Olivia Newton-John

Odlazak velike glazbenice i glumice: Pjevala je u striptiz-baru, a bolest je liječila kanabisom

FILE PHOTO: Newton John arrives at a photocall of the movie A Few Best Men by director Elliot at the Rome Film Festival
Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS
1/6
10.08.2022.
u 09:20

Djed joj je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, baka je u rodu s komičarom Benom Eltonom, a otac joj je radio na projektu Enigma tijekom Drugoga svjetskog rata

Glazba mi je uvijek pomagala u liječenju, govorila je Olivia Newton-John, koja je nakon trideset godina borbe sa zloćudnom bolešću preminula na ranču u južnoj Kaliforniji u 74. godini. Otišla je u snu. Njezina kći Chloe, koju je dobila u braku s glumcem Mattom Lattanzijem, nekoliko dana prije majčine smrti objavila je zajedničku fotografiju i napisala tri kratke rečenice: "Obožavam ovu ženu. Moja majka. Moja najbolja prijateljica."

Iako je prije filma "Briljantin" iz 1978. godine imala nekoliko hitova, taj ju je mjuzikl, u kojoj joj je partner bio John Travolta, proslavio i donio svjetsku slavu. Karijera joj je počela pjevanjem u TV emisijama u Melbourneu. Njezin se glas nije svidio svima, pa ga je jedan kritičar usporedio s bijelim kruhom u sendviču, a drugi sa šećernom vunom. No, na kritike se nije obazirala.

– Na kraju krajeva, mišljenje publike jedino je što se računa, zar ne? – kratko je prokomentirala. Top-liste osvajala je hitovima "I Honestly Love You," "Have You Never Been Mellow," "You're the One That I Want," "Magic" i "Physical", osvojila je četiri Grammyja... Bit će upamćena i kao najuspješnija australska solo glazbena zvijezda svih vremena s više od 100 milijuna prodanih ploča. Rođena je 26. rujna 1948. u Cambridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao dijete Velšanina Brinleya Newton-Johna i Irene Helene rođene Born. Olivijin djed po majci bio je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Max Born. Kao Židov pobjegao je sa suprugom i djecom od nacističkog režima u Njemačkoj i došao u Veliku Britaniju. Olivijina baka, također po majčinoj liniji, bila je pak u rodu s komičarom Benom Eltonom. Zanimljivo je i da je Olivijin otac kao časnik službe MI5 sudjelovao u projektu Enigma tijekom Drugoga svjetskog rata, nakon kojeg je postao ravnatelj srednje škole za dječake u Cambridgeshireu.

FILE PHOTO: Cast members John Travolta and Olivia Newton-John pose at a 40th anniversary screening of "Grease" at the Academy of Motion Picture Arts and Sciences in Beverly Hills, California, U.S., August 15, 2018. REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo Photo: MARIO ANZUONI/REUTERS
Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS

Olivia je bila najmlađa od troje djece. Kad joj je bilo šest godina, obitelj je emigrirala u Melbourne, gdje je otac dobio posao kao profesor njemačkog jezika na sveučilištu. U dobi od 14 godina osnovala je s tri kolegice iz razreda grupu Sol Four. Nastupale su u kafiću čiji je vlasnik bio njezin šogor. Koristila je svaku priliku da se pojavi u zabavnim emisijama na australskim lokalnim postajama. Pobijedila je na natjecanju talenata u showu "Sing, Sing, Sing". Nagrada je bila putovanje u Veliku Britaniju. Prvi singl bila joj je pjesma "Till You Say You'll Be Mine". Kad se i prijateljica Pat Carroll preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo, osnovale su duo "Pat i Olivia" te počele obilaziti noćne klubove po Europi. Iz tog razdoblja ostala je anegdota kad su se na pozornici jednoga kluba u londonskom Sohou pojavile u haljinama s visokim ovratnicima, ne znajući da su zapravo u – striptiz-baru.

Zvižduci gostiju i pozivi da se razgolite šokirale su ih. Carroll se morala vratiti u Australiju jer joj je istekla viza, a Olivia je ostala u Londonu i nastavila solo karijeru. Lansirala je 1971. svoj prvi solo album "If Not for You". Naslovna pjesma, koju je napisao Bob Dylan, bila je njezin prvi međunarodni hit. Dvije godine zaredom časopis Record Mirror proglasio ju je najboljom britanskom pjevačicom. Drugi album snimila je u Velikoj Britaniji, a američka je karijera splasnula. Vratila se 1973. singlom "Let Me Be There" s kojom je ušla na američkih top 10 te osvojila Grammy za najbolju country pjevačicu i nagradu Akademije za country glazbu kao najperspektivnija pjevačica, ostavivši iza sebe zvijezde iz Nashvillea (bilo je komentara purista koji su negodovali što strankinja pjeva country glazbu). Malo je poznato da je Olivia 1974. predstavljala Ujedinjeno Kraljevstvo na natjecanju za pjesmu Eurovizije sa skladbom "Long Live Love". Te je godine slavila ABBA s pjesmom "Waterloo", a Olivia je bila četvrta. Ubrzo se preselila u SAD.

Karijera joj je napredovala, nizali su se hitovi. I onda je stigla filmska adaptacija brodvejskog mjuzikla "Briljantin". Ponuđena joj je glavna uloga Sandy, zaljubljene u vođu bande Dannyja, kojeg je glumio Travolta. Film je postao najveći hit na kinoblagajnama te godine, a soundtrack je 12 neuzastopnih tjedana bio na prvome mjestu top-ljestvica i donio tri top 5 singla: "You're the One That I Want", "Hopelessly Devoted to You" i "Summer Nights". Postala je druga žena (nakon Linde Ronstadt) koja je istovremeno imala dva singla na Billboardovoj top 5 ljestvici. Osvojila je i nagradu People's Choice za omiljenu filmsku glumicu i nominaciju za Zlatni globus.

– Mislim da su pjesme bezvremenske. Zabavne su i imaju sjajnu energiju. Glazba u stilu 50-ih oduvijek je bila popularna i nostalgična za moju generaciju, a klinci je nanovo otkrivaju svakih deset godina – izjavila je. Godine 1981. izdala je svoj najuspješniji studijski album, dvostruko platinasti "Physical", koji je pratila i promjena imidža.

– Jednostavno nisam bila raspoložena za nježne balade. Htjela sam vesele stvari jer se tako osjećam – objasnila je. Naslovna pjesma provela je deset tjedana na vrhu Billboard Hot 100. Provokativni stihovi nagnali su dvije radijske postaje iz Utaha da zabrane puštanje pjesme koju je Billboard nazvao najpopularnijim singlom o seksu.

No, Olivia je na tu glazbenu podlogu snimila video s vježbama koji je pjesmu pretvorio u himnu aerobika, a trake za glavu postale su modni hit. Glazbena karijera poslije joj je oscilirala. Bila je 1992. spremna za još jedan veliki povratak i planirala je prvu turneju nakon "Physicala", kad joj je, u 44. godini, dijagnosticiran rak dojke. Za to je doznala u istom tjednu u kojem joj je umro otac. Postala je zagovornica istraživanja raka dojke i drugih zdravstvenih problema. Nastavila je pjevati i donirati novac.

Dvadeset i pet godina od dijagnoze, 2017., objavila je da joj se bolest vratila 2013. godine. Četiri godine to je tajila od javnosti. Rak je metastazirao na kosti. Snimala je albume s inspirativnom glazbom o ljubavi, prijateljstvu i prevladavanju trauma. Britanska kraljica dodijelila joj je prije tri godine titulu Dame.

– Držim se. Svaki sam dan sve jača i sve mi je bolje. Pozitivno razmišljanje je vrlo važno – rekla je u jednom od posljednjih javnih nastupa, u emisiji Today Show. Golema podrška bio joj je suprug John Easterling, koji je uzgajao medicinski kanabis na njihovu ranču u SAD-u kako bi joj uljem ublažio strašne bolove.

– Kanabis koji moj muž uzgaja za mene postao je jako važan dio liječenja i nošenja s bolešću. Velika sam sretnica što ga imam – rekla je. "Moja najdraža Olivia, činila si naše živote toliko boljima! Tvoj utjecaj bio je nevjerojatan. Puno te volim. Vidjet ćemo se ponovno na kraju puta i bit ćemo zajedno! Tvoj Danny, tvoj John", napisao je John Travolta.

VIDEO Božo Vrećo pozirao u jednodijelnom kupaćem kostimu: 'Kakve noge, da su barem moje ovakve'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije