Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRUŠILA REKORD

Koncerti Taylor Swift u Seattleu izazvali seizmičku aktivnost

Chicago: Nastup Taylor Swift na otvaranju turneje Chicago Eras
Foto: Shanna Madison/NEWSCOM
1/14
29.07.2023.
u 22:30

Seizmologinja Jackie Caplan-Auerbach rekla je da su seizmološku aktivnost izazvali obožavatelji ili zvučni sustav. Time je srušen prethodni takav rekord u Seattleu iz 2011. poznat kao "Beast Quake", koji su izazvali navijači Seattle Seahawksa slaveći polaganje Marshawna Lyndha u utakmici američkog nogometa protiv New Orleans Saintsa

Koncerti Taylor Swift u američkom gradu Seattleu izazvali su seizmičku aktivnost jednaku potresu magnitude 2,3, rekla je seizmologinja sa sveučilišta u Washingtonu, a prenosi BBC. Podaci o seizmološkoj aktivnosti zabilježeni su na koncertu Taylor Swift u lumen Fieldu 22. i 23. srpnja u sklopu njene rasprodane turneje Eras.

Seizmologinja Jackie Caplan-Auerbach rekla je da su seizmološku aktivnost izazvali obožavatelji ili zvučni sustav. Time je srušen prethodni takav rekord u Seattleu iz 2011. poznat kao "Beast Quake", koji su izazvali navijači Seattle Seahawksa slaveći polaganje Marshawna Lyndha u utakmici američkog nogometa protiv New Orleans Saintsa. Caplan-Auerbach, profesorica geologije na Sveučilištu Western Washington, rekla je za CNN da je razlika između NFL igre i nedavnih koncerata Taylor Swift samo 0,3 stupnja po Richteru, ali je "podrhtavanje bilo dvostruko jače".

"Dohvatila sam podatke s obje večeri koncerta i brzo sam primijetila da su signali očito isti", rekla je. Koncerti u Seattleu održani su pred ukupno 144.000 obožavatelja tijekom dvije večeri.

"U Seattleu sam stvarno imala jedan od mojih najdražih vikenda ikada. Hvala svima za navijanje, vrištanje, skakanje, plesanje i pjevanje iz sveg glasa", napisala je na Instagramu Swift. Od prije je poznato da koncerti izazivaju seizmičku aktivnost, a poznati je primjer koncert Foo Fightersa 2011. na Novom Zelandu.

Podsjetimo, Taylor Swift od prodaje karata za koncerte u sklopu turneje zaradi više od 13 milijuna dolara za noć i na putu je da ostvari najveću zaradu od koncerata u povijesti glazbe, objavio je Bloomberg. Očekuje se da bi uskoro mogla zaraditi više od milijardu dolara, što ni jedan umjetnik nije dostigao. Prema glazbenom časopisu Pollstar, tijekom 22 dana turneje zaradila je 300 milijuna dolara.Planirano je 50 nastupa u SAD, a zatim se šesta koncertna turneja kantautorice nastavlja u inozemstvu. Pollstar procjenjuje da bi ukupna zarada od turneje mogla premašiti 1,3 milijardu dolara. Ulaznica za nastup Taylor Swift stoji 254 dolara. Prije samo pet godina, jedina dva izvođača čije su ulaznice stajale više od 200 dolara bile su Britney Spears i Celine Dion. Najveći izvođač te godine Ed Sheeran nastupao je za 89 dolara u prosjeku po noći.

Od tada je prosječna cijena 25 najprodavanijih koncerata skočila za 37 dolara, što pokazuje da cijene ulaznica rastu brže od potrošačkih cijena općenito, navodi Bloomberg. Prije 2018. godine, ulaznice su koštale između 75 i 130 dolara. Trenutno je više vrhunskih izvođača koji naplaćuju više do 200 dolara nego onih koji uzimaju manje od 100 dolara po koncertu. Za gledanje uživo Taylor Swift treba platiti 134 dolara više nego prije samo pet godina, dodaje američka agencija. 

VIDEO: Preminula je Sinead O'Connor, legendarna i često kontroverzna pjevačica 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije