KUĆA PIVA

Pivski specijaliteti u tekućem i krutom obliku i drveni stolovi koji vraćaju u prošlost

Slavonski Brod: Restoran Kuća piva
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/10
10.07.2024.
u 23:00

Obogaćivanje gradske ugostiteljske ponude novim svijetom piva nekako je u drugi plan poguralo najavu vlasnika kako će, uz pivo, u ponudi biti i razne mesne delicije i domaća hrana sa slavonskih OPG-ova po popularnim cijenama. Međutim, Kuća piva ubrzo je izrasla u jedan od najboljih i najpoznatijih restorana u gradu sa 45 zaposlenih, s bogatom ponudom gastronomskih specijaliteta za sve okuse s naglašenim pivskim štihom.

Otvaranje Kuće piva u prosincu 2014. u Slavonskom Brodu s pravom je doživljeno kao nešto novo, jedinstveno i originalno. U kupnju, opremanje i preuređenje nekadašnjeg Antika vlasnik Željko Špalat uložio je oko 6 milijuna kuna, ponudivši pivopijama svakoga dana impresivnih dvjestotinjak vrsta piva. Slavoncima je ponuđena mogućnost konzumacije svih poznatih europskih i svjetskih i piva, ali i razni drugi zanimljivi sadržaji poput natjecanja u ispijanju piva, pivski partyji, pivski maratoni i slično.

Obogaćivanje gradske ugostiteljske ponude novim svijetom piva nekako je u drugi plan poguralo najavu vlasnika kako će, uz pivo, u ponudi biti i razne mesne delicije i domaća hrana sa slavonskih OPG-ova po popularnim cijenama. Međutim, Kuća piva ubrzo je izrasla u jedan od najboljih i najpoznatijih restorana u gradu sa 45 zaposlenih, s bogatom ponudom gastronomskih specijaliteta za sve okuse s naglašenim pivskim štihom.

Špalat je nekad imao veliki restoran na Cresu sa 600 sjedećih mjesta i iznimno velikom posjećenošću u ljetnoj sezoni. S obzirom na to da unatoč tako velikom prostoru nisu svi gosti uspijevali pronaći svoj stol, vlasnik je kavanu koju je imao sa strane odlučio pretvoriti u tzv. pivsku sobu. U nju je preusmjerio goste koji su ostali bez mjesta na terasi, omogućivši im istovremeno da, osim u hrani, uživaju i u pivu po 20 posto nižoj cijeni. U tom trenutku nije ni slutio kako je na tragu jedne dobre priče. Gosti koji su večerali na terasi po završetku objeda prešli su u kavanu i nastavili piti pivo, čija je potrošnja te godine udvostručena. Tu se rodila ideja o otvaranju jedinstvene kuće piva s posloženom kompletnom ponudom od a la carta preko barskog svijeta do cateringa i brze prehrane.

Velika fotogalerija s proslave rođendana Večernjeg lista: Brojni poznati uživali su na spektakularnom partyju

Slavonski Brod: Restoran Kuća piva
1/119

U dogovoru sa Zagrebačkom pivovarom, Špalat je svoju poduzetničku ideju odlučio s mora preseliti u unutrašnjost, točnije u Slavonski Brod iz kojeg potječe. Svidjela mu se lokacija restorana Antik u samom središtu grada i u njemu je pokrenuo priču. Kuća piva sastoji se od objekta brze prehrane Beer fooda, a la carte restorana Antik i Pivske sobe s atraktivnim zidom na kojemu je izloženo 1500 vrsta piva iz cijelog svijeta. Od prije nekoliko godina pridružila im se i terasa Biergarten sa 320 kvadrata i 250 sjedećih mjesta. Koliko je Bergarten privlačan turistima, govori podatak da u srpnju i kolovozu svaki drugi ili treći stol priča stranim jezikom.

Licencijama su zaštitili intelektualno vlasništvo nad 15 svojih malih brendova, od same Kuće piva i Pivske sobe do pivskog sendviča, hrskavaca i drugih proizvoda.

- S ponosom mogu reći da godišnje proizvedemo više od 200 tisuća komada našeg pivskog sendviča, od kojeg zaradimo oko šest milijuna kuna. A to je samo jedan zaštićeni artikl čije ime nitko drugi ne smije koristiti. Po tim pivskim jelima smo poznati. Kuća piva je mašta u svijetu ugostiteljstva, a danas je dokazano da ljudi vole maštu. Mnogi gosti iz zemlje i inozemstva, kada dolaze u Slavonski Brod, prvo navrate u Kuću piva, što nam je drago. Uza sve poštovanje prema vinu, vinska priča je ispričana, a pivska tek dolazi - kaže Špalat.

Osim pivskog sendviča, drugi prepoznatljiv brend Kuće piva su hrskavci, koji se prodaju "na tone". Imaju dvije generacije, jednu od pivskog tijesta, drugu na bazi piletine u pivskom tijestu, a konzumiraju ih svi - od male djece do odraslih gostiju koji ih vole polagano jesti uz pivo. Riječ je o jelima koja svojoj recepturi sadrže i pivo. Hrskavci se peku u fritezama u dubokoj masnoći i po svojoj strukturi podsjećaju na langošice, samo u manjoj verziji.

Na grupnim proslavama i domjencima vrlo su popularne i mesne plate - Antik, garten i pivska, također s izraženom pivskom komponentom.

I dok je beer food rezerviran za brzu hranu, restoran Antik na katu objekta donosi a la carte ponudu. Obuhvaća specijalitete primorske i slavonske kuhinje, pretežito bazirane na mesu koje se i u ovom slučaju sljubljuje s pivom. Na meniju je čitav spektar kreativnih jela vrhunske tehničke izvedbe, od odojaka, janjaca, jaretine, svih mogućih roštilja, piletine, puretine preko morske i riječne ribe do svih mogućih toplih i hladnih predjela, tjestenine, rižota. Stranci većinom traže polupečeno, a domaći reš pečeno meso, o čemu u kuhinji također vode računa.

Nekako baš u vrijeme otvaranja Kuće piva u Hrvatskoj se razmahao i svijet crafta, koji je došao iz Amerike. Upravo ta eksplozija domaćeg piva potaknula je masu ljudi da konzumiraju pivo. U Kući piva imaju svoje posebno Brodsko pivo pripremljeno po vlastitoj recepturi koje su prije covida proizvodili u Daruvaru, a po okončanju pandemije u slavonskobrodskoj pivovari Funky Brewery počeli su proizvoditi Brodsko pivo No. 2. S ponosom ističu kako je to trenutno najprodavanije pivo u njihovom asortimanu što se tiče piva u boci.

Upravo je taj jedinstveni spoj hrane i piva ono što privlači goste u restoran.

- Mi nismo izmislili toplu vodu. U ugostiteljskim objektima u Europi i svijetu normalno je kombinirati piće i hranu, dok kod nas to nije bilo zaživjelo dok mi nismo počeli nuditi gostima da u nekakvom barskom svijetu konzumiraju hranu. Ta koncepcija pokazala se vrlo uspoješnom, jer pivo i traži oblik hrane. Naprosto, svijest gostiju danas je drukčija. Nekad si ljudi u gradu konzumirali samo piće pa povratkom kući jeli. Danas ljudi vole popiti, ali vole i staviti nešto u usta. Možda smo pogodili pravi trenutak kad je ta eksplozija krenula - objašnjava Špalat.

U uređenju objekta vlasnik se vodio prvenstveno maštom i dugogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu. Omiljeni retro stil odlučio je sljubiti s pivom uz koje on osobno veže brašno, rock glazbu i drvo. Pri tom se stavio u položaj gosta i razmislio kako bi njemu kao gostu bilo ugodno. Tako su sav namještaj, stolovi, stolci, pa čak i improvizirani suncobrani izgrađeni od drva i hrastovih crepova koji vraćaju u prošlost. Naime, stolovi su načinjeni od hrastovine stare više od 400 godina, odnosno od greda srušenih starih kuća, tako da gosti konzumiraju jelo i piće s nečega što je raslo u 16. stoljeću. Na sve je pridodano malo mašte u dizajniranju naslonjača, što se u konačnici pokazalo uspješnim, jer ljudi srednje i starije generacije vole taj stil.

Posebna priča Kuće piva su celebrityji. Gotovo da nema slavne osobe, od glazbenika, glumaca i zabavljača do političara, koja je bila u Slavonskom Brodu, a da nije posjetila ovaj kultni restoran. Mladen Grdović, Neno Belan, Rade Šerbedžija, Milan Pavlović, svi poznati bendovi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine... Svi su oni bili u Kući piva, konzumirali i slikali hranu i piće, družili se i zabavljali.

- Slavni gosti često traže da im pripremim nešto po svom izboru. Ja onda točno znam što ću - složimo im platu od cijelog spektra mesa i uvijek su zadovoljni. U Biergartenu obično komentiraju naše famozne suncobrane, a interesantni su im i pisoari od pivskih bačava u našem toaletu. Čak je nekoliko ministara ulazilo unutra i slikalo ih. Nama je to već postalo normalno, ali drugima se jako sviđa - zaključio je Špalat.

Plata Antik za dvije osobe

Sastojci: dvije bečke šnicle, šest ćevapa, dva ražnjića, dvije pljeskavice, tri domaće grill kobasice, dva kotleta, dvije svinjske vratine, dva pohana sira, đuveč riža, zapečeni krumpir, prilozi.

Priprema: Svi mesni specijaliteti proizvedeni su po vlastitoj, domaćoj recepturi. Svakodnevno uzimaju svježu junetinu i svinjetinu. Poznati su po svojim ćevapima i pljeskavicama koje pripremaju isključivo od svježeg mesa. Kod serviranja vode računa o posloženosti i bojama, odnosno o dekoraciji, pa tako uz pohano meso obavezno idu limun i naranča. Zapečeni luk se sljubio s roštiljem, dok se crveni ajvar odlično nadopunjuje sa zelenom salatom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije