gabi novak

Naša glazbena ikona slavi 88. rođendan: Ni tragično djetinjstvo je nije spriječilo da ostavi vječni trag

ARHIVA - Zagreb: Arsen Dedić održao je koncert u KD Vatroslav Lisinski
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/11
08.07.2024.
u 22:00

Iako je počela kao grafičarka, Gabi se naposljetku ipak odlučuje potpuno posvetiti glazbi. Velik dio njezinog profesionalnog, ali i privatnog puta obilježio je Arsen Dedić, s kojim je u braku provela preko 40 godina.

Na današnji dan prije 88 godina rođena je jedna od naših najvećih glazbenica svih vremena, diva domaćeg pop-a i jazza Gabrijela 'Gabi' Novak. Omiljena Gabi danas se drži odlično za svoje godine, pogotovo ako uzmemo u obzir da se posljednjih mjeseci oporavlja od ozljede kralježnice. O njezinoj životnoj priči, karijeri i vječnoj ljubavi s pokojnim Arsenom Dedićem napisane su gomile tekstova. Međutim, kad je riječ o ovakvoj veličini hrvatske glazbe iskoristit ćemo ovu priliku da još jednom krenemo na putovanje životom našeg najvećeg živućeg ženskog vokala.

Rođena 1936. u majčinom gradu, Gabi je dijete Elizabeth Reiman, inače Njemice iz Berlina, i Hvaranina Đure Novaka. Svoje prve godine života provela je u glavnom gradu Njemačke, da bi uslijed ratnih zbivanja 1939. s roditeljima iz Berlina preselila u Zagreb. Đuro i Elizabeth ubrzo malu Gabi šalju djedu i baki na Hvar, kako bi je što više zaštitili od nadolazeće opasnosti. Otac joj je pred kraj rata, bez objašnjenja, pogubljen. Slijedile su godine koje je provela živeći u malom sobičku s majkom koja u poslijeratnom Zagrebu nikako nije mogla pronaći posao. A iako je početak njezina života obilježen tragedijom, vihorom rata, gubitkom oca i neimaštinom, o tome govori odmjereno, elegantno i pomno odabranim riječima te s nevjerojatnom aurom smirenosti. 

GALERIJA: Gabi Novak: Mojih 45 godina s Arsenom bilo je burno, ali i lijepo s bonacama i burama

ARHIVA - Zagreb: Arsen Dedić održao je koncert u KD Vatroslav Lisinski
1/11

- Mislim da te takvo odrastanje očeliči, ali i nauči da poštuješ i znaš dobro procijeniti svoje životne etape, prihvaćaš i dobro i zlo i sudbinu, drugačije razmišljaš o tome, ne zalijećeš se... - kazala je Gabi koja je, kad je poodrasla, upisala Školu primijenjene umjetnosti.

Gabi je bila grafičarka, a prvo je radila u Vjesniku, pa zatim u Zagreb filmu. Tamo je počela posuđivati glasove animiranim junacima. Primijetio ju je skladatelj Bojan Adamič i pozvao da gostuje na koncertima Big banda u Ljubljani. Gabi se 1958. odlučila potpuno posvetiti glazbi, a upravo je te godine i upoznala Arsena, i to u Zagrebu ispred bivšeg televizijskog studija na uglu Šubićeve i Zvonimirove ulice.

VEZANI ČLANCI:

- Upoznao nas je Mario Boljuni. A Arsen je rekao: "Nemoj ti meni pričati, valjda ja znam tko je Gabi Novak. Imao sam već u svojoj teci u Šibeniku ‘58. zalijepljenu njenu sliku." I on je tu teku donio na iduću probu. Odmah sam znala da ćemo biti divni prijatelji i vrlo bliski. To nas je i vodilo čitavog života, do naše odluke da uopće krenemo zajedno - jer mi smo u jednom času zapravo odlučili da se to formira u nešto ozbiljnije, shvatili smo da je to to. Rodio nam se Matija ‘73. i onda smo se oženili, Arsen je rekao da se nećemo oženiti “dok mu ja ne rodim dite”, zamislite... Rekao je: “A još ako bude muško, onda si moja do kraja života” -  rekla je Gabi.

- Ja sam tada bio tek estradni početnik, a Gabi je pjevala s glazbenicima kao što je bio Louis Armstrong - ni manje ni više - prisjećao se Arsen.

Arsen je počeo pisati za Gabi. Iz početka su to bili prepjevi pjesama, a onda i gotove pjesme. Gabi je već tada bila velika zvijezda, nakon što je 1959. osvojila publiku na Zagrebačkom festivalu pjesmom “Ljubav ili šala”, ali i otpjevala evergrin “Sretan put” u filmu H-8. Oboje su bili u braku. Arsen je bio oženjen Vesnom Matoš, nećakinjom velikog Antuna Gustava Matoša, s kojom je imao kćer Sandru. Gabi je iza sebe već imala jedan brak s Bogdanom Debenjakom, a njezin drugi suprug bio je poznati kompozitor Stipica Kalogjera. Prijateljstvo je preraslo u ljubav. Vjenčali su se 1973., a kum im je bio veliki talijanski glazbenik Gino Paoli. Mjesec dana prije rodio se sin Matija. Matiji nije bilo lako odrastati uz epitet “Arsenov i Gabin mali”. No, pokazao je svoju osobnost i ljubav prema glazbi kada je nakon srednje škole upisao Akademiju za klavir u Grazu - smjer jazz, i postao velika zvijezda, poznat i u svjetskim okvirima. Upravo je on majci i savjetovao da se 2003. vrati jazzu.

- Ja sam bila pjevačica, osvajala nagrade, bila priznata, sve to skupa je bilo divno... Međutim, vrtjela sam se u jednom krugu i znala sam da tu mora biti još nešto. Matija je ovako rekao: “Gledaj, mama, idemo napraviti nešto. Da se ne vrtiš stalno po toj zabavnoj glazbi, ja znam sjajne mlade muzičare.” Oslobodila sam se zahvaljujući Matiji i tim sjajnim mladim glazbenicima. S njima sam otkrivala da mogu još nešto, oni su bili moj vjetar u leđa, otvarali su mi neke nove puteve. Došla sam na ono što je negdje u dubini bio cilj mog života i dugih 60 godina na sceni. I zapravo sebi umišljam da sam u zadnjih deset godina postigla to da sam ja sebi kompletna. I kad radim s Matijom svoje solističke koncerte, onda tek osjećam tu bliskost i tu sreću... I znam da će tih sat i trideset minuta biti nešto najljepše što čovjek može podijeliti sa svojim djetetom i s jednim divnim izgrađenim umjetnikom. To je bila ta misija koju sam ja konačno dosegnula - rekla je legendarna Gabi Novak.

Arsenova ljubav prema Gabi nikad nije jenjala, već je postala legenda ne samo bračnog već i profesionalnog trajanja. Pamti se tako naslov intervjua u kojem je Husein Hasanefendić rekao: “Aki i ja smo kao Arsen i Gabi.” Znao je to i Arsen:

- Najsretnije i najstabilnije, ono što najviše čuvam, jest život s Gabi. Mi smo već jedno. Bio sam nedavno u vrtiću i pitao jednu curicu kako se zovem. Rekla mi je: “Znam vas jako dobro, vi ste Arsen Dedić i Gabi Novak.

VIDEO: Jelena Rozga nastupila u susjednoj zemlji, a pripijenom haljinom istaknula savršenu figuru

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
06:11 09.07.2024.

Samo 3 braka??? Pih,,,,, mogla je ona i više.

ZZ
Z-ZG
23:12 08.07.2024.

Gabi i Arsen, velika imena hrvatske glazbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije