Od ničega do pobjede, opisuje drugi hrvatski MasterChef Nikola Lesar put do titule najboljeg amaterskog kuhara u Hrvatskoj. Budući da je on službeni pobjednik, iako je u Hrvatskoj prikazano drukčije finale reality showa nego u BiH, osvojio je prava na izdavanje vlastite kuharice i 200 tisuća kuna.
Nagradu ulaže u obrazovanje
– Dio novca dat ću roditeljima, a ostalo ću uložiti u školovanje u kuharstvu, i to vani. Treba ulagati u obrazovanje, to će se vratiti – entuzijastičan je 22-godišnji Međimurac. Sa suparnikom iz superfinala Markom Palfijem ostao je, ističe, jako prisan.
– Najbolje su mi “sjeli” moji cimeri, dečki s istim kontinentalnim mentalitetnom, Hrvoje Hainž i Palfi. Marko Palfi bio mi je i najveća moralna podrška – kazao je kreativac koji je sa 18 godina otišao na drugu stranu planeta raditi na kruzeru.
– To stvarno nije bilo lako. Pucalo mi je srce u zračnoj luci kad sam ostavljao roditelje, brata i frendove. Imao sam ugovor na deset mjeseci i nakon toga sam ga raskinuo i vratio se kući. Jednostavno, nostalgija za domom je prevagnula – sjeća se Nikola. Na kruzeru, nastavlja, više ne bi radio, a objašnjava i zašto:
– Ja sam kao ptica, nesputan, volim slobodu! Život je prekratak da se provede u limenoj konzervi s dimnjacima.
Planovi su mu sada vrlo ambiciozni.
Želi biti poput Dine Galvagne
– Ako jednog dana uspijem otvoriti restoran, garantiram da će biti jedinstven u svijetu! Ideja koja mi se vrti u glavi je nebrušeni dijamant, moram još jako puno raditi da bih je ostvario – otkrio je Nikola. Želja mu je provesti nekoliko mjeseci u nekima od boljih restorana poput Nome u Kopenhagenu, D.O.M-a u Sao Paulou, Fat Ducka u Londonu, ali s time ne žuri jer trenutačno uči od mentora Dine Galvagne.
– Majstor je zanata! Nadam se da ću jednog dana biti poput njega – priznaje Nikola.
na cruiseru (ili kako to novinart lijepo po srpski pise na "kruzeru")...to bas i nije mjesto za kuhara da se istakne...hrana je na takvim brodovima besplatna, a putnici nikad niti ne vide kuhare...