji u Francuskoj u društvu supruga, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegove žene Brigitte Macron. Kada su polagale vijence uz spomenik, Brigitte je kraljici pružila ruku. Naime, željela je da se u tom trenutku drže za ruke, no doživjela je hladni tuš. Camilla ne samo da joj nije odgovorila, već ju je u potpunosti izignorirala. Britanska kraljica nije željela primiti Brigitte za ruku, a svoju je mirno držala uz bok. Više o ovom događaju možete pročitati OVDJE

VIDEO: Goran Višnjić na predstavljanju Rimčevog robotaksija

 

Komentara 3

BI
billynik
22:40 29.06.2024.

Zašto bi to trebalo nas zanimati, pod tom krunom ubijeni su milijuni ljudi.

ST
Stjepan
04:18 30.06.2024.

Sic transit gloria mundi

OX
oxymoron
23:37 29.06.2024.

Nevjerojatna kolicina gluposti u ovom trkstu. Pogotovo Ona da je kraljice bila 1973. jos uvijek princeza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije