nepoznata angelina

Majka ju je kao bebu prepustila dadilji i izolirala u bijeloj sobi

angelina (1)
Foto: Pixsell
1/12
05.12.2010.
u 17:23

"Ja zurim kroz prozor cijeli svoj život razmišljajući kako negdje postoji mjesto na kojem bih se konačno mogla skrasiti i biti sretna", kaže Angelina Jolie.

Teško da će vrlo loša ocjena američkog kritičara Allena Barre obeshrabriti čitatelje da pročitaju neautoriziranu biografiju Angeline Jolie kontroverznog autora Andrewa Mortona. Prvi dio knjige izišao je i na hrvatskom tržištu, u nakladi Metropressa, a na hrvatski ga je preveo Ratko Bošković.

Barre je išao toliko daleko da je knjigu "Angelina" nazvao najgorom knjigom desetljeća, opisujući je kao fikciju stvarnog života najveće filmske zvijezde današnjice.

Napustili je roditelji

No, poznavatelji tvrde da je Morton u svojoj knjizi stvari iz života jedne od najljepših žena svih vremena koje dosad nisu bile poznate javnosti, izmislio. Morton nije opisao autentičan Angelinin život, a jedan je od razloga neautentičnosti, smatra se, to što izvori informacija nisu bili pouzdani. Većinu materijala taj ovisnik o životu slavnih i bogatih, koji je pisao i o životu princeze Diane, Monice Lewinsky, Victorije i Davida Beckhama, Madonne i Toma Cruisea, dobio je od "prijatelja", "neimenovanog prijatelja", "zajedničkog prijatelja" i sličnih "izvora". No, kako se čini, nešto istine uspio je izvući iz dadilje Krisann Morel, koja mu je, među ostalim, ispričala tužnu priču s kojom Morton započinje knjigu.

Kula bjelokosna bila je soba u koju je Angelina Jolie (tada joj je to bilo srednje ime) kao novorođenče bila doslovno prognana nakon što je njezin otac glumac Jon Voight zbog druge žene napustio njezinu majku Marcheline Bertrand (rođena kao Marcia Lynne), nikad afirmiranu glumicu i model. Dok je ona s prvim djetetom, sinom Jamesom Havenom, živjela u stanu tri kata niže, svoju kćer izolirala je u sobi na petom katu zgrade, u kojoj je nekad sretno živjela s voljenim suprugom. Angie je u sobi, u kojoj je sve bilo bijelo, a jedini namještaj bila je njezina kolijevka, provela više od godinu dana. Za nju se skrbila dadilja. Njezina majka nije bila spremna brinuti se za djevojčicu i svaki dan gledati lice koje ju je toliko podsjećalo na muževo. Zbog toga, kako je Marcheline jednom prilikom rekla Krisann, jednostavno nije mogla biti u njezinoj blizini. Autor prenosi dadiljine riječi: "U prvoj i drugoj godini života Angie nije bila sretno dijete. Mogu razumjeti što se danas bavi pitanjem napuštenih jer je i ona kao dijete bila napuštena."

Iz toga razdoblja, kako piše Morton, potječu najranija Angelinina sjećanja: kako leži u kolijevci i kroz prozor gleda u nebo. Ne shvaćajući, dakako, okolnosti u kojima se to događalo, glumica će poslije na to gledati kao na metaforu svojeg života. "Ja zurim kroz prozor cijeli svoj život razmišljajući kako negdje postoji mjesto na kojem bih se konačno mogla skrasiti i biti sretna". Baš poput Angelinine bake Lois, i njezina majka odmalena je maštala o glamuroznom životu hollywoodskih zvijezda, koji ju je nevjerojatno privlačio. Obitelj se 1966., kada je Marciji bilo šest godina, iz malog Riverdalea preselila na Beverly Hills i san o životu iz časopisa koje su obje fanatično gutale činio se ostvariv. "Nakon što sam se preselila na Beverly Hills, bilo je dana kada sam istinski shvaćala da bih se stvarno mogla udati za neku slavnu osobu", reći će nekoliko godina poslije buduća gospođa Voight. No da dobiju istinsku filmsku i modnu zvijezdu u obitelj, Bertrandovi su morali čekati da stasa iduća generacija.

Sumorni seksepil

Predosjećajući da će njezina djeca postići svjetsku slavu, Marcheline je svojem sinu i kćeri na rođenju dala srednja imena tako da poslije mogu stvoriti vlastiti identitet, budu li željeli razvijati glumačku karijeru. Morton piše: "Već u 14., boreći se s anoreksijom, pomalo perverzno postigla je pogodak. U svijetu mode mršavost je na cijeni: još mršavija, to bolje. S punim usnicama i besprijekorna tena, s aurom nevoljkog, pomalo sumornog seksepila, školarka je vrlo brzo bila tražena. Nije trebalo puno vremena da Angie počne letjeti na snimanja u London i New York, uvijek u maminoj partnji."

Da će, kada odraste, postati glumica, i to velika, Jolie je obznanila na proslavi petog rođendana. Nedugo prije toga njezina mama upoznala je djecu sa svojim novim dečkom Billom Dayom, koji Angelinu pamti kao "klupko veselja i užitka i velika nasmijana usta na malenom tijelu." Iako su ona i James oca redovito viđali, Angelinu je proganjalo to što je Voight napustio suprugu i dvoje male djece zbog druge žene. Kao što je Angelina bila smatrana glavnim krivcem za raspad braka Jennifer Aniston i Brada Pitta, tako je i ona krivila glumicu Stacey Pickren za razaranje njezine obitelji. Stoga nikada nije pogledala film "Povratak kući", u kojem je Stacey glumila uz njezina oca, koji je za ulogu zaljubljenog paraplegičara 1979. osvojio Oscara.

Već u 12. godini vrckasta djevojčica preobrazila se u mračnu i osjetljivu tinejdžerku, a baletnu opremu zamijenila je visokim martensicama, kratkim majicama i crnom šminkom. Postala je buntovnik prije vremena te je u ranim tinejdžerskim godinama isprobala sve droge, a najviše joj se svidio kokain. Sa 14 godina izgubila je nevinost sa svojim prvim dečkom Antonom, koji je, na sugestiju njezine mame, počeo živjeti s njima na Roxbury Driveu.

Kao s drugog planeta

Da bi mladom paru bilo udobnije, Marcheline im je prepustila veću spavaću sobu, s golemim kineskim bračnim krevetom, i preselila se u manju. Upravo je u postelji koju je dijelila s Antonom Angie dobila i prvu posjeklinu. "Kako je vrijeme prolazilo, smatrala je da između nje i njezina dečka za seksa nema dovoljno bliskosti. Nije mogla 'osjetiti', drugim riječima, doživjeti orgazam. Jedne noći kad su se napili, ona je dohvatila jedan od svojih noževa i porezala svojeg momka, a on joj je uzvratio i porezao nju. Oboje su bili obliveni krvlju. Za nju je to bio, kako je ona to vidjela, trenutak iskonskog poštenja, koji joj je pružao osjećaj da je živa i da je opasna. Osjećala je da se, režući se, oslobađa svojih emocionalnih stega."

Unatoč odbojnosti prema glumi koju je osjećala, više zbog oca nego zbog same profesije, Jolie je krenula na audicije, a prošla ih je stotine prije nego je, sa 17 godina, dobila prvu filmsku ulogu, u ZF filmu "Cyborg 2". Želja za osvetom, tvrdi Morton, djelomično je bila motivom njezina seksualnog eksperimentiranja i želje da zaroni u biseksualnost. Znala je da je Stacey njezina oca ostavila zbog druge žene, pa je izazivanje i ponižavanje bio njezin način da mu naplati to što je on ostavio njezinu mamu. "Bila je vrlo putena i vrlo opuštena i vrlo dominantna. Nikada nisam poljubila nikoga s većim usnicama nego što ih ima Angelina Jolie", rekla je Jenny Shimidzu, s kojom je glumica započela vezu dok je bila u braku s glumcem Johnnyjem Lee Millerom.

Na njezine "jastučiće od usana", ali i njezino zadivljujuće uspravno držanje pao je i Mick Jagger. Morton piše da je pjevač pao u duboku depresiju nakon što je dvije godine pokušavao osvojiti glumicu, koja je prema Jaggeru bila potpuno ravnodušna. Roker se zbog svoje žudnje osjećao kao komad prtljage na pokretnoj traci koji čeka da ga netko uzme. Možda najbolji opis magične privlačnosti Angeline Jolie dala je glumica Michelle Bookhurst: "Već sa 19 godina bila je najimpresivnija osoba koju sam ikada upoznala. U njoj je postojalo nešto mračn, što me strašilo. Njezina je pojava bila uznemirujuća. Kad ste je gledali, kao da ste promatrali zmiju kako se polako odmotava. Bila je nepristupačna, kao prirodna nepogoda, kao da je bila s drugog planeta."

Komentara 1

OB
-obrisani-
21:58 06.12.2010.

predivno lice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije