Nešto se opet sočno kuha u kuhinji RTL Televizije!
Četrnaestero kandidata novog kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!” od ovog ponedjeljka odmjerit će vještine u spravljanju najpoznatijih hrvatskih tradicionalnih jela, od kojih će neka biti i ona pomalo zaboravljena, i to baš onako kako su ih nekad spravljale naše bake.
Natjecatelji će pripremati i specijalitete bosanske i talijanske kuhinje, a pobjednik će osvojiti sto tisuća kuna. Jela će ocjenjivati žiri, jedan od najomiljenijih TV kuhara Tomislav Špiček i urednica časopisa “Mrvica” Željka Klemenčić, kojima će se svaki tjedan pridružiti jedan od devet gostujućih članova žirija koji će predstavljati određenu regiju, a voditeljica je Antonija Blaće.
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
Bačena jela
A da ljubav prema kuhanju i želja za stjecanjem novih znanja ne poznaju godine, dokazuju kandidati Anka Cvitanović (19) i Milivoj Mumelaš (72), najmlađa i najstariji sudionik showa. Anka se, otkriva, odmalena vrzmala mami oko nogu u kuhinji.
– Vjerujem da će mi najbolje ići dalmatinska jela jer sam iz Imotskog. Pripremam i dobru sarmu, kiseli kupus sa suhim mesom i domaće juhe – kaže Anka koja se ne srami svojih kulinarskih neuspjeha.
– Puno sam puta bacila neuspjelu kremu za kolače ili biskvit koji se nije dovoljno podigao – priznaje. Neko je vrijeme živjela u Njemačkoj te ističe da su Nijemci vrlo ekonomični kad je hrana u pitanju.
– Od preostalog pire-krumpira Nijemci idući dan naprave njoke – kaže Anka, u čijim jelima uživa i njezin dečko Mijo.
– On zna napraviti ono osnovno, ispeći jaja, pomfrit, šniclu, a šnenokle su mu specijalitet – otkriva. Iako je među njima razlika od 53 godine, Anka je na setu showa najbolje “kliknula” s Milivojem Mumelašom.
Kuha prema receptima iz 19. st.
– Rasturit ću s domaćom svinjskom mašću koja je najbolja masnoća, bolja i od maslinova ulja, te čvarcima. To je temelj kuhinje sjevernih krajeva Hrvatske – govori Milivoj, sretan što će u showu pripremati i jela koja je spravljala još njegova baka. Ponosan je vlasnik kuharice s receptima iz 19. stoljeća te se u kuhanju ravna prema toj knjizi.
– Ne koristim pojačivače jela ni industrijske začine, nego isključivo prirodne začine, razne trave, češnjak, luk, peršin, mrkvu i ostalo – kaže Mumelaš koji je još kao desetogodišnjak razvukao svoje prvo tanko tijesto za štrudlu.
– Mama je mislila da neću uspjeti, ali jesam – smješka se Milivoj.
>>Na setu novog kulinarskog showa zaplakale i sve ostavile u nevjerici