ZORAN VAKULA

Nekad se po medijima objavljuje da sam nešto prognozirao, a ja upravo na godišnjem odmoru

23.08.2024.
u 13:00

Televizijskog se "krštenja" još uvijek dobro sjećam. Prije malo više od 28 godina, 5. kolovoza 1996., na prvu godišnjicu oslobođenja Knina. Bilo je to gostovanje u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Premda sam se pripremao danima, trema je bila prilično velika. Naravno, prošlo je nekako, uspio sam izgovoriti prognozu, čak i dodatnu zanimljivost o kninskim temperaturnim rekordima, i to ponajviše zahvaljujući tadašnjoj voditeljici Blaženki Leib, ispričao nam je Vakula

Ključne riječi

Komentara 4

CR
crocro
14:52 23.08.2024.

Poštovani gospodin često daje prognoze, u prosjeku više netočnih. Prognoze su općenite i predvidljive, često puta se objavi grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, a ono niti grmljavine. (naravno da je bolje pogriješiti nego da pada tuča ili bude nevrijeme). Ali, negdje će biti, zato se meteorolozi uvijek na kraju ograđuju riječima: "ponegdje", "postoji mogućnost", "nije isključeno" i dr meteorološke trikove riječima. Prije 40-50 godina, dok nije bilo tehnološih inovacija za prognoze vremena, prognoze su bile točnije i uvjerljivije. Danas prate oblake satelitom i ne bi smjeli pogriješiti više od 2-3 km od gradonosnog ili kišnog oblaka a pogreške su veće. U zadnja 2 mjeseca na mojem području su objavili grmljavinsko nevrijeme i više puta ono se uopće nije dogodilo niti je davalo znakove grmljavinskog nevremena. Ono se dogodilo 20-tak kilometara dalje ili još puno dalje. Ne mogu dušu griješiti, ima i prognoze koje se potpuno obistine gotovo u minutu u skladu s najavom, ali zašto puno puta dolazi do promašaja u prognozama za određeno područje i određeno vrijeme? Zašto se norveške prognoze točne, čak i za naše područje i cijele Europe. Imam prijatelja u Slavoniji u Brodko-posavskoj županiji pa kažu da je banjalučka prognoza precijznija i pouzdanija od naše. Ja to ne mogu vjerovati i ako je to istina, ja se sramim.

BI
billynik
13:27 23.08.2024.

Zasto guras Hrt Meteo kad je svaka druga app bolja i tocnija. Čemu razbacivanje novca poreznih obaveznika.

Avatar majkuvam
majkuvam
13:48 23.08.2024.

Veoma važno,što bi mi bez njega?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?