odluka EBU-a

Rusija izbačena iz ovogodišnjeg izdanja Eurosonga

Foto: Kolaž/Pixsell
1/6
25.02.2022.
u 18:08

Europska radiodifuzijska unija (EBU) objavila je da na ovogodišnjem izdanju Eurovizije ne može nastupiti nijedan ruski izvođač.

Europska radiodifuzijska unija (EBU) objavila je da na ovogodišnjem izdanju Eurovizije ne može nastupiti nijedan ruski izvođač.

-Izvršni odbor EBU-a donio je odluku koja je nastala uslijed današnjeg prijedloga Referentne grupe Pjesme Eurovizije, a koja je bazirana na pravilima ovog događaja i vrijednostima koje gaji EBU. Prijedlog referentne grupe podržao je i Televizijski odbor EBU-a. Ova odluka je donesena budući da bi, zbog trenutne krize u Ukrajini, uključivanje ruske pjesme na ovogodišnje natjecanje na isto moglo baciti ljagu na vrijednosti koje zastupa.

-Prije donošenja ove odluke EBU se konzultirao sa svojim članovima. EBU je apolitična organizacija televizijskih kuća predana vrijednostima javne službe. Ostajemo posvećeni zaštiti vrijednosti ovog kulturološkog natjecanja koje promovira međunarodnu razmjenu i razumijevanje, okuplja publiku, slavi različitosti i ujedinjuje Europu na jednoj pozornici

Odluka je donesena nakon što su se brojne zemlje pobunile protiv ranije najavljene odluke da Rusija neće biti izbačena s natjecanja, a među zemljama koje su dostavile službene dopise su Ukrajina, Litva, Latvija, Švedska, Danska, Finska, Nizozemska, Norveška, Island i Estonija.

Podsjetimo, Rusija svog predstavnika za ovogodišnji Eurosong još nije odabrala dok je Ukrajina u međuvremenu promijenila svog predstavnika pa će umjesto pjevačice Aline Pash koja se povukla s ovogodišnjeg natjecanja, u Torinu nastupiti  Kaluški orkestar.

-Svim Ukrajincima obećavamo da ćemo dati sve od sebe kako bi ispunili njihova očekivanja. U ovim teškim vremenima za našu zemlju, pobrinut ćemo se da svijet čuje za nas- stoji u priopćenju ukrajinskih predstavnika koji su postali jedni od glavnih favorita za pobjedu.

VIDEO Mia Dimšić i Damir Bačić govore o Dori i optužbama kako je pjesma Guilty Pleasure - plagijat


 

Ključne riječi

Komentara 12

TR
trofazni
18:22 25.02.2022.

Neće se oporaviti!

ZN
znase
18:18 25.02.2022.

To će ih vjerojatno dotući….

DU
Deleted user
19:45 25.02.2022.

Ovako je otprilike izgledala intervencija medjunarodne zajednica i u nasem domovinskom ratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije