SVIJET U ŠOKU

Kolege se opraštaju od Bourdaina: 'U Hrvatskoj je doživio neke stvari koje nije nigdje'

Tom Gretić, Mate Janković, Anthony Bourdain, Deniz Zembo, David Skoko
Foto: Facebook
1/10
08.06.2018.
u 16:04

U Batelini je pojeo neka jela koja mu do tada nitko nije servirao, kao što su riblje iznutrice, mousse od jetre morskog psa, druge stvari koje radim, a podrazumijevaju maksimalno iskorištavanje namirnica iz vlastitog ulova - kazao nam je David Skoko

Od poznatog kuhara Anthonyja Bourdaina koji je danas počinio samoubojstvo opraštaju se brojni kolege, prijatelji i obožavatelji. Za vrijeme boravka u Hrvatskoj posjetio je i konobu Batelina koja je u vlasništvu još jednog uspješnog domaćeg chefa Davida Skoke.

 - Družili smo se taj jedan dan snimanja i ostali smo u kontaktu, uglavnom putem maila. Rastali smo se uz dogovor da se kasnije podružimo u New Yorku, no to putovanje nisam realizirao. Bio sam inspiriran njegovim načinom predstavljanja gastronomije i razmišljanjem o utjecaju sociopolitičke situacije u raznim zemljama na gastronomiju. Često je izlazio iz kuhinje restorana i predstavljao odnos hrane i običnih ljudi – rekao nam je David i otkrio kako je Bourdain za vrijeme boravka u Lijepoj našoj ostao iznenađen nekim stvarima koje nije doživio nigdje drugdje. - Primjerice, u Batelini je pojeo neka jela koja mu do tada nitko nije servirao, kao što su riblje iznutrice, mousse od jetre morskog psa, druge stvari koje radim, a podrazumijevaju maksimalno iskorištavanje namirnica iz vlastitog ulova. On je to je primijetio i valorizirao u našem slučaju – kaže Skoko i dodaje kako ga je ova tužna vijest uistinu iznenadila.

- Žao mi je što je digao ruku na sebe, ali očito je imao nekih problema koje nije mogao riješiti drugačije – zaključuje Skoko.

Među zemljama koje je posjetio je i Hrvatska u kojoj mu je domaćin 2011. bio naš chef i član žirija RTL-ovog showa "Tri, dva, jedan – kuhaj!" Mate Janković koji je s njim proveo devet dana.

- Ako mene pitate, to je premalo da se upozna toliko zanimljiva osoba. Stekao sam izrazito pozitivan dojam o njemu. Komunikativan je, duhovit, educiran i inteligentan pa je zapravo zadovoljstvo provoditi vrijeme s njim. Osoba koja je proživjela toliko toga i proputovala zemaljsku kuglu ne može biti drukčija. Kad je riječ o anegdotama iza kamere, svode se na hektolitre ispijenog vina, baš kao i ispred kamere, ali i na neke teže teme i razgovore koji nisu za javnost – rekao je Mate i dodao kako su ostali u kontaktu.

- Moram priznati da sam potpuno šokiran viješću da je Anthony Bourdain preminuo. Srce mi je slomljeno. Iza njega su ostali kuhari i fanovi širom svijeta, kao i recepti koji ne mogu tek tako biti zamijenjeni. Počivaj u miru - napisao je slavni kuhar Jamie Oliver.

Gordon Ramsay je napisao na svom Twitter profilu kako je zaprepašten i tužan zbog odlaska Anthonyja Bourdaina.

- On je doveo svijet u naše domove i inspirirao toliko ljudi da kroz hranu istražuju kulturu i gradove - napisao je Ramsay.

Tom Gretić, Mate Janković, Anthony Bourdain, Deniz Zembo, David Skoko
1/6

Komentara 22

Avatar krcedolac
krcedolac
16:41 08.06.2018.

Serijali su mu bili mješavina putopisnog showa,uz dozu bizarnosti,egzotičnih lokacija i običnih ljudi.Priče o lokalnoj gastronomiji bilo u restoranima ili na uličnim štandovima bila je prilika da se upoznaju daleki krajevi i običaji....nepretenciozno,edikativno ,zanimljivo i sve uz mjeru humora.Kvalitetna fotografijagrafija njegovih serijala posebna priča.Nedostajati ćeš...

US
USA
16:18 08.06.2018.

Upoznao covjeka. Imam i posvetu sa nacrtanim kuhinjskim nozem. Markantan i poseban lik. Tko zna sto ga je pritislo kad se odlucio na smrt. A vecernjem bi.po tisuciti put preporucio da uzme lektora sa srpskog pa im.rijeci tipa inspirisan ne bi ostajale

PR
prajdali100
17:32 08.06.2018.

Šteta ! Što čovjeka navede da digne ruku na sebe ? Bolest ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije