Downton Abbey

Najviše me boljelo gledati se bez kose u ogledalu

Margareth Nathalia Smith
28.04.2012.
u 12:30

Zbog glume zvijezda serije “Downton Abbey” napustila je srednju školu i nikad je nije završila. Prije pet godina pobijedila je rak i vratila se životnom pozivu. Osvojila je mnogo nagrada, uključujući dva Oscara, dva Emmyja i pet BAFTA-i

Kultna britanska filmska i kazališna glumica, punim imenom Margareth Nathalia Smith, rodila se u obitelji tajnice i sveučilišnog profesora u gradiću Illfordu u pokrajini Essex. Kad je imala četiri godine, Maggie Smith s roditeljima i starijom braćom Alistaireom i Ianom preselila se u Oxford. Pohađala je djevojačku školu. Napustila ju je sa 16 godina i pridružila se kazalištu.

Kako je ondje već postojala jedna Margareth Smith, morala je promijeniti ime. Odlučila je skratiti ga i zvati se Maggie. Njezin talent ubrzo su prepoznali i u Americi. Ponudili su joj ulogu na Broadwayu u predstavi “New Faces” 1956., što je objeručke prihvatila. Iste godine pojavila se i na filmu, a dosad je glumila u više od 50 filmskih naslova. Članica je britanskog nacionalnog kazališta od 1960.

Godinama je igrala Desdemonu u Shakespeareovu “Othellu”, a partner joj je bio legendarni Laurence Olivier. Kad je predstava završila, u britanskim se medijima nagađalo da su se njih dvoje posvađali. Navodno je Olivier poludio na Maggie zbog njezina teškog karaktera te se zakleo da više nikad neće surađivati s njom.

– Obožavam kazalište jer ono ne oprašta pogreške. Na filmu se uvijek može snimiti nova scena, ali u kazalištu se vidi tko je pravi glumac, a tko ne – kaže 77-godišnja Maggie.

U karijeri je osvojila dva Oscara i Emmyja te pet nagrada BAFTA. Dosad je šest puta bila nominirana za najprestižniju filmsku nagradu. Prvi zlatni kipić za najbolju žensku ulogu dobila je za film “The Prime of Miss Jean Brodie” 1969. Uspjeh je ponovila i 1978. kad je Oscara osvojila za najbolju sporednu žensku ulogu u komediji “California Suite” u kojoj je glumila s Michaelom Caineom.

Mlađim gledateljima najpoznatija je po ulozi Minerve McGonagall u filmovima o čarobnjaku Harryju Potteru. Autorica knjiga, J. K. Rowling, navodno je inzistirala da ta uloga pripadne Britanki nježnoplavih očiju. Jedna je od prvih glumica koja je dobila zvijezdu na britanskoj stazi slavnih u Londonu. Trenutačno je gledamo u seriji “Downton Abbey” u kojoj glumi Violet Crawley, groficu od Granthama.

Za tu je ulogu dobila nagradu Emmy. “Downton Abbey” prva je britanska serija u povijesti koja je osvojila Zlatni globus. Nedavno je odbila potpisati ugovor za četvrtu sezonu jer se želi posvetiti kazalištu. 
Udavala se dvaput. S glumcem Robertom Stephensom vjenčala se 1967. Imaju dva sina. S njime je glumila i u nekoliko filmova, a najpoznatiji je “The Prime of Miss Jean Brodie”.

Problemi u braku počeli su nakon suradnje u predstavi “Coward’s Private Lives”. Dok su bili na turneji SAD-om, često su se svađali. Robert je na kraju napustio trupu i vratio se u Britaniju. Rastali su se 1974. Godinu dana poslije Maggie se opet udala. S tekstopiscem Beverleyjem Crossom bila je u braku do njegove smrti 1998. Prije pet godina oboljela je od raka dojke.

– Bila sam prestravljena. Bojala sam se da više neću glumiti jer sam izgubila samopouzdanje. Najteže je bilo vidjeti se bez kose u ogledalu – prisjetila se borbe s bolešću.

Nakratko se povukla iz posla. Kako je rak na vrijeme otkriven, operirala ga je i podvrgnula se kemoterapijama te se izliječila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije